ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιξε την πόρτα της εξόδου ο Τσακαλώτος

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρέστη χθες (6/11) στην εκδήλωση που διοργάνωσε η εφημερίδα «Η Εποχή».

Μάλιστα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον πιο σαφή τρόπο προανήγγειλε αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκδήλωση ήταν τυπικά της Εποχής και αφορούσε στο παρόν και το μέλλον της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Μια τέτοια στιγμή θα ήταν απόλυτα προβλεπόμενη και για το ιστορικό έντυπο και για τον κόσμο που στοιχίζεται στις γραμμές του. Όχι τώρα.

Η κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο που έρχεται – για πολλούς η κρισιμότερη- και η δίνη του κόμματος μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, άλλαξαν και το μομέντουμ και το ενδιαφέρον για το χθεσινό βράδυ. Όλοι ανέμεναν χθες ένα πρελούδιο του πού θα το πάει το διατασικό ρεύμα της «Ομπρέλας», η σκληρή πτέρυγα του κόμματος και τα στελέχη της, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ». Η παρουσία στο πάνελ του Τσακαλώτου προσέθετε ενδιαφέρον. Και η παρουσία ως ομιλητών ορισμένων προσώπων που με την «τασική έννοια» δεν ανήκουν στην «Ομπρέλα», όπως η Σία Αναγνωστοπούλου και ο καθηγητής στην Οξφόρδη, Αντώνης Τζανακόπουλος. Αλλά και ο καθηγητής και συγγραφέας Κωστής Παπαϊωάννου και ο νομικός Βασίλης Παπαστεργίου – δύο πρόσωπα του δημόσιου λόγου εντός, εκτός και επί τα αυτά στον εν λόγω χώρο.

Στο κοινό ξεχώρισαν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Γιώργος Σταθάκης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Κώστας Δουζίνας, η Αννέτα Καββαδία, ο Κώστας Πουλάκης, ο Πάνος Λάμπρου, ο Νίκος Μπίστης, ο Παύλος Κλαυδιανός. Στο Τριανόν ο Τσακαλώτος έκανε ένα βήμα ρήξης.

Είπε στο τέλος της ομιλίας του πως στο Διαρκές Συνέδριο είχε υποσχεθεί πως ό, τι και να γινόταν θα έδινε τη μάχη «είτε χάσω, είτε κερδίσω, θέλω να φέρω πίσω την περηφάνια στους Αριστερούς. Λυπάμαι που θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει υπερηφάνεια σε αυτό το κόμμα». Περιέγραψε και την πρόσφατη Πολιτική Γραμματεία ως μια συνεδρίαση όπου 17 μέλη είχαν εξαιρετικές κριτικές ομιλίες αλλά «ουδείς από την άλλη πλευρά απάντησε».

Ο Τσακαλώτος εκφώνησε ένα προαναγγελθέν διαζύγιο. Μομέντουμ είναι πια η Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου για ολική ρήξη και κανείς δεν θεωρεί πως οι διαφωνούντες θα φτάσουν μέχρι το Συνέδριο του Φεβρουαρίου. Στην ομιλία του δε, είχε εκτοξεύσει βολές σε δύο φαινόμενα που οδήγησαν στη σταδιακή μετάλλαξη του κόμματος, όπως είπε: στον κυβερνητισμό και τον αρχηγισμό.

Διαβάστε επίσης  Τα "γυρίζει" ο Βασίλης Κασσελάκης: "Δε θέλουμε τις ψήφους των Σπαρτιατών"

Από τη μεριά της η Σία Αναγνωστοπούλου άσκησε σκληρή κριτική στον Κασσελάκη για τον όρο «πατριωτική Αριστερά», τοποθετήθηκε εκ νέου κατά των διαγραφών από το κόμμα και αποσαφήνισε πως θα δώσει μάχη εντός των «κομματικών τειχών». Είπε και «mea culpa» που είχε υπερψηφίσει την εκλογή από τη βάση.

Σκληρά τοποθετήθηκε και ο Αντώνης Τζανακόπουλος περιγράφοντας πως όλοι υποχώρησαν για καιρό και αγκάλιασαν φαινόμενα αντιπολιτικής. Έχει σημασία γιατί ο Τζανακόπουλος καταγράφεται στο ρεύμα γύρω από την Αχτσιόγλου.

Tι είπε στην ομιλία του ο Τσακαλώτος

«Δεν χρειάζεται πολιτικός επιστήμονας ότι ένα κόμμα που δεν συζητά καν για τη φορολογία δεν μπορεί να είναι ένα αξιόπιστο κόμμα. Έχουμε μια διεύρυνση χωρίς πολλές σκέψεις για το ποιοι θα έρθουν πόσο μάλλον τι θα κάνουμε με αυτούς τους ανθρώπους όταν έρθουν, έχουμε όργανα που δεν πολυσυνεδριάζουν μπορεί να ήταν ένα τεράστιο λάθος που μας κόστισε πάρα πολύ».

Ως αγγλομαθής, δεν έχω βρει καν καλή μετάφραση για την παράταξη, είναι τόσο ξένη σαν έννοια που δεν μπορώ να το περιγράψω. Μπορεί κάποιος να ισχυρίζεται ότι μπορεί να έχεις ένα κόσμο αριστερό πατριωτικό που ψάχνει συμμαχίες. Μπορεί συγχρόνως να ισχυρίζεσαι ότι θέλεις να φτιάξεις τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, όπου όλοι αυτοί να είναι μέσα στο κόμμα σου. Ποτέ δεν κατάλαβα πώς μπορείς να τα ισχυρίζεσαι και τα δύο», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

«Κανείς δεν υποστηρίζει ότι θέλουμε να είμαστε σε ένα κόμμα που έχει μόνο τις ιδέες τις δικές μας, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πλουραλιστικό κόμμα. Το ερώτημα είναι αν με αυτή τη ρευστοποίηση με αυτόν τον αρχηγισμό και αυτό το τοξικό κλίμα, αν μπορούμε σε αυτό το κόμμα. Αυτό το τοξικό κλίμα, δεν το έχω ξανασυναντήσει», είπε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για έλλειμμα αξιοπιστίας που έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί την προηγούμενη τετραετία, αλλά δεν αντιμετωπίστηκε. Ως παράδειγμα έφερε την αύξηση δαπανών για την παιδεία και την υγεία για τα οποία δεσμεύτηκε ο Αλέξης Τσίπρας σε βάθος χρόνου, στη ΔΕΘ του 2022, αλλά στο προεκλογικό πρόγραμμα δεν αναφερόταν κάποιος συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας.

Πηγή: enikos.gr

Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi