Γεωργιάδης από Θεσσαλονίκη: “Σε λιγότερους από 12 μήνες οι συμπολίτες μας θα έχουν καινούργια κέντρα υγείας”

Παρουσία του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, υπογράφηκαν στην έδρα της 3ης ΥΠΕ, οι συμβάσεις ανακαίνισης εννέα κέντρων υγείας και της προσθήκης νέας πτέρυγας Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας της Κλινικής Παθολογικής Ογκολογίας ΑΠΘ, στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Τα έργα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και οι συμβάσεις υπογράφηκαν στα πλαίσια των δράσεων «Ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμός νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα» και «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης».

Η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου Παπαγεωργίου είναι έργο προϋπολογισμού 2.042.301,92 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 24% , ενώ τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης, εκσυχρονισμού, βελτίωσης και ανακαίνισης Κέντρων Υγείας της 3ης ΥΠΕ αφορούν: τα Κέντρα Υγείας Αλεξάνδρεις, Κρύας Βρύσης και Λιτοχώρου προϋπολογισμού 5.151.246,34 € , πλέον ΦΠΑ 24% , τα Κέντρα Υγείας Αριδαίας, Λαγκαδά και Σκύδρας προϋπολογισμού 5.073.594,30 € , πλέον ΦΠΑ 24% και τα Κέντρα Υγείας Διαβατών, Κουφαλίων και Χαράστρας προϋπολογισμού 4.643.046,94 € , πλέον ΦΠΑ 24%.

Σε λιγότερους από 12 μήνες θα ολοκληρωθούν τα έργα

«Σήμερα υπογράφουμε τη μία μετά την άλλη τις συμβάσεις υλοποίησης έργων ανακαίνισης 157 από τα 312 Κέντρα Υγείας της χώρας και 85 από τα 105 νοσοκομεία. Είναι το μεγαλύτερο έργο ανακαίνισης κτιριακών υποδομών του δημοσίου συστήματος υγείας από καταβολής ελληνικού κράτους. Και μου δημιουργεί μεγάλη περηφάνια και χαρά που συμβαίνει επί της δικής μου πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο αυτό» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Αναφερόμενος στην υπογραφή των συμβάσεων για την ριζική ανακαίνιση του κτιριακού εξοπλισμού των εννέα Κέντρων Υγείας και της προσθήκης νέας πτέρυγας στο Παπαγεωργίου o κ. Γεωργιάδης επισήμανε: «Σε λιγότερους από 12 μήνες οι συμπολίτες μας θα έχουν καινούργια Κέντρα Υγείας , ολοκαίνουργια όπου, μαζί με την υλοποίηση του μεγάλου προγράμματος αγοράς ιατροτεχνικού εξοπλισμού, θα είναι σε λίγους μήνες στη διάθεση των συμπολιτών μας με τελείως αναβαθμισμένες παροχές υπηρεσιών υγείας»

Ο Υπουργός Υγείας χαρακτήρισε δικαιολογημένη πολλές φορές την κριτική των πολιτών για τις πολλές ελλείψεις στο ΕΣΥ τονίζοντας παράλληλα ότι σήμερα το Υπουργείο Υγείας εκτελεί ένα πολύ εκτεταμένο πρόγραμμα προσλήψεων μονίμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και παράλληλα το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανακαίνισης κτιριακού εξοπλισμού καθώς και τα άλλα μεγαλύτερα προγράμματα αγοράς ιατροτεχνικού εξοπλισμού .

«Όλα αυτά μαζί, μαζί και με τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούμε, τα απογευματινά χειρουργεία ,τη δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου στους γιατρούς του ΕΣΥ κλπ δημιουργούμε ένα νέο ΕΣΥ και σύντομα οι συμπολίτες μας θα καταλάβουν τη χρησιμότητα όλων αυτών και την ορθότητά τους» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Διαβάστε επίσης  Σε σοβαρή κατάσταση το 9χρονο κοριτσάκι με μηνιγγίτιδα 

Πρώτο το Παπαγεωργίου εκδήλωσε ενδιαφέρον για τα απογευματινά χειρουργεία

Ο κ Γεωργιάδης, ερωτηθείς για το πως θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία στη Θεσσαλονίκη όπου υπάρχει έλλειψη αναισθησιολόγων που ανέρχεται στο 50% , απάντησε: «Σε πολλές μου συνεντεύξεις είχα πει ότι δεν πιστεύω ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα βρουν εφαρμογή στη Θεσσαλονίκη λόγω του προβλήματος που αναφέρατε.

Το πρώτο νοσοκομείο που εκδήλωσε ενδιαφέρον και ετοιμότητα να τα λειτουργήσει είναι το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, εδώ στη Θεσσαλονίκη. Άρα θα ξεκινήσουν τουλάχιστον στο Παπαγεωργίου και μετά σε άλλα νοσοκομεία, και στη Θεσσαλονίκη, απογευματινά χειρουργεία.

Έχουμε προκηρύξει όλες τις κενές θέσεις αναισθησιολόγων στην πρόσφατη προκήρυξη, την προχθεσινή για τη Θεσσαλονίκη και έχουμε προκηρύξει και οκτώ θέσεις μελών ΔΕΠ αναισθησιολόγων. Έχουμε δηλαδή εξαντλήσει όλα τα θεσμικά μας όπλα για να καλύψουμε αυτό το πραγματικό πρόβλημα που μου αναφέρετε στην πόλη αυτή. Όμως το μεγάλο πρόβλημα πρέπει να καταλάβουμε όλοι είναι το εξής: γιατί δεν έρχονται αναισθησιολόγοι; Διότι το επάγγελμα του γιατρού στο ΕΣΥ δεν είναι τόσο ελκυστικό για αυτούς όσο άλλες επιλογές.

Οι μεταρρυθμίσεις που κάνουμε, τα απογευματινά χειρουργεία και η δυνατότητα και η άδεια να κάνουν οι γιατροί, αφού ολοκληρώσουν τα ωράριά τους στο ΕΣΥ, και ιδιωτικό έργο και άρα να αυξήσουν το εισόδημά τους μέσω αυτού είναι μεταρρυθμίσεις που έχουν σκοπό να κάνουν την επιλογή του ΕΣΥ περισσότερο ελκυστική και άρα από εκεί που δεν έρχονταν να αρχίζουν να έρχονται» .

Ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, σημείωσε ότι ξεκινάει μια πραγματική ανασυγκρότηση του ΕΣΥ η οποία έχει δύο άξονες: την πλήρη ανακαίνιση όλων των νοσοκομείων και τον πλήρη εξοπλισμό και την πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών σε προσωπικό. «Όλα αυτά συνδυάζονται με μια ουσιαστική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του ΕΣΥ η οποία ξεκινά ήδη με τα απογευματινά χειρουργεία αυτή την εβδομάδα» πρόσθεσε ο κ Βαρτζόπουλος.

Ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης, ανάφερε ότι η 3η ΥΠΕ έχει σχεδιάσει ένα πρόγραμμα επενδύσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης 72 εκατομμυρίων και πρόσθεσε ότι σήμερα έχει συμπληρωθεί το 57% των συμβατικών υποχρεώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτό: Eurokinissi