Φάμελλος: “Είναι εκσυγχρονισμός να χάνονται ανθρώπινες ζωές σε καρότσες;”

Φάμελλος

Tι τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος επιδόθηκε στην δευτερολογία του σε πλήρη ανάλυση των προγραμματικών δηλώσεων και αποδόμηση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνηση.

Ο Σωκράτης Φάμελλος είπε ότι η μόνη ψήφος εμπιστοσύνης που θα δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προς τον λαό και την κοινωνία, αλλά και στις αξίες της δημοκρατίας».

Όπως είπε, «Μόνο αυτές οι αξίες μπορούν να στηρίξουν την επόμενη μέρα», καθιστώντας σαφές ότι δεν προσυπογράφει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, με αφορμή τη συνθηματική χρήση των λέξεων «νικηφόρα πορεία» και εκσυγχρονισμό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε τα εξής:

Ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να μπορεί να μιλάει για επιτυχία και νικηφόρα πορεία, καθώς με την υγειονομική κρίση η Ελλάδα ήταν σε μία από τις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη, με 37.000 θύματα, όταν η Πορτογαλία, με τον ίδιο πληθυσμό, είχε 27.000. Ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν αυτή που τον Οκτώβριο του 2020 αρνήθηκε να λάβει μέτρα στους εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που οδήγησε την πόλη στο χειρότερο αποτέλεσμα θυμάτων από την πανδημία. Και θύμισε τον Νίκο Χαρδαλία, που όπως είπε «έβγαινε κάθε μέρα στην τηλεόραση», όταν ρωτήθηκε στη Βουλή για όλα αυτά, η απάντησή του ήταν ότι «δεν εμπίπτουν στον κύκλο αρμοδιοτήτων μου τα ερωτήματα»

Επισήμανε τις ελλείψεις σε προσωπικό στο ΕΚΑΒ, τους θανάτους σε καρότσες, και σημείωσε ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση αυτή να αναφέρεται σε «στρεβλώσεις του παρελθόντας», διότι υπεύθυνοι γι’ αυτές τις στρεβλώσει είναι και οι υπουργοί της ΝΔ. Όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, που έλεγε ότι δεν θα αφήσει την τρόικα «να του πάρει τη δόξα για τις απολύσεις γιατρών».

Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία ουσιαστική αναφορά στη στρατηγική για τους νέους, εκτός από το youth pass, το οποίο χαρακτήρισε «προσβλητικό» για την κοινωνία και τους νέους.

«Δεν είναι εξωγενής ο πληθωρισμός της απληστίας»
Εκτεταμένη ήταν η αναφορά του στην ακρίβεια. Επισήμανε ότι ο πληθωρισμός μπορεί να τρέχει με 2%, αλλά είναι 12,2% η άνοδος στα τρόφιμα, με τον πληθωρισμό σε αυτά τα προϊόντα να είναι διψήφιος επί 15 μήνες και πως πρόκειται, σύμφωνα και με την ΕΛΣΤΑΤ «πληθωρισμός απληστίας», δηλαδή πληθωρισμός λόγω κερδών των επιχειρήσεων. Και αυτό «δεν είναι εξωγενές πρόβλημα».

Και τόνισε: «Με market pass πριμοδοτείται την ακρίβεια».

Διαβάστε επίσης  Δημοσκόπηση MRB: Προβάδισμα για τη ΝΔ - Το 55,6% αξιολογεί θετικά τη συνάντηση Μητσοτάκη -Ερντογάν

Και σημείωσε ότι δεν υπάρχει σχέδιο για την ακρίβεια στα καύσιμα, καθώς δεν έχουν φορολογηθεί τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αναρωτήθηκε: «Αν ήταν τόσο καλός ο κ. Μητσοτάκης στη διαχείριση της οικονομίας, δεν θα έκανε κάτι για τα δανεικά και αγύριστα της Νέας Δημοκρατίας;»

Και με αφορμή όσα είπε ο Γιώργος Φλωρίδης για το ακαταδίωκτο τραπεζιτών, είπε ότι οι τραπεζίτες ήταν που έδωσε «δάνεια με αέρα σε ΜΜΕ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» και «έτσι ψήφισε τον νόμο η ΝΔ για το ακαταδίωκτο».

Και τόνισε ότι ο Γιώργος Φλωρίδης, ως υπουργός Δικαιοσύνης, «δεν μπορεί να λέει και ξελέει» και πως οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε ρύθμιση.

«Θα την ψηφίσουμε τη ρύθμιση αν τη φέρετε στη Βουλή», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, που τόνισε ότι είναι «προσβολή και της δημοκρατίας τα δανεικά κι αγύριστα».

Tι είπε για το κύμα «εκσυγχρονισμού

Ο Σωκράτης Φάμελλος ανάλυσε και τι εννοεί ο πρωθυπουργός με τη λέξη «εκσυγχρονισμός». Και αναρωτήθηκε:

«Είναι εκσυγχρονισμός να χάνονται ανθρώπινες ζωές σε καρότσες; Ο υπουργός Μεταφορών να μην ακούει τις επισημάνσεις για τα προβλήματα στους σιδηροδρόμους ακόμη και μέσα στη Βουλή; Είναι εσσυχρονισμός οι υποκλοπές, να παρακολουθούνται οι υπουργοί, οι δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, πολιτικοί αρχηγοί, η ηγεσία στρατού; Να γίνεται προσπάθεια να αποδιοργανωθούν οι ανεξάρτητες αρχές; Είναι εκσυγχρονισμός ο εκβιασμός του Μαξίμου; Οι σερβιτόροι μέσα στη θάλασσα; Μια κοινωνία χωρίς συλλογικές συμβάσεις και χωρίς ΣΕΠΕ;»

Ο Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε ότι οι πρόσφατες κρίσης απέδειξαν ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν δίνει λύσεις. «Όλοι στράφηκαν στον ισχυρό δημόσιο τομέα και το ισχυρό κοινωνικό κράτος» για να στηρίξουν την κοινωνία.

Και πρόσθεσε: «Είναι εκσυγχρονισμός η αναστολή κατεδαφίσεων αυθαιρέτων;», ρώτησε και τόνισε ότι στη θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη «δεν ανεστάλησαν οι αυθαιρεσίες, αλλά πολλαπλασιάστηκαν».

Πηγή: efsyn.gr

Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi