Ανασκόπηση 2023: Οι προσωπικότητες που «αποχαιρετήσαμε» μέσα στη χρονιά (ΒΙΝΤΕΟ)

Ανασκόπηση 2023 θάνατοι Ελλάδα και εξωτερικό

Μεγάλες προσωπικότητες και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Φτωχότερος είναι στο τέλος του 2023 ο κόσμος, καθώς “έφυγαν” από τη ζωή μεγάλες προσωπικότητες που είχαν αφήσει το αποτύπωμά τους, ο καθένας με τον δικό του τρόπο.

Η είδηση των θανάτων των προσωπικοτήτων αυτών βύθισε στο θρήνο τους θαυμαστές τους σε εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, καθώς άφησαν πίσω τους ένα ανεκπλήρωτο κενό.

Από τον Μάθιου Πέρι και την Τίνα Τέρνερ μέχρι τη Μαίρη Χρονοπούλου και τον Βασίλη Καρρά, οι άνθρωποι αυτοί θα παραμείνουν στη μνήμη του κόσμου για το σπουδαίο έργο που άφησαν ως παρακαταθήκη και για τις επόμενες γενιές.

Οι μεγάλες προσωπικότητες και οι καλλιτέχνες που έφυγαν από τη ζωή το 2023

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος
Πηγή φωτό: Eurokinissi

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος έφυγε από τη ζωή στις 10 Ιανουαρίου σε ηλικία 83 ετών. Ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ έχει συνδέσει την πορεία και το όνομά του με κάποιες από τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας.

Με τον Κωνσταντίνο να κατέχει τον τίτλο του βασιλιά της Ελλάδας από το 1964 δεν είναι λίγες οι φορές που διαδραμάτισε τον δικό του αρνητικό ή θετικό, πολιτικό πάντως ρόλο στην πορεία της χώρας μας.

Τον Δεκέμβριο του 1967 ο Κωνσταντίνος έφυγε από το Τατόι έχοντας καταστρώσει ένα σχέδιο ανατροπής της χούντας και επαναφοράς της Δημοκρατίας στην χώρα. Το σχέδιο ήταν ελλιπές, έφερε τον Κωνσταντίνο με ελάχιστα στελέχη του στρατού και ουσιαστική ενίσχυση μόνο από το ναυτικό και την πολεμική αεροπορία στην Καβάλα και κατέληξε σε σύλληψη της ομάδας από τα στελέχη της Χούντας.

Ο Κωνσταντίνος διέφυγε αεροπορικώς στην Ρώμη. Μετά την φυγή του Κωνσταντίνου και της βασιλικής οικογένειας εκτός χώρας, πρωθυπουργός ορίστηκε ο Παπαδόπουλος που με την σειρά του όρισε αντιβασιλέα τον Στρατηγό Γεώργιο Ζωιτάκη. Η δικτατορία των Συνταγματαρχών κατάργησε επίσημα τη βασιλεία την 1η Ιουνίου 1973 και οδήγησε τη χώρα στη τραγωδία της Κύπρου το 1974. Ουσιαστικά η 13η Δεκεμβρίου του 1967 είναι και ο επίλογος του θεσμού της βασιλείας στην Ελλάδα μετά από 104 χρόνια παρουσίας με μικρά διαλείμματα.




Λίσα Μαρί Πρίσλεϊ

Πρίσλεϊ

Η Λίσα Μαρί Πρίσλεϊ, μουσικός, τραγουδίστρια και μοναδικό παιδί του θρύλου του ροκ εν ρολ Έλβις Πρίσλεϊ, πέθανε στις 12 Ιανουαρίου έπειτα από καρδιακή ανακοπή. Ήταν 54 ετών.

Η Λίσα Μαρί Πρίσλεϊ ήταν η κληρονόμος της επιχείρησης Elvis Presley Enterprises, όμως πούλησε το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών της σε εταιρεία επενδύσεων και διαχείρισης κεφαλαίων το 2005.

Διατήρησε τον έλεγχο της Graceland, ιδιοκτησίας στο Μέμφις (Τενεσί) που ανήκε στον πατέρα της. Κυκλοφόρησε τρία άλμπουμ κατά τη διάρκεια της καριέρας της.

Εκτός του μουσικού Ντάνι Κίο, με τον οποίο χώρισαν το 1994, είχε επίσης παντρευτεί με τον ηθοποιό Νίκολας Κέιτζ, με τον ηθοποιό και συνθέτη Μάικλ Λόκγουντ και με τον θρύλο της ποπ Μάικλ Τζάκσον (1994-1996).

Νίκος Ξανθόπουλος

Ξανθόπουλος

Ο αγαπημένος ηθοποιός Νίκος Ξανθόπουλος πέθανε στις 22 Ιανουαρίου σε ηλικία 89 ετών.

Ο Νίκος Ξανθόπουλος αγαπήθηκε τόσο ως ηθοποιός όσο και ως τραγουδιστής. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός, δημοφιλής και αγαπητός τη δεκαετία του ’60, ερμηνεύοντας κυρίως το ρόλο του φτωχού και κατατρεγμένου λαϊκού παιδιού που ζει μέσα στη δυστυχία αλλά τελικά λυτρώνεται, στις δραματικές ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

Μετά το 1971 σταμάτησε τις εμφανίσεις του στον κινηματογράφο και μεταπήδησε σε νέα καριέρα στο λαϊκό τραγούδι. Συνολικά έχει κυκλοφορήσει 9 άλμπουμ και 55 singles. Η δισκογραφία του περιλαμβάνει γύρω στα 300 τραγούδια. Τα τραγούδια του υπογράφουν μεταξύ άλλων οι Άκης Πάνου, Χρήστος Νικολόπουλος, Σταύρος Ξαρχάκος και άλλοι.

Κατά τη διάρκεια της αποχής του από κινηματογράφο και τηλεόραση, ο Ξανθόπουλος είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και να περιοδεύσει σε ΗΠΑ, Αυστραλία και σχεδόν όλη την Ευρώπη, γνωρίζοντας την αποδοχή και την αποθέωση από την Ελληνική ομογένεια.

Paco Rabanne

Paco Rabanne

Ο Paco Rabanne, ο ισπανικής καταγωγής σχεδιαστής μόδας γνωστός για τις δημιουργίες του στην δεκαετία του 1960, πέθανε σε ηλικία 88 ετών στις 3 Φεβρουαρίου στο Portsall της Γαλλίας. Τα σχέδια μόδας όπως και τα αρώματα με την υπογραφή του σημείωσαν τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως.

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του από οίκους μόδας όπως οι Givenchy, Dior και Balenciaga ενώ από το 1966 ξεκίνησε να παρουσιάζει τις δικές του δημιουργίες, οι οποίες σύντομα ξεχώρισαν τόσο όσον αφορά τον τομέα της ένδυσης όσο και στα κοσμήματα. Την ίδια δεκαετία, ο Rabanne από κοινού με τους Αντρέ Κουρέζ και Ρούντι Γκερνράιχ συνέβαλαν στη μεταστροφή της γυναικείας μόδας από το σοφιστικέ στιλ σε πιο λιτές και «κοριτσίστικες» προτιμήσεις, ενώ η τέχνη και η αρχιτεκτονική χρησίμευσαν ως πηγές έμπνευσής του.

Το 1968, δημιούργησε το φόρεμα της Τζέιν Φόντα για την ταινία Μπαρμπαρέλα, ενώ κατά τη δεκαετία του 1970, ήταν ο πρώτος σχεδιαστής μόδας που χρησιμοποίησε στις επιδείξεις του μαύρα μοντέλα, ενέργεια πρωτόγνωρη για την εποχή.

Ρακέλ Γουέλς

Η γνωστή ηθοποιός Ράκελ Γουέλς έφυγε από τη ζωή στις 15 Φεβρουαρίου σε ηλικία 82 ετών. Υπήρξε sex symbol για πάνω από 20 χρόνια τις δεκαετίες ’60-’80 και μία από τις ωραιότερες γυναίκες της εποχής της.

Όμορφη, αθλητική, δυναμική, σέξι και παρότι όχι ιδιαιτέρως ψηλή (1,68) κατάφερνε, με την πληθωρική της παρουσία, να γεμίζει την οθόνη. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είχε διαφορετική εξέλιξη η καριέρα της στο σινεμά, δεδομένου ότι έπαιξε σε πολλές ταινίες περιπέτειας, κρατώντας ένα δυναμικό ρόλο, μίας γυναίκας που δεν ήταν δίπλα στους ήρωες, αλλά είχε καθοριστική συμμετοχή στη δράση και τη ζωηράδα των φιλμ.

Γιάννης Βογιατζής

Βογιατζής

Ο αγαπημένος τραγουδιστής Γιάννης Βογιατζής έφυγε από τη ζωή στις 15 Μαΐου έπειτα από μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 89 ετών.

Δραστηριοποιήθηκε ως τραγουδιστής σε όλους τους καλλιτεχνικούς χώρους, στο θέατρο, τον κινηματογράφο και το ραδιόφωνο.

Υπήρξε ένα από τα αστέρια της δεκαετίας του 1960, υποστηρικτής του Παναθηναϊκού και έχει τραγουδήσει και τον ύμνο της ομάδας.

Από το 1958 έως το 1962 ήταν επίσημος τραγουδιστής των ανακτόρων.

Βραβεύτηκε δυο φορές με το 1ο βραβείο στο Φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 1963 με το τραγούδι «Πέταξε ένα πουλί» (των Κώστα Κλάββα και Αλέξη Αλεξόπουλου και το 1970 με το τραγούδι «Αδέρφια μου αλήτες πουλιά» (των Τόλη Βοσκόπουλου και Ηλία Λυμπερόπουλου).

Τίνα Τέρνερ

Τίνα Τάρνερ τραγουδίστρια

Η «βασίλισσα του rock ‘n’ roll» Τίνα Τέρνερ άφησε την τελευταία της πνοή στις 24 Μαΐου σε ηλικία 83 ετών. Η γεννημένη στις ΗΠΑ σταρ ήταν μια από τις πιο αγαπημένες ροκ τραγουδίστριες σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα τραγούδια της αγαπήθηκαν επί δεκαετίες.

Έγινε γνωστή κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1960 ως τραγουδίστρια του συγκροτήματος «Ike & Turner Revue», όμως στη συνέχεια ακολούθησε σόλο πορεία.

Στην πολυετή καριέρα της ηχογράφησε σπουδαίες επιτυχίες, όπως τα τραγούδια «What’s Love Got to Do with It» και «(Simply) The Best», τα άλμπουμ της πούλησαν περισσότερα από 100 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, ενώ βραβεύτηκε με 12 Grammy. Απέκτησε το προσωπικό της αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ και το όνομά της συμπεριλαμβάνεται στο Rock & Roll Hall of Fame.

Το 1986, στην αυτοβιογραφία της “Tina Turner” που εξέδωσε, ένα βιβλίο που έγινε μπεστ-σέλερ, αποκάλυψε τη βία που υπέστη κατά τη διάρκεια του γάμου της με τον Αικ Τέρνερ.

Θεόδωρος Πάγκαλος

Θόδωρος Πάγκαλος
Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος πέθανε στις 31 Μαΐου 2023, σε ηλικία 84 ετών. Ηταν Έλληνας πολιτικός, πρώην βουλευτής και υπουργός, πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Ελλάδας και ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο μετείχε από την ίδρυσή του.

Σε νεαρή ηλικία είχε δραστηριοποιηθεί στην ΕΔΑ και στο ΚΚΕ. Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα και το 1968 το δικτατορικό καθεστώς του αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια, την οποία επανέκτησε μετά τη Μεταπολίτευση.

Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2010 κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της «Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης» σχετικά με τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση και τη συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημοσίου τομέα, ο Θεόδωρος Πάγκαλος από το βήμα της Βουλής, είπε τη φράση που έμελλε να ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων από όλες τις κομματικές παρατάξεις, από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης αλλά και από τους ίδιους τους πολίτες.

«Η απάντηση εις την κατακραυγή που υπάρχει εναντίον του πολιτικού προσωπικού της χώρας “πώς τα φάγατε τα λεφτά;”, που μας ρωτάει ο κόσμος, είναι αυτή: “Σας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί. Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής.”»

Είχε νυμφευθεί τρεις φορές στη ζωή του. Πρώτα την Ιωάννα Λυμπέρη, μετά την Ιωάννα Καυταντζόγλου και αργότερα την δημοσιογράφο Χριστίνα Χριστοφάκη. Από τους γάμους του, ο Θεόδωρος Πάγκαλος απέκτησε 5 παιδιά: την Αριάδνη Παγκάλου – Λυμπέρη, τον Λύσανδρο Πάγκαλο – Καυταντζόγλου και τους δίδυμους Ανδρέα, Θεόδωρο και Γεωργία Παγκάλου – Χριστοφάκη.

Νόνικα Γαληνέα

Νόνικα Γαληνέα

Στις 2 Ιουνίου η Νόνικα Γαληνέα άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 84 ετών, λίγες ημέρες πριν γιορτάσει τα γενέθλιά της.

Τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές της σε ιδιωτικά σχολεία του εξωτερικού σε Φλωρεντία και Ζυρίχη. Ακολούθησαν σπουδές Δραματικής Τέχνης στο Λονδίνο στη Webber Douglas School of Singing and Dramatic Art.

Παντρεύτηκε τον Νίκο Μουτούση, νευρολόγο στην Ελλάδα, και έζησαν στο Παρίσι για 5 χρόνια όπου έκαναν τρία παιδιά: τις δίδυμες Αλεξία και Αριέττα (1957) και την Μαρία-Αμαλία (1961). Η Αριέττα και η Αμαλία Μουτούση είναι σήμερα σημαντικές ελληνίδες ηθοποιοί.

Σύντροφός της για αρκετά χρόνια υπήρξε ο ηθοποιός Αλέκος Αλεξανδράκης, τον οποίο γνώρισε στο Θέατρο Μετροπόλιταν, όπου συμπρωταγωνιστούσαν. Με τον Αλεξανδράκη χώρισαν το 1990, μετά από 21 χρόνια σχέσης.

Γιάννης Φλωρινιώτης

Φλωρινιώτης

Στις 6 Ιουνίου έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 76 ετών, ο τραγουδιστής Γιάννης Φλωρινιώτης. Ο γνωστός καλλιτέχνης νοσηλευόταν με πνευμονικό οίδημα στο νοσοκομείο Σωτηρία.

Ξεκίνησε να τραγουδάει σε ηλικία 14 ετών και αργότερα βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου τραγούδησε δίπλα σε μεγάλους ρεμπέτες, όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Γιώργος Λαύκας, ο Πρόδρομος Τσαουσάκης, ο Θ. Πολυκανδριώτης και η Ρίτα Σακελλαρίου.

Την περίοδο 1970-1971 επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Αθήνα. Δούλεψε σε διάφορα κέντρα, όπου τραγουδούσε και χόρευε, ντυμένος εκκεντρικά. Όπου εμφανιζόταν έκανε μεγάλη επιτυχία, αλλά δεχόταν και σκληρή κριτική.

Στη δισκογραφία έκανε την πρώτη του εμφάνιση με τον δίσκο «Τώρα Θέλω Τώρα», που αμέσως έγινε χρυσός.

Ήταν νυμφευμένος με τη Μάχη Φλωρινιώτη, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά: τον Σάββα, την Άννα και τον Νίκο.

Γιάννης Μαρκόπουλος

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος, που “έφυγε” από τη ζωή στις 10 Ιουνίου σε ηλικία 84 ετών, ήταν ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες.

Ο Έλληνας συνθέτης έδινε μάχη εδώ και ένα χρόνο με τον καρκίνο, και στις 5 Μαΐου εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Αλεξάνδρα».

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος αποτέλεσε ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας της ελληνικής μουσικής καθώς εμπνεύστηκε και δημιούργησε ένα νέο μουσικό κίνημα στο πλαίσιο του οποίου συνδύασε αριστοτεχνικά τον παραδοσιακό, με τον κλασικό και τον σύγχρονο ήχο.

Πολυγραφότατος, συνέθεσε, κατά τη διάρκεια της μακράς διαδρομής του, έργα που καλύπτουν μια ευρύτατη μουσική γκάμα, από έντεχνη μουσική και ορχηστρικά μέχρι όπερες, ορατόρια και μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο.




Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πέθανε στις 12 Ιουνίου στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε της Ρώμης.

Γεννημένος στις 29 Σεπτεμβρίου του 1936 στο Μιλάνο ο Μπερλουσκόνι έφτασε να γίνει από κορυφαίος επιχειρηματίας, Πρωθυπουργός της χώρας αλλά και έκπτωτος και καταδικασμένος.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έζησε μία ζωή, όπως του άρεσε, πάντοτε στα άκρα και κατάφερε το όνομά του να είναι παγκοσμίως γνωστό, αδιαφορώντας για τους λόγους.

Άκρως επεισοδιακή υπήρξε και η προσωπική του ζωή. Παντρεύτηκε δύο φορές, τη μία το 1965 την Κάρλα Λουτσία Νταλ Όλιο ένας γάμος που κράτησε μέχρι και το 1985 και την δεύτερη το 1990 με την Βερόνικα Λάριο με την οποία χώρισαν το 2014.

Ο Μπερλουσκόνι έχει πέντε παιδιά την Marina, την Barbara, τον Pier Silvio, την Eleonora και τον Luigi στα οποία αφήνει την αυτοκρατορία των media και των επιχειρήσεών του που αποτιμήθηκε το 2023 από το Forbes σε πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Μπερλουσκόνι υπήρξε εμβληματικός και για τους φίλους της Milan. Αγόρασε την ομάδα το 1986 όταν βρισκόταν σε περίοδο παρατεταμένης παρακμής την έφερε στην κορυφή της Ιταλίας και της Ευρώπης κατακτώντας τόσο εγχώριους τίτλους όσο και το Champions League.

Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρόεδρος της «Ελπίδας», του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο και πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO πέθανε στις 24 Ιουλίου σε ηλικία 80 ετών.

Η Μαριάννα Βαρδή Βαρδινογιάννη ξεκίνησε τις δραστηριότητές της ως μέλος διαφόρων συλλόγων και φιλανθρωπικών οργανώσεων, μέσω των οποίων αγωνίστηκε για τη διεθνή ειρήνη και την παγκόσμια αλληλεγγύη, αν και το κύριο μέλημά της ήταν τα προβλήματα των παιδιών: η υγεία, η εκπαίδευση, η κοινωνική πρόνοια και φτώχεια, η παιδική κακοποίηση και εκμετάλλευση.

Η «Ελπίδα», ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο, υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά της, στο οποίο αφιέρωσε και τεράστια ενέργεια και αγάπη. Στις 14 Οκτωβρίου 2010 άνοιξε για το κοινό το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Ελπίδα» στην Αθήνα, που αποτέλεσε στόχο ζωής της κας Βαρδινογιάννη, στη φροντίδα παιδιών με καρκίνο.

Μεγάλος «σταθμός» της ζωής της Μαριάννας Βαρδινογιάννη υπήρξε και το έργο της ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO.

Ήταν ιδρύτρια και πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», το οποίο μετονομάστηκε σε «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».

Ήταν παντρεμένη με τον εφοπλιστή Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη και μαζί απέκτησαν πέντε παιδιά. Τον Γιάννη (1962), τη Χριστιάνα (1964), τον Γιώργο (1967), τον Νίκο (1974) και τη Βαρδιάννα (1976).

Είχε τιμηθεί από τη Γαλλική Προεδρία ως Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής. Το 2015 προήχθη στη τάξη των Αξιωματικών της Λεγεώνας της Τιμής. Το 2020 βραβεύτηκε με το βραβείο Νέλσον Μαντέλα.

Ανγκους Κλάουντ

Ο ανερχόμενος ηθοποιός Ανγκους Κλάουντ, γνωστός για τον ρόλο του ως «Φεζ» στη δραματική σειρά της HBO «Euphoria» βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Οκλαντ στις 31 Ιουλίου.

Τον 25χρονο ηθοποιό ανακάλυψε στο δρόμο της Νέας Υόρκης η Ελεονόρ Χέντρικς και έπειτα από συνάντηση με τη διευθύντρια κάστινγκ Τζένιφερ Βεντίτι, ο δημιουργός της σειράς Σαμ Λέβινσον τον έκανε τελικά συμπρωταγωνιστή στη σειρά μαζί με τη Zendaya για τις δύο πρώτες σεζόν της.

Λιζέτα Νικολάου

Νικολάου

Η σπουδαία ερμηνεύτρια Λιζέτα Νικολάου “έφυγε” από τη ζωή στις 11 Αυγούστου. Τις τελευταίες ημέρες πριν τον θάνατό της νοσηλευόταν διασωληνωμένη στην εντατική ιδιωτικού θεραπευτηρίου, μετά από ατύχημα που είχε, που της προκάλεσε αιμάτωμα στον εγκέφαλο.

Ηταν Ελληνίδα τραγουδίστρια που διακρίθηκε στο έντεχνο, το λαϊκό και το ποντιακό τραγούδι. Ερμήνευσε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ πρωτοπαρουσιάστηκε με σημαντικούς δημιουργούς και ερμηνευτές, όπως τον Γιάννη Μαρκόπουλο, τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Μιχάλη Γαργανουράκη, τη Βίκυ Μοσχολιού, την Δήμητρα Γαλάνη και άλλους.

Γιάννης Ιωαννίδης

Καλαφάτης

Ο κορυφαίος Έλληνας προπονητής Γιάννης Ιωαννίδης πέθανε στις 4 Οκτωβρίου σε ηλικία 78 ετών, κάνοντας φτωχότερο το ελληνικό μπάσκετ. Ο «ξανθός», όπως όλοι τον αποκαλούσαν, έγραψε τη δική του Ιστορία από όπου και αν πέρασε.

Υπήρξε ο κορυφαίος Έλληνας προπονητής όλων των εποχών όχι μόνο από άποψη τίτλων (12 πρωταθλήματα + 6 κύπελλα) αλλά και αντίκτυπου στο μπάσκετ της χώρας. Ο Ιωαννίδης «σάρωσε» τα πάντα στο πέρασμά του εντός των συνόρων με Άρη, Ολυμπιακό και ΑΕΚ. Ήταν αυτός που οδήγησε τρεις διαφορετικές ελληνικές ομάδες στο Final Four του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών (σημερινή Ευρωλίγκα).

Ο Γιάννης Ιωαννίδης έκανε και δύο θητείες στον πάγκο της Εθνικής ομάδας, το 1980-81 και το 2001-04. Σε συνολικά 63 παιχνίδια είχε 46 νίκες και 17 ήττες.

Μετά το τέλος της προπονητικής διαδρομής του, ο Ιωαννίδης δραστηριοποιήθηκε στην πολιτική και διετέλεσε βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης από το 2004 ως τον Ιανουάριο του 2015. Διετέλεσε μάλιστα υφυπουργός αθλητισμού από το 2007 ως το 2009 και από το 2012 ως το 2013.

Μαίρη Χρονοπούλου

Μαίρη Χρονοπούλου

Η σπουδαία ηθοποιός Μαίρη Χρονοπούλου πέθανε στις 6 Οκτωβρίου σε ηλικία 90 ετών, μετά από σύντομη νοσηλεία στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού έπειτα από ατύχημα που είχε στο σπίτι της στην Παιανία.

Τις δεκαετίες του 1960 και 1970 διακρίθηκε ως μία από τις πιο δημοφιλείς και σημαντικές Ελληνίδες ηθοποιούς, η οποία έγινε μεγάλη σταρ τη χρυσή εποχή του κινηματογράφου στην Ελλάδα. Εκτός από τον κινηματογράφο και το θέατρο, έπαιξε σε σειρές στην τηλεόραση αλλά έκανε καριέρα και στο τραγούδι.

Η Μαίρη Χρονοπούλου είχε ιδιαίτερη τάση στους δραματικούς ρόλους, μπορούσε όμως το ίδιο άνετα και επιτυχημένα να παίξει και πιο αστείους ρόλους, γι’ αυτό άλλωστε είχε ένα μεγάλο εύρος ρόλων που έπαιξε στην καριέρα της.

Ξεχωρίζουν οι ερμηνείες της στην ταινία «Τα κόκκινα φανάρια» (1963) του Βασίλη Γεωργιάδη, η οποία ήταν υποψήφια για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας στην 36η απονομή των βραβείων το 1964 σε παραγωγή της Δαμασκηνός – Μιχαηλίδης, «Χωρίς ταυτότητα», (1963, Φίνος Φιλμ), «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», δραματική ταινία του 1966 σε σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη και σενάριο Νίκου Φώσκολου, υποψήφια για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας στην 38η απονομή των βραβείων το 1966, «Πολύ αργά για δάκρυα» του Γιάννη Δαλιανίδη (1968, Φίνος Φιλμ), «Όταν η πόλις πεθαίνει» σε σενάριο Νίκου Φώσκολου και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη (1969, Φίνος Φιλμ), «Οι αδίστακτοι» του Ντίνου Κατσουρίδη (1965, Σάβας Φιλμ), «Κοινωνία ώρα μηδέν» του Ντίνου Δημόπουλου (1966, Φίνος Φιλμ), «Η λεωφόρος του μίσους» (1968, Φίνος Φιλμ) και «Ορατότης μηδέν» του Νίκου Φώσκολου (1970, Φίνος Φιλμ), και τρία μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη: «Οι θαλασσιές οι χάντρες», «Μια κυρία στα μπουζούκια» και «Γοργόνες και μάγκες».

Αίας Μανθόπουλος

Αίας Μανθόπουλος

Ο ηθοποιός Αίας Μανθόπουλος “έφυγε” από τη ζωή στις 17 Οκτωβρίου, σε ηλικία 61 ετών. Νοσηλευότανε στην εντατική, ύστερα από εγκεφαλικό που υπέστη. Όπως είχε γίνει γνωστό, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς», ύστερα από έντονη αδιαθεσία, και εισήχθη στη ΜΕΘ με εγκεφαλικό.

Ο γνωστός ηθοποιός και ανιψιός της αξέχαστης Ειρήνης Παπά, είχε γίνει ευρύτερα γνωστός από τους ρόλους του στις δημοφιλείς σειρές «Δυο Ξένοι» και «Άφρικα». Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί από την υποκριτική και ασχολείτο με τον κλάδο του τουρισμού.

Η τελευταία τηλεοπτική σειρά, στην οποία συμμετείχε, ήταν το «Κόκκινο Ποτάμι» του Μανούσου Μανουσάκη, πριν από 3 χρόνια.

Μάθιου Πέρι

Μάθιου Πέρι
Πηγή φωτογραφίας: Instagram (mattyperry4)

Ενας από τους πλέον δημοφιλείς ηθοποιούς, λόγω της συμμετοχής του στη σειρά «Φιλαράκια», ο Μάθιου Πέρι, πέθανε τα ξημερώματα της 29ης Οκτωβρίου στο σπίτι του στο Λος Αντζελες σε ηλικία 54 ετών.

Οι πρώτες πληροφορίες για τον θάνατο του ηθοποιού έκαναν λόγο για πνιγμό, καθώς οι αρχές του Λος Άντζελες βρήκαν τον ηθοποιό αναίσθητο στο τζακούζι του.

Ο Μάθιου Πέρι είχε μιλήσει ανοιχτά για τον εθισμό του με τα ναρκωτικά. Είχε μάλιστα δηλώσει ότι δεν θυμάται καθόλου μερικές σεζόν από «Τα Φιλαράκια». Πρόσφατα, κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του, με τίτλο «Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing: A Memoir».




Κάτια Νικολαΐδου

Κάτια Νικολαΐδου

Την τελευταία της πνοή άφησε την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου σε ηλικία μόλις 58 ετών η γνωστή ηθοποιός Κάτια Νικολαΐδου, η οποία έδινε μάχη για χρόνια με τον καρκίνο.

Την είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή ο καλός της φίλος και σχεδιαστής μόδας, Δημήτρης Στρέπτος με μια ανάρτηση στο Instagram.

Η Κάτια Νικολαΐδου γεννήθηκε το 1965 στο Αιγάλεω. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε τηλεοπτικό ρόλο το 1992 στη σειρά «Τμήμα Ηθών» ενώ ακολούθησαν πολλές εμφανίσεις σε τηλεοπτικές σειρές.

Το 1999 πρωταγωνίστησε στην ταινία του Νίκου Περάκη «Θηλυκή εταιρεία», ενώ μετείχε και στην επόμενη ταινία του «Η Λίζα και όλοι»

Ακολούθησαν ρόλοι σε σειρές όπως το «Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα» και «Θα σε δω στο πλοίο».

Από το 2005 μέχρι το 2007 συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Πάνο Κοκκινόπουλο πρωταγωνιστώντας σε 15 επεισόδια της σειράς «10η εντολή».

Πρωταγωνίστησε ακόμη στη σειρά του Mega «Μια στιγμή δυο ζωές», όπως και στην Κύπρο στη σειρά του Sigma «Σε φόντο κόκκινο» μαζί με τον Γιάννη Βόγλη.

Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα με την υγεία της.

Σπύρος Φωκάς

Σπύρος Φωκάς ηθοποιός θάνατος

Ο σπουδαίος και αγαπημένος ηθοποιός Σπύρος Φωκάς πέθανε στις 10 Νοεμβρίου, σε ηλικία 86 ετών. Ο Σπύρος Φωκάς, το τελευταίο διάστημα της ζωής του αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας και βρισκόταν σε κέντρο αποκατάστασης στη Μαγούλα.

Το πρόσωπο του ήταν αναγνωρίσιμο παγκοσμίως και το μεγάλο του ταλέντο τον έβαλε σε μερικές από τις πιο ακριβές παραγωγές στην ιστορία του κινηματογράφου.

Στην Αμερική όμως ήταν που έκανε το «όνομα» του που έπαιξε τόσο σημαντικό ρόλο για τον ίδιο αλλά και για όλους τους Έλληνες ηθοποιούς που θα ακολουθούσαν τα βήματα του. Ο Σπύρος Φωκάς ήταν από τους πρώτους που έδειξε τον διεθνή δρόμο για καριέρα. Μέχρι τότε κανείς δεν το είχε κάνει.

Τα τελευταία χρόνια ο Σπύρος Φωκάς είχε σοβαρά οικονομικά προβλήματα αλλά και προβλήματα με την υγεία του. Κι όμως ο ίδιος δεν το έβαζε κάτω, μιας και ήταν πάντα μαχητής της ζωής.

Βασίλης Βασιλικός

Βασίλης Βασιλικός

Ο γνωστός συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός πέθανε στις 30 Νοεμβρίου σε ηλικία 89 ετών.

Ο Βασίλης Βασιλικός, βάσει δεδομένων της UNESCO, ήταν ένας από τους δέκα πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς, αφήνοντας το δικό του αποτύπωμα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Έγραψε μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, θεατρικά έργα και ποίηση. Από τα έργα του γνωστότερα είναι: «Η Μυθολογία της Αμερικής», «Το ψαροντούφεκο», «Θύματα ειρήνης», «Οι φωτογραφίες», «Ζ», «Ο Ιατροδικαστής», «Ο Θάνατος του Αμερικάνου» κ.ά.

Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 33 γλώσσες ανά τον κόσμο, καθώς και στη γραφή Μπράιγ. Το μυθιστόρημά του «Ζ» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά.

Χένρι Κίσινγκερ

Ο Χένρι Κίσινγκερ, ιστορική μορφή της Αμερικανικής διπλωματίας, πέθανε στις 30 Νοεμβρίου σε ηλικία 100 ετών.

Κανείς άλλος σημάδεψε όσο αυτός την αμερικανική εξωτερική πολιτική το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

Ο Κίσινγκερ, είναι ο πολιτικός που πιστώνεται την «αμερικανική Realpolitik» ήταν πάντα αληθινό «γεράκι» της Ουάσιγκτον. Υπήρξε περίπλοκη προσωπικότητα, που γεννούσε τόσο θαυμασμό όσο και μίσος.

Μετατράπηκε σε παγκόσμια μορφή της διπλωματίας την περίοδο του Ρίτσαρντ Νίξον, όταν αρχικά έγινε σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου και κατόπιν υπουργός Εξωτερικών

Ο Κίσινγκερ ήταν ο πολιτικός που πιστώθηκε την προσέγγιση με τη Μόσχα και με το Πεκίνο, όμως η εικόνα του αμαυρώθηκε εξαιτίας της εμπλοκής του σε τραγικά γεγονότα, πάνω απ’ όλα στο πραξικόπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 1973 στη Χιλή.

Διεξήγαγε επίσης με άκρα μυστικότητα, ενώ βομβαρδιζόταν ανηλεώς το Ανόι, διαπραγματεύσεις για να τερματιστεί ο πόλεμος του Βιετνάμ.

Η υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ήταν αυτό που επικαλέστηκε η επιτροπή όταν του απένειμε το Νόμπελ ειρήνης το 1973 — όμως ο Βιετναμέζος ηγέτης Λε Ντικ αρνήθηκε να το παραλάβει. Η βράβευση πιθανόν θα παραμείνει η πιο αμφιλεγόμενη στην ιστορία.

Επικριτές του Χένρι Κίσινγκερ για χρόνια απαιτούσαν να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου.

Κατήγγειλαν τον σκοτεινό, όχι σπάνια απροκάλυπτο ρόλο του σε αποφάσεις όπως οι μαζικοί βομβαρδισμοί των ΗΠΑ στην Καμπότζη, ή η αμερικανική υποστήριξη στον Ινδονήσιο δικτάτορα Σουχάρτο, η εισβολή των δυνάμεων του οποίου στο Ανατολικό Τιμόρ στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 200.000 ανθρώπους το 1975.

Κώστας Νεστορίδης

Κώστας Νεστορίδης

Ο Κώστας Νεστορίδης, ένας από τους μεγαλύτερους σκόρερ του ελληνικού ποδοσφαίρου και θρύλος της ΑΕΚ, πέθανε στις 12 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 93 ετών.

Ο εκλιπών έγραψε ιστορία με τη φανέλα της ΑΕΚ και αποτελεί έναν από τους τέσσερις “πυλώνες” στο νέο γήπεδο της Ένωσης στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Γνωστός για την εκτελεστική του δυνατότητα, ο Κώστας Νεστορίδης αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα “κανόνια” του ελληνικού ποδοσφαίρου. Φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ 263 φορές και σημείωσε 228 γκολ!

Για πέντε χρόνια ήταν ο πρώτος σκόρερ της Α’ Εθνικής (1959 – 1963), κάτι που έχει πετύχει μόνο αυτός και ο Αντώνης Αντωνιάδης με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Μάλιστα ήταν ο πρώτος που σκόραρε για την ΑΕΚ σε επίσημο ευρωπαϊκό παιχνίδι τη σεζόν 1963/64.

Ενδεικτικό της ποιότητας του ήταν το τραγούδι που γράφτηκε γι’ αυτόν με τίτλο “Και σαν τον Νεστορίδη κανένας δεν θα βγει“.

Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, δεν είχε διστάσει, μάλιστα, να πει στον Νεστορίδη ότι έγινε ΑΕΚ, εξαιτίας του.

Γιώργος Μιχαλακόπουλος

Γιώργος Μιχαλακόπουλος

Στις 16 Δεκεμβρίου “έφυγε” από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών και μετά από μακρά νοσηλεία, συνέπεια εγκεφαλικού, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου, κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

Ηταν ένας εξαιρετικά επιδραστικός καλλιτέχνης και δάσκαλος που σημάδεψε με το έργο του τον ελληνικό πολιτισμό.

Γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1938 στην Αθήνα και σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης.

Στο θέατρο είχε εμφανιστεί σε παραστάσεις όπως Έγκλημα και Τιμωρία, Ο θάνατος του εμποράκου, Κάθε Πέμπτη κύριε Γκριν και Το τίμημα. Στον κινηματογράφο έπαιξε σε ταινίες όπως Ξύπνα Βασίλη, Η ωραία του κουρέα, Ένας ιππότης για τη Βασούλα και Το βλέμμα του Οδυσσέα.

Στην τηλεόραση πρωταγωνίστησε τη δεκαετία του ’70 στην τηλεοπτική σειρά Εκείνος κι εκείνος.

Είχε κερδίσει το Α’ Βραβείο Ανδρικού ρόλου Καρόλου Κουν και το βραβείο «Αιμίλιος Βεάκης». Επίσης, είχε διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων (1974-1986) και αντιπρόεδρος του ΚΕΘΕΑ.

Ήταν παντρεμένος με την επίσης ηθοποιό Αθηνά Μιχαλακοπούλου, και μαζί της είχε αποκτήσει δύο κόρες, την Ιωάννα, που είναι σκηνοθέτρια, και την Ελένη, που είναι ζωγράφος.

Είχε δηλώσει πως ήταν αριστερός, αλλά δεν πρόσκειται σε κάποιο κόμμα.

Νίκος Φλωρινιώτης

Νίκος Φλωρινιώτης

Ο Νίκος Φλωρινιώτης έφυγε από τη ζωή στα 39 του χρόνια στις 19 Δεκεμβρίου, έχοντας δώσει μακρά μάχη με τον καρκίνο.

Τις τελευταίες του ημέρες νοσηλευόταν στο Λαϊκό νοσοκομείο έχοντας συνεχώς στο πλευρό του αγαπημένα του πρόσωπα. Πριν από έξι μήνες είχε αποχαιρετήσει τον πατέρα του, Γιάννη Φλωρινιώτη.

Βασίλης Καρράς

Βασίλης Καρράς

Την παραμονή των Χριστουγέννων πέθανε ο Βασίλης Καρράς σε ηλικία 70 ετών, μετά από νοσηλεία στο Διαβαλκανικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, καθώς τις τελευταίες ημέρες νοσούσε με κορονοϊό, ενώ έδινε και σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

Γεννήθηκε στο Κοκκινοχώρι Καβάλας στις 12 Νοεμβρίου 1953. Είχε δύο αδέρφια, τον Δαμιανό και την Αναστασία. Όταν ήταν 10 ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη. Το 1969, σε ηλικία 16 χρονών, έκανε την πρώτη του μουσική εμφάνιση στο νυχτερινό κέντρο «Πρόσφυγας» στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα εργαζόταν ως μηχανικός αυτοκινήτων, την δεύτερη μεγάλη του αγάπη μετά το τραγούδι. Επίσης, εργάστηκε στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που αποτυπώνεται στο τραγούδι «Εγώ αγάπη μου, εγώ».

Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στη Θεσσαλονίκη. Η μεγαλύτερη εμπορική του επιτυχία ήταν ο δίσκος Μ’ έχεις Κάνει Αλήτη, που σημείωσε πωλήσεις πάνω από 180.000 αντίτυπα, σε στίχους και μουσική του Μιχάλη Ρακιντζή. Οι δίσκοι έχουν γίνει χρυσοί και πλατινένιοι.

Είχε συνεργαστεί με αρκετούς συνθέτες και στιχουργούς, όπως ο Μιχάλης Ρακιντζής, ο Φοίβος, ο Γιώργος Θεοφάνους, ο Αλέκος Χρυσοβέργης, ο Σπύρος Γιατράς, ο Χάρης Κωστόπουλος, ο Μάνος Ξυδούς, ο Δημήτρης Ρακιτζής, η Εύη Δρούτσα, ο Πάνος Φαλάρας, ο Χρήστος Δάντης, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος και ο Ηλίας Φιλίππου, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο Χρήστος Νικολόπουλος και πολλοί άλλοι.

Είχε κάνει ντουέτα με πολλούς τραγουδιστές όπως η Μαριάνθη Κεφάλα, οι Πυξ Λαξ, η Κωνσταντίνα, η Άντζελα Δημητρίου, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Νίκος Ζωιδάκης, η Καίτη Γαρμπή, η Δέσποινα Βανδή, η Έλλη Κοκκίνου, η Ειρήνη Μερκούρη, η Πέγκυ Ζήνα, η Πάολα, ο Παντελής Παντελίδης και τέλος με τον Γιώργο Κακοσαίο. Με τους περισσότερους από αυτούς συνεργάστηκε σε ζωντανά προγράμματα.

Επίσης, ήταν συνθέτης και στιχουργός και είχε γράψει τραγούδια για πολλούς τραγουδιστές του ελληνικού τραγουδιού.

Παντρεύτηκε το 1973 τη Χριστίνα Κεσογλίδη και μαζί απέκτησαν μια κόρη, την Ειρήνη.

Η σορός του τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης στις 26 Δεκεμβρίου. Κηδεύτηκε στις 27 Δεκεμβρίου στην γενέτειρα του, το Κοκκινοχώρι Καβάλας.