Κασσελάκης: Πρωτοβουλία για επιστολή στις αρμόδιες επιτροπές του βρετανικού κοινοβουλίου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης ανέλαβε πρωτοβουλία για την αποστολή κοινής επιστολής για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Η επιστολή του κ. Κασσελάκη,  που δημοσίευσε ο ίδιος απευθύνεται στις Επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτισμού, ΜΜΕ και αθλητισμού της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία θα περιλαμβάνει τις εθνικές θέσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέταξε ένα προσχέδιο της επιστολής και το απέστειλε στους κ.κ. Μητσοτάκη, Ανδρουλάκη, Κουτσούμπα και την Ζωή Κωνσταντοπούλου. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, αναμένει οι τέσσερις αρχηγοί να ανταποκριθούν θετικά στην πρωτοβουλία του.

«Εμείς επιμένουμε στην πρότασή μας για τη συγκρότηση μιας διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, αλλά και μιας διμερούς διακυβερνητικής επιτροπής Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου με τη συμμετοχή της UNESCO για το ζήτημα» αναφέρει επίσης ο κ. Κασσελάκης.

Η ανάρτηση Κασσελάκη

Η επιστολή Κασσελάκη στους Βρετανούς βουλευτές

Στην επιστολή ο Στέφανος Κασσελάκης καλεί τους Βρετανούς βουλευτές να επανεξετάσουν την στάση της Βρετανίας σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι «δεν δυνάμεθα να αναγνωρίσουμε σε κανένα κράτος ή νομικό πρόσωπο, όπως το Βρετανικό Μουσείο, κανένα δικαίωμα ιδιοκτησίας στα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα» και τονίζει πως η επιστροφή τους εκεί που ανήκουν, είναι ιδιαίτερα σημαντική για όλους τους Έλληνες.

Εκφράζει την απογοήτευση και την ενόχληση για την απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη κίνηση» που «υπονομεύει τις κατά τα άλλα άριστες ελληνοβρετανικές σχέσεις».

Το αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα «είναι ένα ζήτημα που υπερασπίζονται άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που πιστεύουν στην προστασία της ακεραιότητας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς», επισημαίνει και καλεί τους βουλευτές, «να επανεξετάσετε τη στάση της χώρας σας και να υποστηρίξετε την πρόταση για τη συγκρότηση διμερούς επιτροπής Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου, που θα εξετάσει σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο το ζήτημα με τη συμμετοχή της UNESCO και άλλων σχετικών διεθνών οργανισμών».

Αναλυτικά η επιστολή Κασσελάκη

“Αξιότιμοι κύριοι, Αγαπητά μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων,

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν αποτελούν απλώς ένα δείγμα ανυπολόγιστης αξίας της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η παράνομη αφαίρεση και κλοπή τους από τον Παρθενώνα από τον Λόρδο Έλγιν, όταν η Ελλάδα τελούσε υπό οθωμανική κατοχή, έθεσε σε κίνδυνο την πολιτιστική και αρχιτεκτονική ακεραιότητα ενός από τα σημαντικότερα ορόσημα του παγκόσμιου πολιτισμού και της ελληνικής κληρονομιάς.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, η επιστροφή τους εκεί που ανήκουν είναι ιδιαίτερα σημαντική για όλους τους Έλληνες· και αυτός είναι ο λόγος που η έκκλησή μας βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών φωνών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως έχει δηλωθεί ξεκάθαρα σε όλα τα διεθνή φόρα και ιδιαίτερα στην UNESCO από τις ελληνικές κυβερνήσεις εδώ και δεκαετίες, δεν δυνάμεθα να αναγνωρίσουμε σε κανένα κράτος ή νομικό πρόσωπο, όπως το Βρετανικό Μουσείο, κανένα δικαίωμα ιδιοκτησίας στα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Οφείλουμε επίσης να εκφράσουμε την απογοήτευση και την ενόχλησή μας για την απόφαση του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, κ.κ. Rishi Sunak, να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Η κίνηση αυτή είναι απαράδεκτη και υπονομεύει τις κατά τα άλλα άριστες ελληνοβρετανικές σχέσεις.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ανεξάρτητα από το ποιος κατέχει το αξίωμα, έχει κάθε δικαίωμα να υποστηρίξει ενεργά και δημόσια την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και να συζητήσει το θέμα με τον Βρετανό ομόλογό του. Το αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα δεν είναι μόνο εθνικό. Είναι ένα ζήτημα που υπερασπίζονται άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που πιστεύουν στην προστασία της ακεραιότητας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σας καλούμε λοιπόν, επικαλούμενοι τις θερμές διμερείς μας σχέσεις, να επανεξετάσετε τη στάση της χώρας σας και να υποστηρίξετε την πρόταση για τη συγκρότηση διμερούς επιτροπής Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου, που θα εξετάσει σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο το ζήτημα με τη συμμετοχή της UNESCO και άλλων σχετικών διεθνών οργανισμών.

Με καλή την πίστη και με αισθήματα φιλίας προς τους Βρετανούς πολίτες, παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς μας συνεργασίας για ένα ζήτημα που ακουμπά την καρδιά του κάθε Έλληνα και όχι μόνο”.

Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Διαβάστε επίσης  Νέες αναταραχές στον ΣΥΡΙΖΑ - Τι θα γίνει αν δεν βρεθεί λύση σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία