Θεμιστοκλέους: «Η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί το αυξημένο ποσοστό θανάτων» (ΒΙΝΤΕΟ)

δωμάτια νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ κορονοϊός Πέλλα ανοσοκαταστολή Σέρρες

Δήλωσε πως προς το παρόν δεν συζητείται η 4η δόση εμβολίου

Στην πορεία της πανδημίας και τα εμβόλια αναφέρθηκε ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στην εκπομπή “MEGA Σαββατοκύριακο”.

Όπως δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, δεν θα απαιτηθεί από τους πολίτες να κάνουν την 3η δόση στους 3 μήνες, καθώς η χώρα μας έχει ανοίξει την αναμνηστική πολύ πιο μπροστά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τι συμβαίνει τελικά με την ανοσία της αγέλης

«Αυτό που ισχύει είναι ότι κάποιος που έχει κάνει την 3η δόση, μπορεί να νοσήσει ήπια ή να είναι ακόμα και ασυμπτωματικός. Έχουμε ένα υψηλό ποσοστό πολιτών που έχουν κάνει την αναμνηστική δόση και εάν κάποιος κολλήσει δεν θα το περάσει βαριά», διευκρίνισε.

Υψηλά ποσοστά θανάτων

Για τα υψηλά ποσοστά θανάτων μίλησε ο κ. Θεμοστοκλέους, αναφέροντας πως είναι ένα γεγονός που προβληματίζει, ωστόσο διευκρίνισε πως η μετάλλαξη «δέλτα» υπάρχει ακόμα σε μεγάλο ποσοστό.

«Μας προβληματίζει το ποσοστό των θανάτων. Το θέμα των θανάτων, ωστόσο, είναι πολυπαραγοντικό. Υπάρχει ακόμα επικράτηση της «δέλτα», η οποία είναι αυτή που προκαλεί το αυξημένο ποσοστό θανάτων. Ο μόνος τρόπος για να διαχειριστούμε την κατάσταση είναι ο εμβολιασμός. Οι πολίτες πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν. Στις εντατικές η συντριπτική πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόστιμα & αναμνηστική δόση

«Οι δικαιούχοι της αναμνηστικής δόσης είναι 700.000, δηλαδή, αυτοί οι οποίοι πρέπει να κάνουν την 3η δόση μετά τους 7 μήνες, και εκείνοι που έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο, στους 3 μήνες. Όταν περάσει το επτάμηνο, δεν θα μπει πρόστιμο σε αυτούς τους ανθρώπους, απλώς θα θεωρείται ότι δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, και θα πρέπει να κάνουν τα μοριακά, τα rapid tests και ό,τι ορίζεται από το νόμο.

Διαβάστε επίσης
Κορονοϊός: Ο τρόπος που θα διεξαχθούν φέτος οι Πανελλήνιες Εξετάσεις

Για την 4η δόση, ο κ. Θεμοστοκλέους ανέφερε:

«Με βάση τα δεδομένα που έχουμε έως τώρα, δεν πάμε για την 4η δόση. Η Όμικρον καλύπτεται με το εμβόλιο που υπάρχει τώρα. Εάν χρειαστεί να πρέπει να κάνουμε 4η δόση αυτό είναι κάτι που δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα».

Θα παραταθούν τα μέτρα;

«Τα μέτρα δεν επιβάλλονται από εμάς για να αναχαιτίζουμε την πανδημία, είναι επειδή τα επιβάλει η πανδημία. Το άνοιγμα των σχολείων ήταν κάτι που αποτέλεσε σημείο σύγκρουσης, ωστόσο φάνηκε ότι λειτούργησε. Έχουμε πλήρη δικαίωση της κυβέρνησης γι’ αυτό. Δε γνωρίζω τις αποφάσεις της επιτροπής, γιατί είναι κάτι που αποφασίζεται ανάλογα με τα δεδομένα», υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Υποχρεωτικότητα και παιδικά εμβόλια

«Όσο αφορά στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών, φάνηκε ότι το μέτρο πέτυχε. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα, που εξήγγειλε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τον εφάρμοσε. Τέλος, για τα παιδιά, δεν χρειάζεται αναμνηστική δόση. Τα εμβόλια για τα παιδιά 5-11 ετών έχουν καλυφθεί σε όλη τη χώρα και μέσα στη βδομάδα θα ανοίξουν περισσότερα ραντεβού και για την Αττική αλλά και για την υπόλοιπη χώρα», κατέληξε λέγοντας ο κ. Θεμιστοκλέους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.