Χαλκιδική: Ορθιος… στη δοκιμασία ο Αρης Κασσανδρείας

Αρης Κασσανδρείας Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο Χαλκιδική

Συνέντευξη των προπονητών, Κώστα και Γιάννη Μαυρόπουλου

Από τις πιο γνωστές ομάδες στη Χαλκιδική, ο Αρης Κασσανδρείας, είχε μια μεταβατική χρονιά που στέφθηκε με επιτυχία στην Α1 κατηγορία Χαλκιδικής.

Γράφει: Κώστας Νικολαϊδης

Το δύσκολο έργο να οδηγήσουν την Κασσάνδρα σε καλή πορεία ανέλαβαν δύο αδέρφια, παλιοί γνώριμοι, που κλήθηκαν να υπηρετήσουν την ομάδα από τη δεύτερη αγωνιστική κι ενώ οι προοπτικές φαίνονταν αρνητικές.

Με υπομονή, επιμονή και κυρίως πολλή δουλειά στο γήπεδο, οι αδελφοί Κώστας και Γιάννης Μαυρόπουλος, δικαίωσαν την επιλογή και αποκατέστησαν σε μεγάλο βαθμό την αίγλη του συλλόγου, μέσα από εξαιρετική αήττητη πορεία στα πλέι άουτ.

Μαζί στις σπουδές και στην καριέρα

Ο Κώστας Μαυρόπουλος είναι 33 χρονών και ο Γιάννης 30. Είναι Θεσσαλονικείς, με καταγωγή από τη Χαλκιδική και έχουν αποφοιτήσει αμφότεροι από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με ειδικότητα προπονητική ποδοσφαίρου. Ως ποδοσφαιριστές αγωνίστηκαν στον Άρη Κασσάνδρας (με πρωτάθλημα και άνοδο), επίσης σε Φούρκα (με πρωτάθλημα και άνοδο), Παλιούρι, Αναγέννηση Κασσάνδρας, στις Φώκιες (επίσης με πρωτάθλημα και άνοδο).

Με θητεία και στις ακαδημίες της Κασσάνδρας, ως πρώτοι προπονητές τα αδέλφια Μαυρόπουλου ήταν στην Άθυτο και στην Κασσάνδρα. Στα αξιοσημείωτα πως με τον Κώστα και τον Γιάννη Μαυρόπουλο ως προπονητές, το τμήμα Κ16 έφτασε στον τελικό της Χαλκιδικής, επίσης ο Κώστας είναι μόνιμος κάτοικος Κασσανδρείας εδώ και 20 χρόνια. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο Κώστας και ο Γιάννης Μαυρόπουλος αναφέρονται σε πολλά και ενδιαφέροντα θέματα.

«Μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους»

«Ηταν μια δύσκολη και απαιτητική χρονιά», ομολογεί στην αρχή ο Κώστας Μαυρόπουλος, κάνοντας απολογισμό της περιόδου και εξηγεί: «Δεχθήκαμε ένα τηλεφώνημα για να βοηθήσουμε και συμφωνήσαμε άμεσα, αφού αγαπούμε και είμαστε πολύ δεμένοι με τον σύλλογο. Αρχικά είχαμε πολύ λίγους παίκτες, αρκετοί εκ των οποίων ήταν νεαροί, επίσης υπήρχαν και λίγα άτομα στη διοίκηση.

Είναι αλήθεια ότι ζοριστήκαμε πολύ για να περάσουμε τη φιλοσοφία μας, που βασίζεται στην προπόνηση και στην πειθαρχία, ωστόσο τα παιδιά μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους. Πίστεψαν στη δουλειά, ενώ προοδευτικά αρχίζοντας να βλέπουν ότι κάτι υγιές γίνεται, εμφανίστηκαν και περισσότεροι άνθρωποι στη διοίκηση. Τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε ολοκληρωτικά το ρόστερ, χωρίς να γίνουν ουσιαστικά προσθήκες, αντιθέτως αποχώρησαν δύο παίκτες μας σε άλλες ομάδες».

«Πλάνο, αντοχές, ψυχραιμία και υπομονή»

Ποια προτεραιότητα έδωσαν μόλις ανέλαβαν την τεχνική ηγεσία; Ο Γιάννης Μαυρόπουλος απαντά: «Στην αρχή υστερούσαμε στη φυσική κατάσταση και δώσαμε βαρύτητα εκεί. Με τη δουλειά που κάναμε, πιστεύω πως γίναμε μια από τις καλύτερες ομάδες στον συγκεκριμένο τομέα. Στο δεύτερο μισό της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος δουλέψαμε και στον τομέα της τακτικής. Ολα τα παιδιά στάθηκαν αντάξια των απαιτήσεων. Τα καλά αποτελέσματα βοηθούν ώστε να χτιστεί η αυτοπεποίθηση κι άρχισε κι αυτό να έρχεται.

Μιλώντας στα παιδιά τους λέγαμε «πολεμιστές», είχαν πλάνο στο παιχνίδι τους, είχαν φυσική κατάσταση και παρουσίασαν υπομονή και ψυχραιμία στο παιχνίδι τους, χωρίς να τα παρατούν για το θετικό αποτέλεσμα. Όσο περνούσε ο καιρός, γινόμασταν η ομάδα που δεν δεχόταν γκολ στο τέλος, αντιθέτως η ομάδα που αυτή σκόραρε στο τέλος των αγώνων. Τελικά πήραμε αυτό που αξίζαμε, την παραμονή στην Α1 και την πρώτη θέση στα πλέι άουτ. Σε αρκετά, επίσης, ματς της κανονικής περιόδου έπαιξε ρόλο και η απειρία μας, αφού στους περισσότερους αγώνες ο μέσος όρος ηλικίας μας ήταν 22-24 ετών».

Αρης Κασσανδρείας Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο Χαλκιδική Ο Γιάννης και ο Κώστας Μαυρόπουλος
Ο Γιάννης και ο Κώστας Μαυρόπουλος (φωτό: Φένια Χρηστίδου)

Τα καθοριστικά παιχνίδια

-Κώστα Μαυρόπουλε, υπήρξε κάποιο σημείο του πρωταθλήματος που να φοβήθηκες;

-Πιστεύουμε πολύ στη δουλειά και μέσα από αυτήν διαμορφώνεται η πίστη στις δυνατότητες του συνόλου. Χρειάστηκε στην πορεία να αναπροσαρμόσουμε το σύστημα που παίζαμε, όταν δεν είχαμε κλασικό επιθετικό. Ας μην ξεχνάμε ότι τον Ιανουάριο έφυγαν οι δύο πρώτοι σκόρερ μας, Αναγνώστου και Λεμονής, με 6 και 4 γκολ αντίστοιχα.

Παρόλα αυτά, συνεχίζαμε να αισιοδοξούμε, βλέποντας πώς ανταποκρίνονταν όλα τα παιδιά και ο καθένας ανέλαβε τον ρόλο του. Ήρθε, πάντως, ομολογώ, η ώρα που εγώ προσωπικά προβληματίστηκα αρκετά. Ήταν η ήττα μας 3-0 στην Ορμύλια με κακή εμφάνιση και ακολούθησε η εντός έδρας ήττα 0-1 από την Αρναία.

Ωστόσο, αμέσως μετά ήρθε η πρώτη εκτός έδρας νίκη μας (0-1 στη Σάρτη) που για μένα ήταν από τα πιο καθοριστικά σημεία στο πρωτάθλημα. Αναφορικά με τα πλέι άουτ, πιστεύω πως πιο κομβικός αγώνας ήταν τη δεύτερη αγωνιστική με τα Σήμαντρα, όπου κερδίσαμε 3-0.

«Μακροπρόθεσμο πλάνο, με βαρύτητα στις ακαδημίες»

Ποια πρέπει να είναι η επόμενη μέρα για την Κασσάνδρα; Είναι η σειρά του Γιάννη να τονίσει: «Ο Άρης Κασσανδρείας είναι ιστορικός σύλλογος, γνωστός στο πανελλήνιο, έφτασε μέχρι τις επαγγελματικές κατηγορίες. Είναι μια ομάδα που πρέπει να βρει τον τρόπο να οργανωθεί καλά, ώστε να μένει ψηλά και να πρωταγωνιστεί.

Είναι πολύ θετικό πως διαθέτει πολύ καλές ακαδημίες, υπάρχουν ταλαντούχα παιδιά, χρειάζεται βέβαια κι άλλη δουλειά, απλά είναι ανάγκη να γίνει ένα μακροπρόθεσμο πλάνο, δηλαδή να στηρίξουν τα παιδιά των ακαδημιών, παράλληλα με ορισμένες προσθήκες έμπειρων. Η Κασσάνδρα πρέπει να αξιοποιήσει τον κορμό που έγινε φέτος, μαζί με κάποιες προσθήκες, αλλά και μαζί με παιδιά που έρχονται από την Κ16, πολλά εκ των οποίων ήδη χρησιμοποιήθηκαν και στην ανδρική ομάδα. Ας μην ξεχνούμε επίσης πως η Κ16 έφτασε και φέτος στον τελικό, όπου στις 26 Μαϊου παίζουν με τα Μουδανιά».

