Εκλογές 2023: Κρατά την έδρα στην Α΄ Θεσσαλονίκης ο Κυριάκος Μητσοτάκης

εκλογές 2023 Κηφισιά Κυριάκος Μητσοτάκης

Μεγάλος νικητής της εκλογικής διαδικασίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης,  μεγάλος νικητής στις εκλογές της 21 Μάϊου αναμένεται να κρατήσει την έδρα του στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Αυτό αναφέρει το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου, Γιάννη Καντέλη, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Δείτε επίσης: Εκλογές 2023: Πρωτιά για τον Σταύρο Καλαφάτη στην Α΄ Θεσσαλονίκης – Ποιοι εκλέγονται απ’ όλα τα κόμματα

Από κει και πέρα, η διαδικασία έχει ως εξής: Η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού θα επιδώσει στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών και στις 11.30 είναι προγραμματισμένο ραντεβού του κ. Τασούλα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για να ξεκινήσει η διαδικασία διερευνητικών εντολών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μέχρι τις 12.30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περάσει την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου για να παραλάβει την πρώτη διερευνητική εντολή ακολουθώντας τον θεσμικό δρόμο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η διαδικασία θα κρατήσει μόνο λίγες ώρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιστρέψει στο Μέγαρο Μαξίμου και θα μιλήσει τηλεφωνικά με τους αρχηγούς για να τους ενημερώσει για την πρόθεσή του να μην αξιοποιήσει την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας καθώς η ΝΔ έλαβε από τους πολίτες μήνυμα για να διεκδικήσει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η επιτάχυνση της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών θα επιτυχύνει συνολικά τις διαδικασίες και ίσως μέχρι την Τετάρτη να έχουν ολοκληρωθεί όλα.

Με δεδομένη τη συντριπτική νίκη της ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες και στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι δεν υπάρχει καν η βάση για συζήτηση στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών για κάποια ενδεχόμενη συνεργασία.

Η ίδια εκτίμηση επικρατεί και στη Χαριλάου Τρικούπη και κατά συνέπεια τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν εμφανίζονται με βάση το ρεπορτάζ διατεθειμένοι να κρατήσουν τη διερευνητική εντολή που βάση Συντάγματος θα παραδώσει και σε αυτούς η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης  Η πρώτη δημοσκόπηση μετά την εκλογή Κασσελάκη - Ποια είναι η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Σταθερό ορόσημο σε αυτή την ανατρεπτική εκλογική αναμέτρηση παραμένει το άνοιγμα της Βουλής, το οποίο με βάση το Προεδρικό Διάταγμα που είχε εκδοθεί για τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής, θα γίνει την Πέμπτη 1 Ιουνίου.

Την ημέρα εκείνη θα συγκροτηθεί σε σώμα η νέα Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου και θα ορκιστούν οι νέοι βουλευτές. Πιθανότατα την επομένη ημέρα, στις 2 Ιουνίου η Βουλή θα κληθεί να εκλέξει το νέο της Προεδρείο και αμέσως μετά θα διαλυθεί εκ νέου η Βουλή και η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα έχει οριστεί με εντολή της Προέδρου της Δημοκρατίας θα οδηγήσει τη χώρα εκ νέου στις κάλπες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, φαίνεται πως έχει κλειδώσει το όνομα του κ. Ιωάννη Σαρμά για την θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού ως ο αρχαιότερος μεταξύ των ανώτατων δικαστών και αυτός θα ορίσει και την υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Πιθανότερη ημερομηνία για τις δεύτερες εκλογές πλέον, από χθες το βράδυ συζητείται στα δημοσιογραφικά γραφεία η 25η Ιουνίου. ‘Άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη δήλωσή του από το αρχηγείο της Πειραιώς μετά τη θριαμβευτική νίκη, φωτογράφησε την επίσπευση των διαδικασιών τονίζοντας ότι «Χωρίς αμφιβολία, ο πολιτικός «σεισμός» που εκδηλώθηκε σήμερα μας καλεί όλους να επιταχύνουμε τη διαδικασία για οριστική κυβερνητική λύση στον τόπο, ώστε η πατρίδα μας να έχει το συντομότερο δυνατόν έμπειρο χέρι στο τιμόνι της.

Αυτό, άλλωστε, δήλωσαν και οι πολίτες, εγκρίνοντας τη βασική μας επιλογή, την επιλογή της αυτοδύναμης Ελλάδος και της αυτοδύναμης Νέας Δημοκρατίας, αλλά και την προγραμματική μας θέση ότι αυτός τελικά είναι ο μόνος δρόμος για να υλοποιήσουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος».

Πηγή: skai.gr

Πηγή φωτογραφίας: Εurokinissi