Νέα δημοσκόπηση: Η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ (ΒΙΝΤΕΟ & ΠΙΝΑΚΕΣ)

δημοσκόπηση

Τα στοιχεία που δείχνουν οι αριθμοί

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ η Νέα Δημοκρατία διατηρεί προβάδισμα 4,5 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου.

H διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα (με αναγωγή επί των εγκύρων) φθάνει τις 5 ποσοστιαίες μονάδες, έναντι 4 στα μέσα Μαρτίου, με τη ΝΔ να παίρνει 31% έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ (από 30% και 26%, αντίστοιχα).

Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει 29,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 25%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 9,5%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 3,5% και το ΜέΡΑ25 3,5%.

Το «Εθνικό Κόμμα Έλληνες» συγκεντρώνει το 3%, ενώ στο 4% βρίσκονται τα λοιπά κόμματα. Λευκό, άκυρο και αποχή επιλέγει το 5%, ενώ οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε 11,5%

δημοσκόπηση

Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει 31% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 26%.

Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 10%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 4% και το ΜέΡΑ25 4%.

Το «Εθνικό Κόμμα Έλληνες» συγκεντρώνει το 3,5%, ενώ στο 4% βρίσκονται τα λοιπά κόμματα.

Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε 11,5%. Η δημοσκόπηση περιελάμβανε και σενάριο αναλογικής κατανομής αναποφάσιστων.

δημοσκόπηση

Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ διατηρεί άνετο προβάδισμα. Λαμβάνει 52% (έναντι 48% στα μέσα Μαρτίου), ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει 28% (έναντι 27 στην προηγούμενη δημοσκόπηση).

Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για το αξίωμα του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 36%, έναντι 25% του Αλέξη Τσίπρα. Ο «Κανένας» καταγράφει 24%.

Διαβάστε επίσης  Nεά δημοσκόπηση: Διψήφιο προβάδισμα για τη Νέα Δημοκρατία - Δεύτερο ξανά το ΠΑΣΟΚ (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Το 11% απάντησε ότι καταλληλότερος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Στο ερώτημα, «τι θα προτιμούσατε ως επόμενη κυβέρνηση», το 28% απάντησε ότι επιθυμεί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, το 13% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 10% μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη Νέα Δημοκρατία και το 17% μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Αθροιστικά το 38% θα προτιμούσε μια κυβέρνηση με την Νέα Δημοκρατία, είτε ως αυτοδύναμη, είτε ως κορμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ το αντίστοιχο άθροισμα του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στο 30%. Σημειώνεται, επίσης, ότι το 7% των ερωτηθέντων θα επέλεγε μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπιμού στην οποία θα συμμετείχαν και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα.

Στη δημοσκόπηση της PULSE περιλαμβάνονται οι απαντήσεις στο ίδιο ερώτημα ανάλογα με την ηλικία, καθώς και ανάλογα με τον πολιτικό χαρακτηρισμό-αυτοπροσδιορισμό των ερωτηθέντων.

Οσον αφορά το ενδεχόμενο στις ερχόμενες εκλογές να μην προκύψει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 22% θα προτιμούσε να ακολουθήσει μια προσπάθεια για κυβέρνηση συνεργασίας πάση θυσία, το 36% θα επιθυμούσε προσπάθειες συνεργασιών και προσφυγή εκ νέου στις κάλπες αν αυτές δεν αποδώσουν, ενώ το 33% θα επέλεγε την προσφυγή σε εκλογές το συντομότερο δυνατόν.Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 4,5 μονάδων για ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-12

Τέλος, στη δημοσκόπηση καταγράφονται αξιολογικά τα βασικά ζητήματα που θα επηρεάσουν τους ψηφοφόρους ως προς το τι τελικά θα επιλέξουν.