Πάνω από τους μισούς παγετώνες της Γης θα εξαφανιστούν μέχρι το 2100

Γερμανία Ολλανδία

Θα αυξηθεί κατά 4 βαθμούς Κελσίου η παγκόσμια θερμοκρασία

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, αποκαλύφθηκε πως τα τρία τέταρτα, παραπάνω δηλαδή από τους μισούς, των παγετώνων της Γης, θα εξαφανιστεί μέχρι το τέλος του αιώνα.

Ερευνητές εξήγησαν ότι, ακόμη και στο καλύτερο σενάριο – όπου η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας περιοριστεί στον 1,5C (βαθμό Κελσίου) σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα – περίπου οι μισοί παγετώνες του πλανήτη θα εξαφανιστούν.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Science, βασίζονται σε μια νέα μέθοδο μοντελοποίησης που αναπτύχθηκε από εμπειρογνώμονες στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα για να προβλέψουν πώς θα αντιδράσουν οι παγετώνες στην κλιματική αλλαγή.

Οι συγγραφείς, με επικεφαλής τον David Rounce, επίκουρο καθηγητή πολιτικής και περιβαλλοντικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon των ΗΠΑ, έγραψαν: «Κάθε αύξηση της θερμοκρασίας έχει σημαντικές συνέπειες όσον αφορά τη συμβολή των παγετώνων στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, την απώλεια παγετώνων σε όλο τον κόσμο και τις αλλαγές στην υδρολογία, την οικολογία και τους φυσικούς κινδύνους. Ανεξάρτητα από το σενάριο αλλαγής της θερμοκρασίας, όλες οι περιοχές θα βιώσουν σημαντική αποπαγοποίηση σε τοπική κλίμακα, με περίπου τους μισούς παγετώνες του πλανήτη σε αριθμό να προβλέπεται πως θα χαθούν μέχρι το 2100, ακόμη και αν η αύξηση της θερμοκρασίας περιοριστεί στον 1,5C».

Τι εξετάστηκε

Για τη μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν σύνολα δεδομένων για περισσότερους από 215.000 παγετώνες στη Γη, εξαιρουμένων των παγετώνων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής.

Υπολόγισαν την απώλεια μάζας των παγετώνων με βάση τέσσερα σενάρια αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας: 1,5C, 2C, 3C και 4C, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι παγετώνες προβλέπεται να χάσουν το 26% έως 41% της συνολικής τους μάζας έως το 2100, με βάση την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5C έως 4C αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και αν η αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας περιοριστεί στον 1,5C, οι μισοί παγετώνες του πλανήτη θα έχουν εξαφανιστεί μέχρι το 2100, συμβάλλοντας σε μια άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 90mm.

Και μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4C σημαίνει ότι πάνω από το 80% των παγετώνων του πλανήτη θα μπορούσε κάλλιστα να εξαφανιστεί, οδηγώντας σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 154mm (6in), προβλέπουν οι ερευνητές.

Με βάση τις τρέχουσες δεσμεύσεις των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο για το κλίμα, εκτιμάται ότι η παγκόσμια μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 2,7C μέχρι το 2100.

Τα σημεία στη Γη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό σημαίνει ότι μικρότερες παγετώδεις περιοχές όπως η Κεντρική Ευρώπη και ο Δυτικός Καναδάς και οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Antonio Ruiz de Elvira, καθηγητής εφαρμοσμένης φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Alcala, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι η μοντελοποίηση «αποτυγχάνει να λάβει υπόψη την πιθανότητα της πλήρους έλλειψης μετριασμού της κλιματικής αλλαγής που είναι προβλέψιμη», παρά τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί κατά τη διάρκεια των διασκέψεων για την κλιματική αλλαγή.

Είπε ακόμη ότι, αν και η μελέτη είναι καλή, δεν καλύπτει τους παγετώνες της Γροιλανδίας και ότι «οι συνέπειες για την ανθρωπότητα είναι πολύ μεγαλύτερες αν οι παγετώνες της Γροιλανδίας γλιστρήσουν στη θάλασσα».

Ο καθηγητής de Elvira πρόσθεσε: «Όλα τα υπάρχοντα στοιχεία συμφωνούν με τα αποτελέσματα της παρούσας εργασίας και οι συγγραφείς έχουν λάβει υπόψη τους πιθανούς περιορισμούς των μοντέλων και των υπολογισμών τους».

Πηγή: lifo.gr