Οι ευχές και τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας μετά την παρέλαση στην Θεσσαλονίκη (ΒΙΝΤΕΟ)

Στρατιωτική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

Αναλυτικά οι δηλώσεις που έκαναν

Σε δηλώσεις προχώρησε η πολιτική ηγεσία που βρέθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη για να τιμήσει τη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης στο κέντρο της πόλης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δήλωσε «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα εθνικά της δίκαια και να παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας».

Στη συνέχεια η κα. Σακελλαροπούλου επισήμανε «Σήμερα, επέτειο του ηρωικού “ΟΧΙ”, τιμάμε όσους πολέμησαν και θυσιάστηκαν στο έπος του ’40 για την ελευθερία μας και αναλογιζόμαστε το χρέος μας απέναντί τους. Οι ΈνοπλεςΔυνάμεις, εμπνεόμενες από το πνεύμα που συνήγειρε τους Έλληνες στις αποφασιστικές στιγμές της ιστορίας μας, υπερασπίζονται τα αδιαπραγμάτευτα δικαιώματά μας. Στο ταραγμένο και ρευστό διεθνές περιβάλλον που ζούμε, η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα εθνικά της δίκαια και να παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας».

Δείτε επίσης: Αποθεώθηκαν οι άνδρες των ΛΟΚ φωνάζοντας συνθήματα μπροστά στον Λευκό Πύργο (ΒΙΝΤΕΟ)

Η συνομιλία με τον κυβερνήτη του μαχητικού F 16

Τις εντυπώσεις στην παρέλαση έκλεψαν οι ασκήσεις ακριβείας, οι θεαματικοί και επικίνδυνοι ελιγμοί που έκανε πάνω από τον χώρο της παρέλασης με το μαχητικό F 16 Block52+ ο κυβερνήτης του, σμηναγός Χρήστος Πάρις Χαρίτος, μέλος της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων “ΖΕΥΣ”, όπως και το μήνυμα που έστειλε.

“Καλημέρα Θεσσαλονίκη, καλημέρα Ελλάδα! Μόνο οι ελεύθερες ψυχές κρατάνε ελεύθερες πατρίδες! Τιμή και δόξα σε εκείνους που θυσιάστηκαν στη μάχη για την ελευθερία! Χρόνια πολλά!”, είπε ο κυβερνήτης και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας του απάντησε:

«Κύριε Σμηναγέ, σήμερα τιμάμε τους ήρωες που θυσιάστηκαν στο έπος του ’40 για την ελευθερία μας. Τιμάμε μαζί και τις Ένοπλες Δυνάμεις, που προασπίζονται αποτελεσματικά την εδαφική και εθνική μας ακεραιότητα. Η πατρίδα σας ευγνωμονεί. Χρόνια Πολλά!».

Δένδιας: “Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δίκαιά της και να αποτελεί παράγοντα ειρήνης”

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, που εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης, στη δήλωσή του επισήμανα: “Σήμερα, Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, θέλω να δηλώσω την υπερηφάνεια για τις ιστορικές επιλογές της Πατρίδας μας.

Και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας που στήριξαν διαχρονικά αυτές τις επιλογές.

Είμαστε, επίσης, πολύ περήφανοι για τις ένστολες και τους ένστολους που παρέλασαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Βέβαια, το ξέρετε όλοι, το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων δεν αποδεικνύεται στις παρελάσεις. Αποδεικνύεται στο πεδίο. Απεδείχθη την 28η Οκτωβρίου του 1940.

Απεδείχθη, εσχάτως, με την ανάσχεση της επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο την περίοδο 2019-2022.

Χάρις στις ισχυρές και ακμαίες Ένοπλες Δυνάμεις, χάρις στο προσωπικό τους, η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δίκαιά της και να αποτελεί παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη περιοχή μας”.

Κασσεκάλης: “Ο ελληνικός λαός είπε “Όχι” και πέτυχε το ακατόρθωτο”

Σε δηλώσεις προχώρησε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων «Ο τρόπος με τον οποίο προστατεύουμε τη χώρα και την ελευθερία μας σήμερα είναι με το να είμαστε μία ενωμένη κοινωνία».

Ωστόσο ο κ. Κασσελάκη ανέφερε: «Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες σε όλους τους Έλληνες. Μία συγκινητική μέρα για τη χώρα μας, για το έθνος μας, για όλο τον ελληνισμό. Μία τέτοια μέρα 83 χρόνια πριν η Ελλάδα ξάφνιασε όλη την υφήλιο.

Πολύ πιο δυνατές χώρες από την Ελλάδα έπεσαν ενάντια στην επέλαση του φασισμού μέσα σε λίγες μέρες, σε λίγες εβδομάδες. Εμείς, ο ελληνικός λαός είπε “Όχι” και πέτυχε το ακατόρθωτο. Πέτυχε μία αντίσταση η οποία άλλαξε την ιστορία. Είμαστε η μόνη χώρα η οποία γιορτάζει και την απελευθέρωση και την αντίσταση ενάντια στο φασισμό.

Πρέπει να θυμόμαστε αυτή τη μέρα, να αντλούμε έμπνευση από τους αγώνες του ελληνικού λαού και να συνειδητοποιούμε κάθε μέρα ότι ο τρόπος με τον οποίο προστατεύουμε η χώρα μας, την ελευθερία μας είναι με το να είμαστε μία ενωμένη κοινωνία.

Μία κοινωνία η οποία με αίσθημα συλλογικότητας μπορεί να χτίσει μία πραγματικά δυνατή οικονομία, η οποία, με τη σειρά της, θα υποστηρίξει τις Ένοπλες Δυνάμεις. Πάνω από όλα, όμως, είναι η ενότητα μεταξύ μας και αυτήν θα υπηρετήσω προσωπικά, ως αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χρόνια πολλά σε όλους και όλες».

Ανδρουλάκης: “Το έπος του ’40 γεμίζει υπερηφάνεια κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα”

Κριτική στην κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, δεν στήριξε το ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Μέση Ανατολή, άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, αμέσως μετά την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη.

«Το έπος του ’40 γεμίζει υπερηφάνεια κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Τιμούμε τους προγόνους μας, τους ήρωές μας που έγραψαν με το αίμα τους μια από τις ενδοξότερες σελίδες στην ιστορία του ελληνικού λαού απέναντι στον Ιταλό κατακτητή. Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ», δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης και συνέχισε: «Όπως δεν πρέπει να ξεχάσουμε, τι μπορεί να πετύχει ο ελληνικός λαός με ενότητα, με πίστη. Τι μπορεί να πετύχει ο ελληνικός λαός όταν αγωνίζεται για υψηλά ιδανικά και για την πατρίδα.

Δεν μπορώ, όμως, σήμερα να μην αναφερθώ και σε κάτι που θεωρώ αδιανόητο. Η Ελλάδα είναι μια χώρα, που στέκεται πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της ανθρωπιάς. Θεωρώ αδιανόητο το ότι χθες η κυβέρνησή μας δεν στήριξε το ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Μέση Ανατολή.

Δεν πρέπει η ανθρωπιά να μπαίνει σε κανένα γεωπολιτικό ζύγι. Αυτή ήταν η στάση του ελληνικού λαού. Αυτή πρέπει να είναι και η στάση της κυβέρνησης και της χώρας μας σε τέτοια κορυφαία ζητήματα, που αφορούν τη σταθερότητα και την ευημερία των λαών της ευρύτερης περιοχής».

Καλαφάτης: «Δεσμευόμαστε να είμαστε η δύναμη του ΟΧΙ όποτε το απαιτούν οι καιροί»

Στη στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης, παρέστη ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ως Εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα.

Σε δήλωσή του, αμέσως μετά, τόνισε:

«Οι Έλληνες είμαστε υπερήφανοι για τις γυναίκες και τους άνδρες που συγκροτούν τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.
Είναι η δύναμη του ΟΧΙ που λειτουργεί αποτρεπτικά σε κάθε απειλή. Είναι η δύναμη που εγγυάται τα δίκαια και τα δικαιώματά μας. Είναι η δύναμη που είναι παρούσα σε κάθε δύσκολη ώρα για την Πατρίδα μας.

Δεσμευόμαστε για την περαιτέρω ενίσχυσή τους.
Δεσμευόμαστε να είμαστε η δύναμη του ΟΧΙ όποτε το απαιτούν οι καιροί.

Η σημερινή στρατιωτική παρέλαση ανέδειξε την Ελλάδα που ξέρει να τιμά την ένδοξη ιστορία της αλλά και να διεκδικεί με αυτοπεποίθηση το μέλλον που δικαιούται.

Αυτήν την Ελλάδα υπηρετούμε. Αυτήν την Ελλάδα θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε ενωμένοι, αποφασισμένοι, υπερήφανοι.

Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες.»

