Τι αλλάζει από την Πέμπτη (9/7) στις πτήσεις επιβατών για Ελλάδα

πτήσεις για Ελλάδα ΟΑΣΘ, αεροδρόμιο, γραμμή, γραμμής σαν σήμερα

Πότε μπορείτε να συμπληρώνετε την υποχρεωτική φόρμα

Νέα NOTAM της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας (ΥΠΑ) φέρνει αλλαγές στη συμπλήρωση της «φόρμας επιβατών» διεθνών πτήσεων.

Συγκεκριμένα, από την Πέμπτη, 9 Ιουλίου, αλλάζει ο χρόνος υποβολής της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) στις πτήσεις επιβατών, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν προς Ελλάδα ακόμα και επιβάτες που αγοράζουν εισιτήρια έως και 24 ώρες πριν από την αναχώρηση της πτήσης τους.

Η νέα ΝΟΤΑΜ, που εκδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), αναφέρει πως από τις 9 Ιουλίου έως και τις 31 Αυγούστου, η υποχρεωτική συμπλήρωση και υποβολή της φόρμας PLF για ταξίδια προς την Ελλάδα, θα πρέπει να γίνεται 24 ώρες πριν από το check in και όχι 48 ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή αυτή γίνεται προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετηθούν και εκείνοι που αποφασίζουν να ταξιδέψουν σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 48 ωρών από την αγορά εισιτηρίου.

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι επιβάτες αυτοί δεν έχουν τώρα τη δυνατότητα να συμπληρώσουν τη φόρμα PLF, δεδομένου ότι το σύστημα δεν επιτρέπει την υποβολή της σε διάστημα μικρότερο των 48 ωρών από την αναχώρηση της πτήσης για Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης
Θεσσαλονίκη: 20 πρόστιμα των 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας σε καταστήματα

Πτήσεις προς Ελλάδα: Τι θα γίνει με τα πρόστιμα

Λόγω του περιορισμού αυτού, τις τελευταίες ημέρες έχουν φτάσει αρκετοί ταξιδιώτες στα ελληνικά αεροδρόμια δίχως να έχουν κωδικό QR τον οποίο λαμβάνουν αυτόματα από το σύστημα όσοι επιβάτες συμπληρώνουν τη φόρμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον έλεγχο των αφίξεων στην Ελλάδα.

Ορισμένοι αερολιμενάρχες μάλιστα τη Δευτέρα ζήτησαν οδηγίες από τις αρμόδιες αρχές, δεδομένου ότι προβλέπεται πρόστιμο 500 ευρώ για τους επιβάτες που δεν έχουν συμπληρώσει τη φόρμα PLF.

Προς το παρόν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η ΥΠΑ αποφάσισαν να μην προχωρήσουν στην επιβολή προστίμων, εκτιμώντας ότι τις επόμενες ημέρες και ενόψει της 15ης Ιουλίου όταν θα επιτραπούν αφίξεις και από άλλες χώρες στην Ελλάδα, οι επιβάτες και οι αεροπορικές εταιρείες θα έχουν συμμορφωθεί πλήρως με τη συμπλήρωση της φόρμας.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για το πώς συμπληρώνεται το ηλεκτρονικό έντυπο καθώς και για το QR CODE του κάθε επιβάτη.

Τεστ COVID-19 στους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα προβλέπεται σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *