Save Your Hood: Η ομάδα “υπερηρώων” που απαλλάσσει τις ελληνικές γειτονιές από τα σκουπίδια!

Save Your Hood

Ο εμπνευστής του κινήματος που βοηθά το περιβάλλον να ανασάνει, Βασίλης Σφακιανόπουλος, μιλά στο Thes.gr

Μία ανάγκη είναι αρκετή, έτσι ώστε να γεννηθεί μία μεγάλη ιδέα.

Και με τη φράση: «Αυτός είναι ο τρόπος μου να αλλάξω την κοινωνία προς το καλύτερο», ο Βασίλης Σφακιανόπουλος, μιλώντας στο Thes.gr, συνοψίζει εύστοχα τη δράση του Save Your Hood, δηλαδή της δικής του ιδέας που έρχεται να καλύψει μία μεγάλη ανάγκη.

Το Save Your Hood είναι ένα κίνημα που ο ίδιος εμπνεύστηκε και αποτελείται από μία τεράστια παρέα από “υπερήρωες”, οι οποίοι με ενισχυμένη ενσυναίσθηση απαλλάσσει τις ελληνικές γειτονιές από τα σκουπίδια που «πληγώνουν» την πανέμορφη εικόνα τους!

Το μέρος που έδωσε ένα μεγάλο «χτύπημα» στον Βασίλη, ήταν τα Τουρκοβούνια: Μία περιοχή που προσφέρει όλη την Αθήνα στο… πιάτο.

«Εκεί η κατάσταση είχε φθάσει στο απροχώρητο. Το μόνο που έβλεπες ήταν σκουπίδια», εξηγεί ο εμπνευστής του κινήματος Save Your Hood, το οποίο μετρά μέχρι σήμερα 5.500 εθελοντές σε όλη την Ελλάδα και μετατρέπεται σε ένα μεγάλο trend!

Το τελειωτικό χτύπημα, ωστόσο, ήρθε από έναν νεαρό, ο οποίος μπροστά στα μάτια του Βασίλη πέταξε στο έδαφος ένα ποτήρι καφέ μίας χρήσης.

«Οταν τον ρώτησα τι έκανε, μου απάντησε “δε βλέπεις τι γίνεται, το δικό μου σε πείραξε;” Ηταν μία λογική που ήθελα να πιστέψω ότι δεν μπορεί να υπάρχει σε ένα ανθρώπινο μυαλό. Να το θεωρεί δηλαδή αυτό ως δικαιολογία. Εκεί πείσμωσα και είπα ότι θα πάρω την κατάσταση στα χέρια μου για να αλλάξω αυτήν τη συγκεκριμένη νοοτροπία».

Πράγματι, λοιπόν, ο Βασίλης πήρε την κατάσταση στα χέρια του και κατέβαλλε σκληρή προσπάθεια, προκειμένου να φέρει την αλλαγή που ο ίδιος ονειρεύεται.

Εικόνα του Thes.gr από την παραλία στα Πάλιουρα (περιοχή Natura) της Επανομής, πριν επέμβουν οι υπερήρωες του Save Your Hood

Το ξεκίνημα του Save Your Hood και οι 117 δήμοι

«Στη δεύτερη καραντίνα, αποφάσισα να κάνω ένα κάλεσμα για να καθαρίσουμε τα Τουρκοβούνια στις 15 Νοεμβρίου, με σκοπό να προβληθεί το αποτέλεσμα.

Μαζευτήκαμε τελικά επτά άτομα και μαζέψαμε 36 σακούλες γίγας και πάνω από 3.600 λίτρα σκουπίδια, χωρίς να κουραστούμε. Αυτό είναι και το πιο… λυπηρό: Οτι δεν κουραστήκαμε γιατί τα σκουπίδια ήταν παντού γύρω μας. Κι αυτό, ήταν ένα πολύ μικρό μέρος από το πρόβλημα και σε ένα μόνο σημείο».

Η δράση λοιπόν προβλήθηκε και πήγε καλά. Ο Βασίλης δεχόταν πλέον αιτήματα και από άλλες περιοχές, όπως ο Πειραιάς ή η Κηφισιά, όμως η καραντίνα του χάλασε, αρχικά, τα σχέδια:

«Προσπάθησα να τους παρακινήσω να το κάνουν στη γειτονιά τους, διότι λόγω καραντίνας δεν μπορούσαμε να μεταβούμε εκεί. Ετσι ανακάλυψα ότι μεσολαβεί μία, μάλλον πολύ μεγάλη απόσταση, από το “θέλω”, μέχρι το “θα το κάνω”. Εκεί αποφάσισα αυτό να προσπαθήσω να το αλλάξω».