Ζέρβας: “Κλείνει σήμερα ένας λαμπρός εορταστικός κύκλος για την πόλη μας”

Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας παραχώρησε δηλώσεις αναφέροντας αρχικά “Κλείνει σήμερα ένας λαμπρός εορταστικός κύκλος για την πόλη μας. Οι φορείς και η νεολαία της Θεσσαλονίκης, οι ένοπλες δυνάμεις μας αυτές τις τρεις ημέρες απέτισαν φόρο τιμής σε όλους όσοι αγωνίστηκαν, για να κυματίζει σήμερα περήφανη η γαλανόλευκη στην πόλη μας, στη Μακεδονία”.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος τόνισε “Αλλά συγχρόνως μας γέμισαν με περηφάνια, με σιγουριά και αυτοπεποίθηση ότι η Ελλάδα, η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία στηρίζεται σε όλους αυτούς που ξέρουν να αγωνίζονται και να δημιουργούν. Και αυτό είναι το σημαντικό μήνυμα: κάθε γενιά να αγωνίζεται όπως αγωνίστηκαν οι γενιές εκείνες, ώστε να είμαστε γενιές δημιουργίας για την πόλη μας. Χρόνια πολλά στην Ελλάδα. Χρόνια πολλά στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία”.

«Αυτό το θρυλικό έπος είναι ο φωτεινός οδοδείκτης όλων των Ελλήνων μέχρι σήμερα και θα είναι και στο μέλλον» τόνισε ο Βασίλης Στίγκας, πρόεδρος των «Σπαρτιατών», ενώ ο επικεφαλής του πολιτικού κινήματος «Νίκη», Δημήτρης Νατσιός, αναφέρθηκε στο «ποτάμι της ζωής» τα νέα παιδιά «που υπερασπίζονται άγρυπνα την εθνική μας ανεξαρτησία και την εδαφική μας ακεραιότητα».

Ο ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Εμμανουήλ Φράγκος, κάλεσε την κυβέρνηση να ακυρώσει το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη σημειώνοντας πως «πάντοτε το έθνος μας έβγαινε ακμαίο μετά τα μεγάλα «Όχι».

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, τόνισε ότι όσο οι Έλληνες και οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να τιμούν τη μνήμη και την παρακαταθήκη των προγόνων μας. «Η Ελλάδα δεν φοβάται τίποτα και κανέναν. Εμείς, όλοι μαζί ενωμένοι, χτίζουμε μαζί την Ελλάδα της επόμενης ημέρας».

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας απέτισαν φόρο τιμής για όλους όσους αγωνίστηκαν για να κυματίζει σήμερα περήφανη η γαλανόλευκη στην πόλη μας στη Μακεδονία» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, επισημαίνοντας την ίδια ώρα πως «η Ελλάδα στηρίζεται σε όλους αυτούς που ξέρουν να αγωνίζονται και να δημιουργούν. Και αυτό είναι το σημαντικό μήνυμα».

«Θέλω να εκφράσω τις εγκάρδιες ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της Κύπρου στην Ελλάδα, στον ελληνικό λαό και στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που συμβάλλουν και συνεισφέρουν στην ασφάλεια της Κύπρου», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Μιχάλης Γεωργάλλας, σημειώνοντας ότι «αντλούμε δύναμη διδάγματα, παραδείγματα, ηθικό και ηρωικές πράξεις από το έπος των Ελλήνων του ’40», και δηλώνοντας την ίδια ώρα πως «θα φανούμε αντάξιοι των ηρωικών προγόνων και θα αγωνιστούμε μέχρι εσχάτων για να υπερασπιστούμε ό,τι κινδυνεύει και να διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει».

Στάθης Κωνσταντινίδης: «Αυτή είναι η Ελλάδα της πίστης, της ελπίδας και της αυτοπεποίθησης»

«Αυτή είναι η Ελλάδα της πίστης, της ελπίδας και της αυτοπεποίθησης. Μια χώρα για την οποία αξίζει να αγωνίζεσαι, με παρακαταθήκη το κληροδότημα της ομοψυχίας και της ενότητας που μας άφησε το ηρωικό “Όχι”» τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, μετά το πέρας της μεγάλης παρέλασης στρατιωτικών και πολιτικών τμημάτων που πραγματοποιήθηκε στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης.

Στο μήνυμά του για την εθνική επέτειο του «Όχι», ο κ. Κωνσταντινίδης δήλωσε τα εξής: «Τις τελευταίες τρεις ημέρες η Θεσσαλονίκη φόρεσε τα γιορτινά της. Και η πόλη γέμισε με το αγίασμα του πολιούχου της και με τα νιάτα που απέδωσαν τιμές στους προγόνους μας. Και σήμερα, οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης σείστηκαν από το περπάτημα των στρατιωτών μας και των οχημάτων κι οι αιθέρες σχίστηκαν από τα φτερά των Ικάρων μας.

Αυτή είναι η Ελλάδα της πίστης, της ελπίδας και της αυτοπεποίθησης. Μια χώρα για την οποία αξίζει να αγωνίζεσαι, με παρακαταθήκη το κληροδότημα της ομοψυχίας και της ενότητας που μας άφησε το ηρωικό “Όχι”.
Χρόνια πολλά στην πατρίδα μας, ειρηνικά και δημιουργικά»