Τσικνοπέμπτη: Μεγάλη προσοχή με το καθάρισμα της σχάρας πριν το ψήσιμο

Η ημέρα που ο χορός, το τραγούδι και το φαγητό έχουν την τιμητική του πλησιάσει, με αποτέλεσμα πολλοί να έχουν ήδη αρχίσει να ετοιμάζονται για την Τσικνοπέμπτη, εφοδιάζοντας τα ντουλάπια τους με τα απαραίτητα πράγματα.

Μέσα στην χαρούμενη ατμόσφαιρα θα πρέπει να προσέξουμε τον τρόπο που θα καθαρίσουμε τη σχάρα πριν το ψήσιμο. Συνήθως για τον καθαρισμό της χρησιμοποιούμε την συρματένια βούρτσα που όμως μπορεί να προκαλέσει προβλήματα που δεν γνωρίζαμε.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ο κίνδυνος αυτός προκαλείται από τις συρμάτινες βούρτσες με τις οποίες καθαρίζουμε την σχάρα, προτού βάλουμε επάνω τις τροφές για το ψήσιμο κάθε Τσικνοπέμπτη.

Αν αυτή η βούρτσα είναι ταλαιπωρημένη, έχει σκουριάσει, ή οι μεταλλικές της τρίχες αποκολλώνται καθώς τις τρίβετε με δύναμη επάνω στη σχάρα, τότε μία από αυτές τις τρίχες είναι αρκετή να σας προκαλέσει πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας.

Αυτές οι μεταλλικές τρίχες κολλούν επάνω στη σχάρα και από εκεί κολλούν επάνω στο κρέας που ψήνετε, με αποτέλεσμα σε λίγη ώρα να βρεθούν στο στομάχι σας. Εκεί είναι πιθανό να τρυπήσουν το έντερο!

Ακόμα χειρότερα, έχει καταγραφεί περιστατικό με ένα τέτοιο μεταλλικό κομμάτι από βούρτσα για ψησταριές να έχει φτάσει στο συκώτι ενός ατόμου και να προκαλεί ηπατική νόσο. Σε άλλες περιπτώσεις, έχει απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση για να βγάλουν οι γιατροί μεταλλικές τρίχες που είχαν τρυπήσει το έντερο ασθενούς, ή είχαν κολλήσει στον οισοφάγο.

Πηγές: https://www.webmd.com, https://www.cdc.gov, https://journals.sagepub.com