Κάπως έτσι, δομήθηκε το Save Your Hood. Και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και με όπλο το Facebook, φτιάχτηκε ο μηχανισμός που κοινοποιούνται οι δράσεις αυτή τη στιγμή.

«Κανείς δεν πίστευε ότι είχαμε τόση συμμετοχή», λέει έκπληκτος ο Βασίλης. «Μέσα σε ένα βράδυ, από κάποιες δημοσιεύσεις που έγιναν ταυτόχρονα, από τα 70 άτομα, φτάσαμε στα 1.700. Εκεί ήταν το πρώτο μεγάλο “μπαμ” και ευτυχώς υπήρχε ο μηχανισμός και άρχισε να αναπτύσσεται».

Από επτά άτομα, λοιπόν, στις 15/11/2020, στο Save Your Hood σήμερα, 25/2/2021, έχουν ήδη συνδράμει 5.500 άνθρωποι! Επιπλέον, η κεντρική ομάδα στο Facebook αριθμεί περί τα 19 χιλιάδες μέλη, ενώ το κίνημα το οποίο πλέον… τρεντάρει, δραστηριοποιείται σε 117 δήμους ανά την Ελλάδα και κάθε εβδομάδα, προστίθενται και νέοι δήμοι.

«Οι δήμοι μας ζητούν να βοηθήσουμε. Σίγουρα δεν αντικαθιστούμε κι ούτε έχουμε σκοπό να αντικαταστήσουμε το ρόλο τους. Αν δε δεχτούμε τη συνεργασία τους, όμως, μπορούμε μόνο έως ένα βαθμό να αλλάξουμε τα πράγματα», γνωστοποιεί ακόμη στο Thes.gr ο Βασίλης, την ώρα που το Save Your Hood έχει ήδη «εξαπλωθεί» στο 36% της επικράτειας.

«Εσπασαν» τα εγχώρια δεσμά

Το καλύτερο όλων, ωστόσο, είναι ότι το κίνημα πλέον υπερέβη τα σύνορα Ελλάδας, καθώς το Save Your Hood και οι ανάγκες του περιβάλλοντος να ανασάνει, ένωσαν τη χώρα μας, αλλά και την Κύπρο, με την Τουρκία:

«Θα γίνει τριπλή δράση σε Θεσσαλονίκη, Λεμεσό και Ενέζ στην Τουρκία και θα έχουμε λάιβ αναμετάδοση μέσω της σελίδας μας στο Instagram σε αυτό, προσπαθώντας να μεγαλώσουμε το μήνυμά μας: Η ρύπανση δεν είναι εθνικό, αλλά παγκόσμιο θέμα. Δεν μπορεί να μείνει στα σύνορα ούτε να ακολουθεί τους κλασικούς τρόπους», λέει περήφανος ο εμπνευστής αυτής της μεγάλης παρέας, που προσφέρει ανιδιοτελώς στην κοινωνία.

Και, παρότι το Save Your Hood είναι ένα νέο κίνημα, ήδη μετρά 1.500 μέλη και στην Κύπρο, με περισσότερους από 100 εθελοντές να συμμετέχουν στις δράσεις του κάθε εβδομάδα.

 «Δεν έχουμε πολύ χρόνο στη διάθεσή μας, περιβαλλοντικά»

Ο πλανήτης κινδυνεύει και έχουμε όλοι χρέος να τον προστατέψουμε, όπως παραδέχεται και ο ίδιος ο Βασίλης Σφακιανόπουλος.

«Αυτό που ακούω πάρα πολύ συχνά, είναι κατηγορίες. Κατηγορούν τους δήμους και τις περιφέρειες ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, κατηγορεί ο ένας τον άλλον, αλλά με την παθητικότητα δημιουργείς ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, ή το εντείνεις με τις κινήσεις σου», αναφέρει, εκφράζοντας την αγωνία του:

«Δεν έχουμε πολύ χρόνο στη διάθεσή μας, περιβαλλοντικά, οπότε ο καθένας μας έχει χρέος. Οταν ευαισθητοποιήσεις τους ίδιους τους ανθρώπους, θα ευαισθητοποιηθούν και οι φορείς».

Οι υπερήρωες του Save Your Hood επί τω έργω στα Πάλιουρα της Επανομής που αποτελεί περιοχή Natura

«Ανθρωποι το έκαναν αυτό χρόνια και τους θεωρούσαν τρελούς! – Καταφέραμε να απενοχοποιήσουμε μία δράση καλοσύνης»

Ενα κίνημα που μεγαλώνει και αναπτύσσεται τόσο γρήγορα, κερδίζοντας την αναγνώριση πολιτών και φορέων, είναι επόμενο να συγκινεί και τον εμπνευστή του.

Και δεν είναι λίγες οι στιγμές, που το συγκεκριμένο συναίσθημα έχει κατακλύσει τον ίδιο τον Βασίλη.

«Ολες οι πρώτες στιγμές ήταν αυτές που με συγκίνησαν», λέει γεμάτος χαρά και συνεχίζει:

«Οπως εκείνη που πήρα το “μπράβο” από περαστικό, που ρώτησε πως μπορεί να βοηθήσει. Που του έδωσα τα στοιχεία και ήρθε την επόμενη φορά!».

«Με συγκίνησαν και οι άνθρωποι που μας έλεγαν ότι το έκαναν χρόνια αυτό και τους θεωρούσαν τρελούς. Και τώρα, είμαστε πάρα πολλοί! Καταφέραμε να απενοχοποιήσουμε μία δράση καλοσύνης που έχει να κάνει μόνο με το καλό των υπολοίπων και του περιβάλλοντος», λέει ενθουσιασμένος, συμπληρώνοντας:

«Γυρνάει, η… ζυγαριά. Ο περαστικός που έχει ακούσει για μας, θα αισθανθεί ντροπή αν πετάξει κάτω το σκουπίδι του. Το βλέπουμε λίγο κι από την άλλη μεριά».

Πώς μπορεί κάποιος να γίνει μέλος στο Save Your Hood

«Μέλος γίνεται οποιοσδήποτε. Αρκεί να γίνει μέλος στο γκρουπ μας στο Facebook», εξηγεί ο εμπνευστής του Save Your Hood, περιγράφοντας και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί ο εθελοντής να κοινοποιήσει το πρόβλημα ρύπανσης στην περιοχή του:

«Στο γκρουπ ξεκινά κάθε Δευτέρα μία ψηφοφορία που απευθύνεται σε όλα τα μέλη.

Σε αυτή, δηλώνει το κάθε μέλος την περιοχή που θέλει να καθαριστεί και ποια μέρα και ώρα θέλει η ίδια ή ο ίδιος να πάει. Τα υπόλοιπα μέλη, ψηφίζουν αν μπορούν να πάνε. Αρα, από όλα τα μέλη φτιάχνονται επιλογές και οργανώνονται σε μικρές ομάδες όπου συζητούνται οι λεπτομέρειες. Και μέχρι την Πέμπτη, ανακοινώνονται οι δράσεις».

Οποιαδήποτε δράση μπορεί να δημοσιευθεί στη σελίδα του Save Your Hood στο Facebook

Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο Βασίλης, μπορεί οποιοσδήποτε να πραγματοποιήσει ανάλογη δράση, να απαθανατίσει τις σκηνές και να τις στείλει στο γκρουπ, προκειμένου η πράξη αυτή να διαδοθεί.

«Να ξέρουν όλοι ότι θα εισακουστούν. Αλλά αυτό μπορούν να το κάνουν σε όλα τα κακώς κείμενα, σε ότι τους ενοχλεί.

Ενα μεγάλο στοίχημα για τα μέλη μας είναι να εμπιστεύονται περισσότερο τις δικές τους πρωτοβουλίες και να δρουν».

Κλείνοντας, ο Βασίλης Σφακιανόπουλος αναφέρει ότι: «Το πιο σημαντικό, είναι οι πολίτες να δρουν για πράγματα που δεν ανέχονται πια».

Και είναι ακριβώς αυτό που έκανε και ο εμπνευστής του Save Your Hood, ο οποίος βοηθά μαζί με τη μεγάλη του παρέα τον κόσμο, να γίνει λίγο καλύτερος! Αλλωστε, όπως τονίζει κατηγορηματικά ο Βασίλης, «αυτό που χρειάζεται ο άνθρωπος είναι η πράξη».

Πράξη ή, πράξεις, όπως αυτές των υπερηρώων του Save Your Hood, οι οποίοι καθαρίζουν τις γειτονιές και βοηθούν το περιβάλλον να ανασάνει στη δυσκολότερη, για αυτό, εποχή…

Το Save Your Hood εν δράσει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *