Παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ για την πλατφόρμα “Hellinika hoaxes” – Τι ζητάει

Hellinika hoaxes

Οπως αναφέρει δέχεται διαμαρτυρίες από επαγγελματίες δημοσιογράφους

Ανακοίνωση για το ζήτημα της επαλήθευσης του περιεχομένου που αναρτάται στο διαδίκτυο και τις πρακτικές που χρησιμοποιεί η πλατφόρμα “Hellinika hoaxes”, εξέδωσε η ΕΣΗΕΑ.

Η ανακοίνωση αναφέρει: “Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συνεχίζει να δέχεται διαμαρτυρίες από επαγγελματίες δημοσιογράφους, προσφάτως και από τον συνάδελφο Νίκο Μπογιόπουλο, σχετικά με την διαδικασία ελέγχου γεγονότων (fact checking), που εφαρμόζει το Facebook και οι συνεργάτες του στην Ελλάδα Hellinika hoaxes.

Η ΕΣΗΕΑ υποστηρίζει την αναγκαιότητα της επαλήθευσης του περιεχομένου, που αναρτάται στο διαδίκτυο, ειδικά σε μια εποχή που μαίνεται πόλεμος προπαγάνδας παράλληλα με τον πραγματικό πόλεμο.

Το Δ.Σ. τοποθετείται θεσμικά και επί της αρχής και όχι επί της ουσίας της αξιολόγησης αλλά σχετικά με τα λεπτά όρια αυτής της διαδικασίας ειδικά όταν πρόκειται για υπογεγραμμένα δημοσιεύματα επαγγελματιών δημοσιογράφων που συνιστούν κυρίως πολιτική προσέγγιση, ανάλυση, σχόλιο.

Η επαλήθευση ειδήσεων, γεγονότων και στοιχείων είναι διαδικασία δύσκολη, απαιτεί χρόνο, νηφαλιότητα, αμεροληψία και φυσικά τεκμηρίωση. Χρειάζεται, επίσης, θεσμική κατοχύρωση και οικονομική ανεξαρτησία.

Το Δ.Σ. υποστηρίζει την αναγκαιότητα για έναν ισχυρό και θωρακισμένο φορέα στη χώρα ως προϋπόθεση για τον έλεγχο γεγονότων (fact checking) με διαφάνεια, αμεροληψία και αξιοπιστία”.