Πότε θα ξεκινήσουμε να ζούμε με 25 αντί για 24 ώρες την ημέρα

Ρολόι της Αποκάλυψης

Η σημασία της Σελήνης στο φαινόμενο

Μπορεί εμείς να μην το καταλαβαίνουμε, όμως η μέρα κάθε χρόνο γίνεται και λίγο μεγαλύτερη και αυτό το φαινόμενο φαίνεται πως οφείλεται στη Σελήνη.

Η Σελήνη μας αποκτά ενέργεια από τη Γη και σιγά σιγά απομακρύνεται από εκείνη. Αυτή η μετατόπιση μπορεί να παρατηρηθεί και να μετρηθεί μόνο χάρη στο Laser Ranging RetroReflector της NASA που στέλνει σήματα λέιζερ που αναπηδούν πίσω στους δορυφόρους στην ατμόσφαιρα της Γης.

Σύμφωνα με το History of Yesterday, κάθε σήμα λέιζερ φαίνεται να χρειάζεται χιλιοστά του δευτερολέπτου περισσότερο για να επιστρέψει στη Γη, γεγονός που δείχνει ότι η μέρα μεγαλώνει.

Ο χρόνος στη Γη

Ο ίδιος ο χρόνος εξακολουθεί να είναι κάτι αρκετά περίπλοκο από επιστημονική άποψη και κάτι που εξακολουθούμε να δυσκολευόμαστε να συνδυάσουμε σε πιο φιλοσοφικό επίπεδο. Ο χρόνος είναι μόνο μία αντίληψη του ανθρώπινου μυαλού που προσπαθεί να δώσει νόημα στη ζωή μέσα από ένα χρονικό πλαίσιο.

Λόγω ενός φαινομένου που ονομάζεται διαστολή χρόνου βαρύτητας, ο χρόνος κινείται πιο αργά καθώς αυξάνεται η βαρύτητα. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο κοντά βρίσκεται κάποιος στον πυρήνα της Γης τόσο πιο γρήγορα θα περάσει ο χρόνος. Αυτό ισχύει επίσης για την υπόθεση ότι κάθε πλανήτης μέσα στον Γαλαξία μας μπορεί να έχει τον χρόνο να κινείται πιο γρήγορα ή πιο αργά ανάλογα με τη βαρυτική δύναμη που παρουσιάζεται σε αυτόν τον πλανήτη.

Η δική μας Σελήνη διατηρείται σε τροχιά από τη βαρυτική δύναμη της Γης. Η Σελήνη ασκεί επίσης τη βαρυτική της δύναμη στη Γη, η οποία επηρεάζει την περιστροφή της αναγκάζοντας τους ωκεανούς να σχηματίσουν μια παλιρροιακή διόγκωση. Ωστόσο, το φεγγάρι απορροφά πολλή βαρυτική δύναμη της Γης, η οποία επηρεάζει τη βαρύτητά μας κατά πολύ μικρό ποσοστό, επιβραδύνοντας επομένως την περιστροφή της Γης, κάνοντας τον χρόνο στη Γη να μοιάζει μεγαλύτερος.

Θα φτάσουμε τις 25 ώρες την ημέρα;

Για την ακρίβεια, με βάση τους υπολογισμούς της NASA τα τελευταία 100 χρόνια, λόγω της επιβράδυνσης της περιστροφής της Γης, η ημέρα έγινε κατά 1,4 χιλιοστά του δευτερολέπτου μεγαλύτερη (0,0014 δευτερόλεπτα).

Εάν λάβουμε κατά μέσο όρο την επιβράδυνση της περιστροφής της Γης τα τελευταία 2.000 χρόνια με βάση τα ιστορικά αρχεία εκλείψεων Ηλίου, μπορούμε να ξέρουμε κατά μέσο όρο ότι η ημέρα μεγαλώνει κατά 2,5 χιλιοστά του δευτερολέπτου (0,002 δευτερόλεπτα) κάθε αιώνα.

Αυτό μας φέρνει στο μεγάλο ερώτημα. Πόσο καιρό μέχρι μια μέρα να είναι 25 ώρες;

Ας βάλουμε πρώτα κάποια πράγματα στη θέση τους. Με βάση τους υπολογισμούς που έκανε η NASA θα χρειαζόταν 50.000 χρόνια για να προστεθεί ένα δευτερόλεπτο στη διάρκεια μιας ημέρας. Η μέρα μας μετριέται με ώρες, κάθε ώρα έχει 60 λεπτά και κάθε λεπτό έχει 60 δευτερόλεπτα.

Μία ώρα είναι 3.600 δευτερόλεπτα, οπότε αν το μετρήσουμε κατά 50.000 χρόνια θα μας δώσει την απάντηση που ψάχνουμε. Για να απαντηθεί η ερώτηση, θα χρειαστούν άλλα 180 εκατομμύρια χρόνια έως ότου η ημέρα θα διαρκέσει 25 ώρες αντί για 24.

Ωστόσο, σε αυτά τα 180 εκατομμύρια χρόνια μπορεί να συμβούν άλλα σημαντικά κοσμικά γεγονότα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά την περιστροφή της Γης, φέρνοντας επομένως μια ημέρα 25 ωρών πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.

Πηγή: makthes.gr