Στέλλα Κυριακίδου: Εστειλε επιστολή στα 27 κράτη – μέλη για τον κορονοϊό στην Κίνα

Κυριακίδου

Ζητά καλή προετοιμασία για την προστασία των Ευρωπαίων

Ταραχή έχουν προκαλέσει τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού στην Κίνα και έτσι η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, έστειλε επιστολή στους 27 υπουργούς Υγείας της ΕΕ.

Η κ. Κυριακίδου αναφέρει στην επιστολή, την οποία έχει στη διάθεσή της η ΕΡΤ, ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κίνα σχετικά με τις ανησυχητικές αυξήσεις των κρουσμάτων κορονοϊού εκεί και τον πιθανό αντίκτυπο των ταξιδιών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες κινεζικές ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου» επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να αξιολογηθούν από κοινού οι πιθανές επιπτώσεις της εξελισσόμενης κατάστασης καθώς και ότι υπάρχει ανάγκη για καλή προετοιμασία έτσι ώστε να προστατεύονται οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Επιπροσθέτως, η Επίτροπος Υγείας σημειώνει ότι σε επίπεδο ΕΕ, αναμένονται τις επόμενες ημέρες ορισμένα «βασικά μηνύματα» για τους ταξιδιώτες της ΕΕ που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Κίνα, για εκείνους που έρχονται από την Κίνα στην ΕΕ, καθώς και για το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών και αεροδρομίων. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι θα ήταν σημαντικό να συνεχιστεί ή να ξεκινήσει η επιτήρηση των λυμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει λύματα από βασικά αεροδρόμια με στόχο σε περίπτωση που εμφανιστεί νέα παραλλαγή του ιού, είτε είναι στην Κίνα είτε στην ΕΕ, να εντοπιστεί έγκαιρα και να υπάρξει γρήγορη αντίδραση.

Τέλος, η Στέλλα Κυριακίδου κατά το ρεπορτάζ της ΕΡΤ αναφέρει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επαφή με τους κινέζους ομολόγους της για να εκφράσει την διάθεση να υπάρξει υποστήριξη για να αντιμετωπιστεί η παρούσα κατάσταση.

Η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Κομισιόν, προσπαθεί να συντονίσει τις εθνικές απαντήσεις απέναντι στις διασυνοριακές υγειονομικές απειλές έπειτα από συνεδρίαση που έλαβε χώρα με θέμα την κατάσταση της Covid-19 στην Κίνα.

Διαβάστε επίσης  Kορονοϊός: Που θα γίνουν αύριο (29/5) δωρεάν rapid test

Σε ανάρτησή της στο Twitter η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε: «Ο συντονισμός των εθνικών απαντήσεων σε σοβαρές διασυνοριακές υγειονομικές απειλές είναι ζωτικής σημασίας. Σήμερα, η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ συνεδρίασε για να συζητήσει την κατάσταση της COVID-19 στην Κίνα με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Πρέπει να δράσουμε από κοινού και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας».