Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα 21 μονάδων για ΝΔ – Δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ (ΠΙΝΑΚΕΣ)

exit poll εκλογές 2023

Ποιος είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός

Προβάδισμα με διαφορά 21 μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία από το δεύτερο κόμμα, όπως αποτυπώνει η δημοσκόπηση Opinion Poll για λογαριασμό του Action24.

Μια δημοσκόπηση όμως που παράλληλα κρύβει και… εκπλήξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ σταθεροποιείται στην δεύτερη θέση με σχεδόν μία μονάδα διαφορά από το τρίτο ΠΑΣΟΚ.

Στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σταθερά στην πρώτη θέση, ωστόσο αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος του νεοσύστατοι κόμματος «Δημοκράτες» Ανδρέας Λοβέρδος προηγείται του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι πολύ χαμηλά στην έβδομη θέση.

Η ακρίβεια παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα των πολιτών (άρα και της κυβέρνησης), το 62,5% δεν ικανοποιείται από τις εξηγήσεις Κασσελάκη για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, ενώ το 70,3% δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από τους χειρισμούς της κυβέρνησης ως προς τη διαλεύκανση της τραγωδίας των Τεμπών.

Αναλυτικότερα τα ευρήματα του βαρόμετρου που παρουσιάστηκε από τον διευθυντή της Opinion Poll Ζαχαρία Ζούπη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Action24 με τον Βασίλη Τσεκούρα, έχουν ως εξής:

Opinion Poll εκτίμηση ψήφου

Στην εκτίμηση ψήφου ενόψει ευρωεκλογών, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 34,4%, με μια διαφορά 21 ποσοστιαίων μονάδων από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος καταγράφει ποσοστό 13,4%.

Τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 12,5% και ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 10,1%, το ΚΚΕ με 9,4%. η Νίκη με 4,3%. Μια ανάσα από το όριο εισόδου του στη Βουλή είναι το κόμμα «Δημοκράτες» του Ανδρέα Λοβέρδου (2,9%), όπως και η Πλεύση Ελευθερίας.

Δημοσκόπηση Opinion Poll

Διαβάστε επίσης  Νίκος Παππάς: Πρόταση για κοινό ψηφοδέλτιο με ΠΑΣΟΚ και κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό (ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσκόπηση Opinion Poll

Πρόθεση ψήφου με αναγωγή

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή, η ΝΔ είναι μπροστά με 27,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερος με 10,8%, το ΠΑΣΟΚ τρίτο με 10%, η Ελληνική Λύση τέταρτη με 8,1% και το ΚΚΕ πέμπτο με 7,6%. Δημοκράτες και Πλεύση κινούνται στο 2,4% ενώ οι αναποφάσιστοι είναι στο 19,7%.

Δημοσκόπηση Opinion Poll

Δημοσκόπηση Opinion Poll

Ενας στους δύο πιθανόν να ψηφίσει άλλο κόμμα

Σχεδόν ένας στους δύο (ποσοστό 49%) δηλώνει ότι είναι πολύ πιθανό να ψηφίσει άλλο κόμμα από εκείνο που ψήφισε στις βουλευτικές εκλογές, ενώ το 45,5% δηλώνει ότι είναι λίγο ή καθόλου πιθανό.

Δημοσκόπηση Opinion Poll

Το 38,5% θέλει να στείλει μήνυμα προειδοποίησης στις ευρωεκλογές

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας η πλειοψηφία σε ποσοστό 38,5% θέλει να στείλει μήνυμα προειδοποίησης στην κυβέρνηση και στο κόμμα, το 25,2% θέλει να στηρίξει το κόμμα του, το 19,4% θέλει να αποδοκιμάσει την κυβέρνηση ενώ το 8,9% θέλει να στηρίξει την κυβέρνηση.

Δημοσκόπηση Opinion Poll

Το κριτήριο επηρεασμού της ψήφου των ευρωεκλογών

Το κριτήριο που θα επηρεάσει την ψήφο των ευρωεκλογών είναι κατά μείζονα λόγο η εσωτερική επικαιρότητα (36,9%), οι πολιτικές θέσεις των κομμάτων (28,2%), τα ευρωπαϊκά θέματα (16,9%).

Δημοσκόπηση Opinion Poll

Δημοφιλία Πολιτικών αρχηγών

Στον πίνακα δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών, έρχονται οι εκπλήξεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι στην πρώτη θέση με 37,6%, δεύτερος ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με 33,7% ενώ τρίτος είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος με 29,8% αφήνοντας στην τέταρτη θέση τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη (28,9%).

Ακολουθεί η πρόεδρος της Πλεύσης, Ζωή Κωνσταντοπούλου (28,4%), ο πρόεδρος της Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος (27,6%) ενώ πιο πίσω, παρά την επικοινωνιακή υπερκινητικότητά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης με 23,2%.

Δημοσκόπηση Opinion Poll

Δημοσκόπηση Opinion Poll

Πηγή φωτό: EUROKINISSI