Δούκας για τις παλαιστινιακές σημαίες στην γιορτή στο Σύνταγμα – ” Τι να έκανα; Είχαν νωρίτερα συλλαλητήριο”

Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων μίλησε σήμερα (5/1) στην πρωινή εκπομπή του MEGA με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και την Ανθή Βούλγαρη.

Αρχικά ο κ. Δούκας απάντησε για την προσωπική του ζωή, με τον ίδιο να απαντά αν θα παντρευτεί σύντομα.

«Σε επόμενη φάση, να φτιάξει ο καιρός, όχι μέσα στον χειμώνα. Όλα θα γίνουν στον χρόνο τους», απάντησε ο νέος δήμαρχος Αθηναίων.

Για τις πρώτες ημέρες στο αξίωμα και με τους δημοσιογράφους να αναφέρουν ότι βλέπουν κάποιες τρικλοποδιές, ο Χάρης Δούκας απάντησε:

«Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια δυσκολία. Και δεν λέω κάτι περίεργο, πράγματα λογικά νομίζω ότι βάζω, και μου κάνει εντύπωση που και σε περίοδο μετάβασης δημιουργούνται προσκόμματα και τετελεσμένα. Χαίρομαι όμως πολύ, γιατί πολλά που έχω πει έχουν ανταπόκριση στον κόσμο, αλλά και στο ΣτΕ», είπε αρχικά αναφερόμενος στο λόφο του Στρέφη, αλλά και στο μετρό. «Θυμάστε που είπα ότι μπορεί να γίνει ένα πολύ σπουδαίο έργο, το μετρό, και ταυτόχρονα να σώσουμε και όσο περισσότερα δέντρα μπορούμε. Αυτό είπε και το ΣτΕ» σχολίασε.

Τι ανέφερε για την βασιλίσσης Ολγας

«Η βασιλίσσης Όλγας είναι ένας δρόμος που ταλαιπωρεί πάρα πολύ κόσμο, είναι δέσμευσή μου ότι αν μου αποδοθεί, θα τον ανοίξω. Υπάρχει μια συνθήκη με αρχαία, μας έχει πει η κ. Μενδώνη ότι υπάρχει μία βίλα με λουτρά, που αν είναι όντως έτσι τα πράγματα, πρέπει να αποδοθούν. Δεν φάνηκε η αποκάλυψη από το ξύσιμο που έχει γίνει. Τώρα θα ψάξουν να βρουν κάποια άλλα αρχαία, δεν ξέρω αυτό είναι εξειδικευμένο θέμα με τους αρχαιολόγους. Αν όμως αποδοθεί ο δρόμος, τότε θα δοθεί και σε μια ήπια κυκλοφορία για αμάξια για λόγους ασφαλείας και για την κυκλοφοριακή συμφόρηση».




Τι είπε για τον Αθήνα 9,84 FΜ

«Για τον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 FΜ ελπίζω να μην ισχύουν αυτά που ακούγονται. Η Περιφέρεια θέλει να τον πάρει και μετά ιδιώτες, και νομίζω θα είναι μια συνθήκη πάλι οπισθοδρόμησης, θα γυρίσουμε 40 χρόνια πίσω. Το ’87 ξεκίνησε, από τους πρώτους ελεύθερους ραδιοσταθμούς, το πρώτο δημοτικό ραδιόφωνο και είναι κρίμα. Πρέπει οι πόλεις να έχουν φωνή και δύναμη και όχι να φιμώνονται οι πολίτες και θα κάνω κάθε τι δυνατό. Mου κάνει εντύπωση και υπάρχει μια προσέγγιση από την κυβέρνηση ότι υπάρχει κάπου πρόβλημα “πονάει χέρι, κόβει χέρι”, νομίζω δεν πρέπει να λειτουργούμε εκδικητικά, αλλά αποκεντρωμένα», ανέφερε.

Στην ερώτηση εάν θα λαμβάνονταν κάποιες κεντρικές αποφάσεις αν έβγαινε ξανά δήμαρχος ο Κώστας Μπακογιάννης, ο Χάρης Δούκας απάντησε ότι «είναι αλήθεια ότι πολλές αλλαγές έγιναν την ώρα που άλλαξα. Αυτό δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο, όπως και με την “Ανάπλαση ΑΕ”, που είναι ένας πολύ σημαντικός φορέας και Οργανισμός και ο κ. Μπακογιάννης είναι πρόεδρος.

Είναι μια προσέγγιση της κυβέρνησης στη λάθος κατεύθυνση, ότι δηλαδή μαζεύω όλους τους φορείς και τους Οργανισμούς συγκεντρωτικά και να ελέγχει το κράτος όλες τις δραστηριότητες που γίνονται στους δήμους. Αυτό είναι μια οπισθοδρόμηση. Η Ευρώπη λέει ότι ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης πρέπει να έχει δύναμη. Εγώ δεν θέλω να συγκρουστώ, δεν θέλω να διχάσω, θέλω να συνεργαστώ αλλά με όρους ισότιμου συνομιλητή. Εδώ θα φθάσουμε στο σημείο για κάθε τι που θέλουμε να κάνουμε να πηγαίνουμε στον υπουργό και να ζητάμε χρήματα. Υπάρχουν δήμοι που ψηφίζουν ΝΔ που ασφυκτιούν, και γι’ αυτό αποφάσισα να είμαι υποψήφιος για την ΚΕΔΕ. Υπάρχει ένας φόβος μην πούμε κάτι άσχημο γιατί θα παγώσουν τα χρήματα και τα έργα και θα βρεθούμε όλοι μπλεγμένοι. Αυτό που λέω στους συναδέλφους δημάρχους είναι “μη φοβάστε, ο στόχος είναι να αποκτήσουν οι πόλεις δύναμη”».

Για την κριτική που δέχτηκε παραμονή Πρωτοχρονιάς

Για την παραμονή Πρωτοχρονιάς και την κριτική που δέχθηκε από τα social media, ο κ. Δούκας υπογράμμισε: «Δέχθηκα κριτική, είναι αλήθεια. Το πρώτο είναι ότι σηκώθηκα με ένα κοριτσάκι, την κόρη της Νάνσυς Ζαμπέτογλου και του Νάσου Γαλακτερού. Ντροπή σε όσους τα είπαν, ντροπή τους!

Το δεύτερο είναι ότι, λέει, είχα φέρει την εκπρόσωπο της Eurovision, Μαρίνα Σάττι, η οποία είπε πολυπολιτισμικά τραγούδια, ντροπή τους, και τρίτον ότι σηκώθηκε η σημαία της Παλαιστίνης. Υπήρχε ένα συλλαλητήριο όπως σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, δεν το ήξερα εγώ και μετά μπήκαν μέσα», είπε αρχικά ο Χάρης Δούκας και συνέχισε: «Νωρίτερα και παράλληλα, εγώ δεν το ήξερα και μετά μπήκαν μέσα. Είναι δημόσιος χώρος ελεύθερης πρόσβασης. Τι να έκανα; Να έλεγα να κατέβουν οι σημαίες με πολλές χιλιάδες κόσμου με οικογένειες και παιδιά, να γίνει δηλαδή το Σύνταγμα πεδίο μάχης; Υπάρχει σώφρων άνθρωπος ο οποίος θα μετέτρεπε τη γιορτή αυτή σε πεδίο μάχης; Νομίζω όμως ότι αυτές οι φωνές που όντως έκαναν θόρυβο είναι λίγες. Και ότι η Αθήνα της αισιοδοξίας και της αλληλεγγύης έδωσε απάντηση».

Και συνέχισε για τα σχόλια: «Μίσος και εμπάθεια, είναι κήρυκες μίσους και εμπάθειας, και οφείλω να πω πως παρότι προσπάθησαν να δημιουργήσουν θόρυβο, οι φωνές της αισιοδοξίας και της εμπάθειας τους κέρδισαν, και είναι νομίζω και μια κίνηση που νομίζω δείχνει ότι το σωστό θα δείξει τον δρόμο και ότι, όσο και να φωνάζουν κάποιοι, η δημοκρατία θα δείξει τον δρόμο της».

«Να ενισχυθεί η δημοτική αστυνομία»

«Είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα, και άλλαξε και ο υπουργός. Και καταλαβαίνω ότι για την κυβέρνηση είναι προτεραιότητα, είναι και για εμένα. Προεκλογικά έλεγα πως πρέπει να ενισχύσουμε τη δημοτική αστυνομία και την ΕΛ.ΑΣ., να μπουν πολύ περισσότερα φώτα σε δύσκολες περιοχές, στην πλατεία Αμερικής, σε άλλους δύσκολους δρόμους, για αυτό έχουμε ζητήσει να ενισχύσουμε και με κόσμο τη δημοτική αστυνομία.

Υπάρχει το πρόβλημα της μικροεγκληματικότητας στο κέντρο. Και μου λένε στις γειτονιές ότι θέλουν να τους βλέπουν. Υπάρχουν κάποια εργαλεία, γι’ αυτό η δημοτική αστυνομία, ο αστυνομικός της γειτονιάς πρέπει να ενισχυθεί. Θα έρθουν 180 νέα άτομα, να σπάσουμε τον φόβο που υπάρχει σε ορισμένες γειτονιές. Και δεύτερον κοινές περιπολίες ΕΛ.ΑΣ. και δημοτικής αστυνομίας» σημείωσε.

Κλείνοντας, αναφερόμενος στις δενδροφυτεύσεις που προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα και ερωτώμενος τι δέντρα θα βάλει στην Πανεπιστημίου, σχολίασε: «Την Πανεπιστημίου θα την αφήσω στην ησυχία της, θα ανοίξει τέλος Ιανουαρίου οριστικά ο δρόμος»