Διαβάστε επίσης  33χρονος πνίγηκε ενώ έκανε μπάνιο στην Χαλκιδική

Μουδανιά, Καλύβες και Λάκκωμα

-Γιάννη Μαυρόπουλε, πώς είδες τις άλλες ομάδες του πρωταθλήματος;

-Τα Μουδανιά ήταν από την αρχή το φαβορί, είχαν το καλύτερο ρόστερ και το επιβεβαίωσαν. Ξεχώρισα επίσης τις Καλύβες του δεύτερου γύρου, όπου έδειξαν μια πολύ καλή ομάδα κι αυτό φάνηκε και από την πορεία τους στα πλέι οφ. Από εκεί και πέρα, για μένα δεν ήταν έκπληξη η πορεία του Λακκώματος, αφού δουλεύουν εδώ και χρόνια με συγκεκριμένη φιλοσοφία, με τον ίδιο προπονητή και με δικά του παιδιά, και δημιούργησαν ένα κράμα νεαρών και έμπειρων παικτών, που είχε πολλές δυνατότητες.

Αυτοί που έπεσαν

Σε ερώτηση για τις ομάδες που υποβιβάστηκαν, ο Κώστας Μαυρόπουλος τόνισε: «Πιστεύω πως ήταν όντως οι πιο αδύναμες. Ιδιαίτερη η περίπτωση για τα Σήμαντρα που έκαναν πολύ καλή αρχή, όμως φαινόταν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και στο τέλος δεν τα κατάφεραν. Πολύ βελτιωμένη εμφανίστηκε στα πλέι άουτ η Ορμύλια, ενώ η Σάρτη εξακολούθησε να παίζει με τον τρόπο που παίζει εδώ και χρόνια».

Η επιτυχία της Σάρτης

Συνεχίζοντας ο Κώστας Μαυρόπουλος, ρωτήθηκε σχετικά με τον τελικό κυπέλλου: «Αναμετρήθηκαν μια νεοσύστατη ομάδα με μία ομάδα που παίζουν εδώ και χρόνια μαζί. Είναι μεγάλη επιτυχία της Σάρτης, αφού δεν πήρε το κύπελλο με «κλεφτοπόλεμο». Έπρεπε στην πορεία να ανατρέψει το εις βάρος της σκορ και το έκανε».

Η μείωση των ομάδων

-Κώστα Μαυρόπουλε, πώς είδες το επίπεδο του πρωταθλήματος;

-Θα έλεγα αρκετά καλό, ωστόσο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια θα έλεγα ότι ήταν πεσμένο κι αυτό οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτον, υπάρχει ταλέντο, όχι όμως τόσο πολύ, γιατί τα παιδιά δεν παίζουν μπάλα τόσο πολύ, είτε διότι μένουν κλεισμένα στο σπίτι, είτε διότι δεν υπάρχουν πια τόσοι πολλοί χώροι για να παίξουν, όπως παλιά οι αλάνες.

Δεύτερον, δεν υπάρχει τόση δίψα και όρεξη για προπονήσεις. Όσο ταλέντο και όση εμπειρία κι αν διαθέτεις, αν δεν δουλέψεις στις προπονήσεις, δεν μπορείς να περιμένεις πολλά. Πρέπει ακόμα να προσθέσω πως ειδικά στην περιοχή μας δεν υπάρχουν πια τόσο πολλές ομάδες και ακαδημίες. Θυμάμαι εγώ το 2004 που υπήρχαν πολύ περισσότερες ομάδες στην περιοχή, που πλέον δεν υφίστανται.

Σαφώς το οικονομικό παίζει μεγάλο ρόλο, γνώμη μου όμως είναι πως, εφόσον θελήσουν όλες οι ομάδες να επενδύσουν στα δικά τους παιδιά, στις ακαδημίες και στη δουλειά, μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

Η διαιτησία

Αναφορικά με τη διαιτησία στη Χαλκιδική, ο Γιάννης Μαυρόπουλος τόνισε: «Ξέρουμε πως οι διαιτητές είναι λίγοι σε αριθμό. Σε γενικές γραμμές η διαιτησία είναι καλή. Λάθη πάντα γίνονται, υπήρξαν άτυχες στιγμές, όπως άλλωστε και στους ποδοσφαιριστές. Κατά τη γνώμη μου, χρειάζεται ορισμένες φορές καλύτερη διαχείριση χαρακτήρων, δηλαδή ποδοσφαιριστές, παράγοντες, προπονητές».

Γονείς, σχολεία και εκπαίδευση

-Πόσο πιστεύεις, Κώστα, πως επηρεάζονται οι νεαροί της εποχής μας από τον εθισμό στις οθόνες;

-Θα πρέπει να δεχθούμε πως το κινητό τηλέφωνο είναι πλέον μέρος της ζωής μας. Ωστόσο, όπως σε όλα τα πράγματα, πρέπει να μαθαίνουμε τη σωστή χρήση του, μακριά από ακρότητες, κι αυτό γίνεται πρωταρχικά από τους γονείς, σε συνεργασία με τα σχολεία. Εφόσον υπάρχουν δραστηριότητες, ενδιαφέροντα και δυνατότητες ψυχαγώγησης και άθλησης, όχι μόνο για το ποδόσφαιρο, τα παιδιά δεν θα έχουν τόση ανάγκη από τα κινητά.

Χρειάζεται να τους δείξουμε και να τους μάθουμε πόσο καλό, ωφέλιμο και ευχάριστο είναι να παίζουν και να ψυχαγωγούνται μεταξύ τους. Είναι ανάγκη να αλλάξει η εκπαίδευση, όχι μόνο να στηρίζεται στην απομνημόνευση, αλλά να δοθεί βαρύτητα σε τομείς που τώρα περνούν σε δεύτερη μοίρα, όπως κοινωνικοποίηση, συνεργασία, ψυχική υγεία, εκγύμναση.

«Προσηλωμένοι ως το τέλος»

Το προπονητικό «δίδυμο» της Κασσάνδρας δεν παρέλειψαν να εκθειάσουν ιδιαίτερα τη δουλειά του φυσιοθεραπευτή, Κλαούντιο Σπάτα («μας βοήθησε πολύ σε όλη τη χρονιά, καθώς είχαμε προβλήματα τραυματισμών και καταπόνησης») και προσθέτουν: «Ευχαριστούμε τη διοίκηση, και όσους ήταν αρχικά και όσους ήρθαν αργότερα.

Επίσης, ευχαριστούμε και συγχαίρουμε όλα τα παιδιά που μας άκουγαν προσηλωμένοι ως το τέλος, γιατί είναι γεγονός πως τους πιέσαμε πολύ, ψυχικά και σωματικά. Δεν μπορώ, τέλος, να παραλείψω ότι είμαι πολύ ευχαριστημένος που έχουμε πολλούς φιλάθλους, αρκετούς νέους, με τη βοήθειά τους παρουσιάσαμε καλό αγωνιστικό πρόσωπο εντός έδρας, ενώ μας στήριξαν πολύ και εκτός έδρας».

Τα στατιστικά

Στην κανονική διάρκεια ο Αρης Κασσανδρείας 26 βαθμούς σε 22 αγώνες (8 νίκες, 2 ισοπαλίες, 12 ήττες, τέρματα 24-35). Εντός έδρας έφερε 6 νίκες, 2 ισοπαλίες, 3 ήττες, τέρματα 16-11, εκτός έδρας είχε 2 νίκες, 9 ήττες, τέρματα 8-24. Εντυπωσιακή αήττητη πορεία στα πλέι άουτ για την Κασσάνδρα, με 6 νίκες, 2 ισοπαλίες, τέρματα 20-4. Εντός έδρας είχε 3 νίκες, μία ισοπαλία, τέρματα 12-2, εκτός έδρας είχε επίσης 3 νίκες, μία ισοπαλία, τέρματα 8-2.

Τα πέναλτι

Η Κασσάνδρα κέρδισε 10 πέναλτι, εκ των οποίων τα 7 ήταν εύστοχα. Από την άλλη, υποδείχθηκαν 7 πέναλτι εις βάρος της, εκ των οποίων εύστοχα ήταν μόλις τα δύο, αφού ο Στέφανος Αζόφ είχε τρεις αποκρούσεις, μία απόκρουση ο Θάνος Λειβαδιώτης και ένα άουτ.