Αυτοδιοικητικές εκλογές: Που οφείλεται η χαμηλή συμμετοχή στον β’ γύρο

Για την χαμηλή συμμετοχή των πολιτών στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στη χώρα μίλησε  ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Θανάσης Μπαλερμπάς.

Οπως σημείωσε ο κ. Μπαλερμπάς, «παρατηρείται μια πτώση της συμμετοχής σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή» η οποία όπως υποστήριξε «ακολουθεί ιστορικά το ίδιο μοτίβο της πτώσης όπως παρατηρείται στο β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών».

Οπως εξήγησε, θα πρέπει «πριν βγάλουμε συμπεράσματα, να εξετάσουμε το γεγονός ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχουν τμήματα ετεροδημοτών».

Δείτε επίσης: Αυτοδιοικητικές εκλογές: Στο 31,2% η συμμετοχή μέχρι τις 17:30

«Το περασμένο Σαββατοκύριακο παρατηρήθηκε μεγάλη μετακίνηση ετεροδημοτών. Σήμερα δεν παρατηρείται αυτό γιατί πολλοί δήμοι έχουν ολοκληρώσει την εκλογή των τοπικών τους αρχών» είπε αναφέροντας ενδεικτικά στη Θεσσαλία μόλις τρεις δήμοι έχουν επαναληπτικές εκλογές. «Ο συνδυασμός αυτών των γεγονότων έχουν συνέπειες και στην προσέλευση των ψηφοφόρων», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την ώρα που θα έχουμε τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών τόνισε ότι τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα θα τα έχουμε μετά τις οκτώ το βράδυ. «Πιστεύω ότι η τάση θα εμφανιστεί λίγο μετά τις 20:00 και στις Περιφέρειες και στους μεγάλους Δήμους γιατί θα είναι γρήγορη η διαλογή των ψηφοδελτίων» συμπλήρωσε ο κ. Μπαλερμπάς.

Στο 31,2% η συμμετοχή μέχρι τις 17:30

Ως τις 17:30 υπολογίζεται ότι ψήφισαν περίπου 1.765.000 ψηφοφόροι, δηλαδή ποσοστό 31,2% έναντι 42,6% την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος.

Το ποσοστό συμμετοχής στον σημερινό β’ γύρο είναι 11 μονάδες χαμηλότερα από τον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Πηγή:protothema

Πηγή φωτό: Eurokinissi