Συζητώντας με ένα κοριτσάκι για τον COVID, τον καρκίνο, τα ζώα, και την επιστήμη

Ξάνθη κορονοϊός COVID Τρίκαλα

Τι αποκάλυψε ο Δρ. Νικολάος Στεργίου

Είχα την μεγάλη χαρά μετά από πολύ καιρό λόγω COVID, να πάω στο σπίτι ενός πολύ καλού μου φίλου και να βρεθώ και πάλι με την υπέροχη οικογένειά του. Μάλιστα έχω βαφτίσει και το νεότερο από τα παιδιά του και είχα επιθυμήσει να δω τον «λαδωμένο» μου. Βέβαια είχαμε αγκωνιές αντί για αγκαλιές και φιλιά, αλλά και πάλι η χαρά μου ήταν μεγάλη.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης μου, μου δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσω λίγο παραπάνω με την κορούλα του αγαπημένου μου φίλου, ένα καταπληκτικό 12χρονο κοριτσάκι. Προς μεγάλη μου έκπληξη ήθελε να μάθει τι κάνω στο πανεπιστήμιο. Της εξήγησα ότι διδάσκω αλλά πως κάνω κυρίως έρευνα. Όταν με ρώτησε πως γίνεται η έρευνα της εξήγησα ότι η έρευνα είναι σαν να είσαι ένας ντετέκτιβ που προσπαθεί να λύσει συναρπαστικά μυστήρια της ζωής.

Με την περίσσια αθωότητά της με ρώτησε πως «μπορείτε όλοι εσείς οι ντετέκτιβ να βοηθήσετε ο ένας τον άλλον στην προσπάθεια αυτή». Τότε της μίλησα για το γεγονός ότι όλοι μας δημοσιεύουμε αυτά που βρίσκουμε έτσι ώστε να μπορούμε όλοι να τα διαβάσουμε. Το παζλ το λύνουμε με συμμετοχές από όλο τον κόσμο! Όταν μου ζήτησε παραδείγματα τότε βρήκα πραγματικά την χαρά μου.

Της είπα ότι είναι καταπληκτικό το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε πως έχουμε πλέον 4 πιθανά εμβόλια για το COVID μόνο εδώ στην Αμερική τα οποία έχουν μπει σε κλινική φάση 3, δηλαδή μεγάλης έκτασης τελικές δοκιμές με ανθρώπους. Αυτό συμβαίνει μόλις 8 μήνες από τότε που ανακαλύψαμε τον ιό, κάτι το οποίο είναι πραγματικά απίστευτο και δείχνει πόσο γρήγορα και οργανωμένα δουλεύουν πλέον όλοι οι επιστήμονες μαζί για να βοηθήσουν την ανθρωπότητα με αυτό το τρομερό πρόβλημα που έχουμε. «Είμαστε πολύ κοντά και μάλιστα πολύ γρήγορα γιατί όλοι οι COVID ντετέκτιβ δουλεύουν μαζί!»

Επίσης της είπα ότι είχα γράψει σε όλους εσάς ένα άρθρο για τις ευεργετικές επιδράσεις που έχει η άσκηση και η κινησιολογία στον καρκίνο μέσα από την έρευνες που έχουμε κάνει εμείς οι ντετέκτιβ. Τελευταία μάλιστα βλέπουμε ότι η άσκηση έχει και ευεργετικά αποτελέσματα εάν κάποιος κολλήσει COVID μια και η άσκηση βοηθάει στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Μια πρόσφατη έρευνα από την Αγγλία με 334,000 ανθρώπους βρήκε πως εάν κάποιος είναι υπέρβαρος έχει περισσότερες πιθανότητες να χρειαστεί νοσοκομείο. Εάν μάλιστα είναι παχύσαρκος με δείκτη σωματικής μάζας πάνω από 35 οι πιθανότητες τριπλασιάζονται.

Όταν με ρώτησε που οφείλονται οι ευεργετικές επιδράσεις της άσκησης πάνω στο καρκίνο, της είπα ότι αυτό είναι κάτι που δεν το έγραψα ακόμα στο άρθρο αλλά μια που το ρωτάς θα σου πως ότι υπάρχουν μάλλον αρκετοί φυσιολογικοί μηχανισμοί που παίζουν ρόλο. Αρχικά οι ασκούμενοι μύες απελευθερώνουν στο αίμα μυοκίνες που μπορούν να επηρεάσουν την αύξηση των καρκινικών όγκων. Επίσης τα επινεφρίδια, δύο αδένες που βρίσκονται στα νεφρά, εκκρίνουν λόγω της άσκησης νορεπινεφρίνη και επινεφρίνη που επίσης έχουν βρεθεί ότι μπορούν να επιδράσουν απευθείας πάνω στους όγκους αλλά και βοηθούν κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος να ενεργοποιηθούν και να αρχίσουν την μάχη με τα καρκινικά κύτταρα.

«Τι ωραία πράγματα που κάνετε εσείς οι ντετέκτιβ. Ερευνητές ήθελα να πω» αναφώνησε η γλυκύτατη μου συνομιλήτρια! «Μην μου πείτε όμως ότι έχετε και τέτοιες ερευνητικές ιστορίες να μου πείτε και για την γατούλα μου η τα πουλάκια που πετάνε γύρω μας;» «Και βεβαίως» της είπα. Μόλις πριν μερικές μέρες δημοσιεύτηκε μια μελέτη που έδειξε πως οι γάτες μπορούν να μας αντιγράψουν και να κάνουν τις ίδιες κινήσεις που κάνουμε και εμείς. Εάν μάλιστα χρησιμοποιήσω το χέρι μου και το πρόσωπό μου, η γάτα μπορεί να κάνει ακριβώς το ίδιο με τα ίδια μέρη του σώματος της! Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι μόνο τα δελφίνια, οι παπαγάλοι, οι πίθηκοι, και οι φάλαινες είναι ικανές για κάτι τέτοιο. Όσο για τα πουλάκια, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η ανατομία του εγκέφαλου των πουλιών δεν είναι τόσο διαφορετική όσο πιστεύαμε μέχρι τώρα. Μπορεί να φαίνεται διαφορετική αλλά ο τρόπος με τον οποίο είναι συνδεδεμένα τα νευρικά κύτταρα είναι παρόμοιος με των θηλαστικών για αυτό και παρουσιάζουν πολλές φορές τέτοιες καταπληκτικές γνωστικές δεξιότητες.

«Τέλειωσε. Θα γίνω επιστήμονας! Θα γίνω και εγώ ντετέκτιβ σαν και εσάς κύριε Νίκο! Αυτή η δουλειά σας είναι σκέτη απόλαυση!»

Πηγές

1. Fourth large-scale COVID-19 vaccine trial begins in the United States (https://www.nih.gov/news-events/news-releases/fourth-large-scale-covid-19-vaccine-trial-begins-united-states )

2. Why obesity worsens COVID-19 (https://science.sciencemag.org/content/369/6509/1280 )

3. Physical Activity and Survival After Breast Cancer Diagnosis (https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/200955 )

4. Molecular Mechanisms Linking Exercise to Cancer Prevention and Treatment (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1550413117305673 )

5. Voluntary Running Suppresses Tumor Growth through Epinephrine- and IL-6-Dependent NK Cell Mobilization and Redistribution ( https://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(16)30003-1 )

6. A cortex-like canonical circuit in the avian forebrain (https://science.sciencemag.org/content/369/6511/eabc5534 )

7. Did we find a copycat? Do as I Do in a domestic cat (Felis catus) (https://link.springer.com/article/10.1007/s10071-020-01428-6 )

Δρ. Νικόλαος Στεργίου

Assistant Dean and Director of the Division of Biomechanics and Research Development,
Distinguished Community Research Professor and Founding Chair of the Department of Biomechanics,
Director of the Center for Research in Human Movement Variability,
University of Nebraska at Omaha; Professor of the Department of Environmental Agricultural and Occupational Health,
University of Nebraska Medical Center; President of the American Society of Biomechanics

Στεργίου κορονοϊό κορονοϊός εμβιομηχανική καρκίνο COVID εμβόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *