Ο Καρυοθραύστης είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παραμύθια και πλέον μία από τις πιο διάσημες διακοσμητικές φιγούρες για τις ημέρες των Χριστουγέννων.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ερωτήματα γύρω από τον Καρυοθραύστη και τη δημιουργία του. Για παράδειγμα για ποιο λόγο να δώσει κάποιος την ανθρώπινη μορφή και μάλιστα ενός στρατιώτη; Ή πώς μια τέτοια παράξενη ιδέα έγινε αναπόσπαστο σύμβολο των Χριστουγέννων; Μάθετε παρακάτω περισσότερα πράγματα για την πιο διάσημη φιγούρα των Χριστουγέννων.
Πώς πήραν ανθρώπινη μορφή οι καρυοθραύστες και πώς συνδέθηκαν με την περίοδο των Χριστουγέννων;
Οι πρώτοι καρυοθραύστες ήταν εργαλεία από μέταλλο εργαλεία που έμοιαζαν απλώς με πένσα. Σύμφωνα με το Μουσείο Καρυοθραύστη, από τον 15ο αιώνα, κάποιες τεχνίτες κατασκεύαζαν καρυοθραύστες που ήταν λειτουργικοί και ταυτόχρονα «ενδιαφέροντες». Γνωστές με τη γερμανική λέξη Nussknacker, αυτές οι φιγούρες μπορεί να έμοιαζαν με σκύλους, πουλιά και άλλα είδη ζώων.
Περίπου το 1830, οι καρυοθραύστες άρχισαν να αποκτούν ανθρώπινη μορφή και συγκεκριμένα έμοιαζαν με μικρούς άντρες, των οποίων το στόμα μπορούσε να ανοίγει και να κλείνει με μοχλό.
Περίπου το 1865, ο Γερμανός ξυλουργός Wilhelm Fuchtner έφτιαξε τους πρώτους καρυοθραύστες που προορίζονταν για πώληση. Το μοντέλο του βασίστηκε σε έναν χαρακτήρα από το παιδικό βιβλίο “King Nut-Cracker or the dream of poor Reinhold” του Γερμανού συγγραφέα Heinrich Hoffmann.
Έπειτα, το 1892, κυκλοφόρησε το ομώνυμο και διάσημο σήμερα μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι, το οποίο διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, ενώ η κούκλα Καρυοθραύστης που πρωταγωνιστεί, είναι ουσιαστικά ένα χριστουγεννιάτικο δώρο που στη συνέχεια του έργου ζωντανεύει. Κάπως έτσι συνδέθηκε λοιπόν η φιγούρα αυτή με τη χριστουγεννιάτικη περίοδο.
Υπάρχει όμως κι ένας μύθος για την προέλευσή τους που αρέσει στα παιδιά!
Οι κούκλες συμβολίζουν την καλή τύχη στη γερμανική παράδοση κι έτσι ένας δημοφιλής μύθος υποστηρίζει ότι ένας πλούσιος και μοναχικός αγρότης που θεωρούσε ότι η διαδικασία σπασίματος των ξηρών καρπών ήταν χρονοβόρα και αντιπαραγωγική, αποφάσισε να προσφέρει αμοιβή σε όποιον θα κατάφερνε να βρει την καλύτερη λύση. Κάθε χωρικός χρησιμοποίησε τη δική του γνώση κι εμπειρία: ένας ξυλουργός πρότεινε να χρησιμοποιούν πριόνι κι ένας στρατιώτης να πυροβολεί τα τσόφλια. Αλλά τελικά κέρδισε ένας παιχνιδοποιός που έφτιαχνε κούκλες για κουκλοθέατρο, καθώς έφτιαξε μια κούκλα με πολύ γερό σαγόνι και στόμα που ανοιγόκλεινε με μοχλό!
Ο Καρυοθραύστης ως σύμβολο της γερμανικής παράδοσης και λαογραφίας
Τα καρύδια, τα αμύγδαλα και γενικά οι ξηροί καρποί είχαν την τιμητική τους θέση στα γιορτινά τραπέζια της Γερμανίας αλλά και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Σε συνδυασμό με την πρακτική τους χρήση λοιπόν, οι καρυοθραύστες υπήρξαν κομμάτι της παράδοσης των Χριστουγέννων για πολλούς λαούς μέσα στην ιστορία. Οι άνθρωποι επιθυμούσαν να έχουν στα σπίτια τους έναν καρυοθραύστη με τη μορφή ενός ισχυρού και επιβλητικού στρατιώτη – φύλακα. Θεωρούσαν ότι φέρνει τύχη, διώχνει τα κακά πνεύματα και προστατεύει το σπίτι.
Σύμβολο των Χριστουγέννων, σύμβολο πίστης και πολύτιμο μήνυμα για τα παιδιά που έπαιρναν ένα τέτοιο δώρο!
Καθώς η τέχνη διακόσμησης ενός καρυοθραύστη διαδόθηκε και εξελίχθηκε, ο παραδοσιακός καρυοθραύστης έγινε διάσημο παιδικό παιχνίδι. Αυτή η παράδοση ενέπνευσε την ιστορία του μπαλέτου Καρυοθραύστη στην πρώτη της εκδοχή.
Για κάποιους ο καρυοθραύστης είναι ένα σύμβολο θρησκευτικής πίστης ότι τίποτα δεν έρχεται εύκολα στη ζωή μας και δεν μας χαρίζεται χωρίς κάποιου είδους σκληρή δουλειά. Η γερμανική παράδοση μας λέει ότι οι καρυοθραύστες δωρίζονταν για να φέρνουν καλοτυχία και να προστατεύουν το σπιτικό μιας οικογένειας. Μια γερμανική παροιμία έλεγε ότι «ο Θεός μας δίνει τα καρύδια, εμείς όμως πρέπει να τα σπάσουμε για να πάρουμε τον καρπό».
Αυτή η φράση χρησιμοποιούνταν για να διδάξει τα παιδιά ότι η ζωή μπορεί να είναι πολλές φορές δύσκολη αλλά οι κόποι μας ανταμείβονται. Έτσι, από τα βάθη της παράδοσης μέχρι σήμερα, ο καρυοθραύστης έγινε ένα δημοφιλές παιχνίδι που κουβαλάει μέσα του όμορφα μηνύματα!
Πηγή: elenifourli.gr
Φωτογραφία από pexels & pixabay