Tο μνημείο των αγωνιστών στη Μακρόνησο εγκαινίασε o Δημήτρης Κουτσούμπας

Κουτσούμπας

Το τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Tο μνημείο των αγωνιστών εγκαινίασε στη Μακρόνησο ο ΓΓ της ΚΕ o Δημήτρης Κουτσούμπας.

“Σήμερα είναι μία ξεχωριστή στιγμή για όλο το Κόμμα. Η ΚΕ εγκαινιάζει το μνημείο προς τιμήν των αγωνιστών της Μακρονήσου, της θυσίας τους και της αντοχής τους. Κάθε φορά που πατάμε αυτόν τον βράχο νοιώθουμε χρέος, τιμή και ευθύνη. Απέναντι σε όσους έζησαν στο πετσί τους την επιστημονική, οργανωμένη βία της αστικής τάξης με έναν και μοναδικό σκοπό: να υποταχτούν, να δηλώσουν μετάνοια, να αποκηρύξουν το ΚΚΕ και τις ιδέες τους» υπογράμμισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στην εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στη Μακρόνησο.

«Δεν ξεχνάμε ότι αυτό το κολαστήριο ξεκίνησε την λειτουργία του το 1947. Έγινε σε στενή συνεργασία με τους Άγγλους και Αμερικάνους συμμάχους της άρχουσας τάξης για να τσακίσουν το εργατικό λαϊκό κίνημα που διεκδικούσε τη δικαίωση των θυσιών του για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον ζυγό της φασιστικής και ναζιστικής κατοχής» είπε στη συνέχεια.

Όπως ανέφερε, «η Ιστορία της Μακρονήσου δεν είναι απλά ένα στιγμιότυπο της σύγχρονης ιστορίας και μία δυσάρεστη στιγμή, όπως κάποιοι εσχάτως υποκριτικά υποστηρίζουν» υπενθυμίζοντας την σφοδρή επίθεση που δέχθηκε από την αστική τάξη το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα από τα πρώτα του βήματα, επίθεση η οποία αναβαθμίσθηκε όταν «ως ώριμο τέκνο της ανάγκης και της οργής ιδρύθηκε το ΚΚΕ».

«Το κάτεργο της Μακρονήσου ήταν συνέχεια των διώξεων, σε βάρος του ΚΚΕ και των πρωτοπόρων αγωνιστών από κοινοβουλευτικές κυβερνήσεις, όπως του Βενιζέλου ή από δικτατορικές, όπως του Πάγκαλου, του Μεταξά» πρόσθεσε.

“Εδειξε το μίσος της”

Είπε ότι «από την πρώτη στιγμή η αστική τάξη έδειξε το μίσος της, αλλά και το φόβο της, γιατί βλέπει στο ΚΚΕ αυτό που είναι το ΚΚΕ: H εμπροσθοφυλακή της εργατικής τάξης και των συμμάχων της στην πάλη για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. Στη μάχη για να πάρει η εργατική τάξη την εξουσία και να ανοίξει έναν νέο δρόμο για την ελληνική κοινωνία, για τον Σοσιαλισμό».

«Πάντα έπαιρνε και παίρνει τα μέτρα της η άρχουσα τάξη απέναντι στο ΚΚΕ. Προσαρμόζει και ξαναπροσαρμόζει την τακτική της, πότε με το καρότο, πότε με το μαστίγιο. Με στόχο η εργατική τάξη να μην διεκδικεί, πολύ περισσότερο να μην αμφισβητεί τα άγια δισκοπότηρα της καπιταλιστικής εξουσίας και ιδιοκτησίας» τόνισε.

“Ενοχλούνται από τη δράση του ΚΚΕ”

«Καταλαβαίνουμε πολύ καλά γιατί ενοχλούνται από τη δράση του ΚΚΕ. Ξέρουν ότι η 100χρονη και πλέον πορεία του Κόμματος μας, οι λαμπρές σελίδες που γράφτηκαν από την πάλη του ελληνικού λαού, είναι μόνο ο πρόλογος στην ιστορία μας.

Είμαστε σίγουροι πως ο λαός και οι νέες γενιές της πατρίδας μας, όπως και οι άλλοι λαοί σε όλο τον κόσμο, θα γράψουν τα υπόλοιπα κεφάλαια με την δράση τους. Θα μεγαλουργήσουν ξανά, όπως το έχουν ξανακάνει όποτε συναντήθηκαν με το ΚΚΕ και τις κομμουνιστικές ιδέες. Κι αυτή την φορά θα νικήσουν, οριστικά και αμετάκλητα» τόνισε.

Μιλώντας για την αποσυρθείσα «μετά την κατακραυγή» παρουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης, «σε αντικομμουνιστική εκδήλωση στον Γράμμο και το Βίτσι» είπε, μεταξύ άλλων, ότι δίπλα στον «περιοδεύοντα θίασο του φασισταριού στάθηκε και η τοπική οργάνωση του κυβερνώντος κόμματος».

Απαντώντας σε «δήθεν αθώα και αφελή ερωτήματα» τόνισε ότι «οι εκδηλώσεις φασιστοειδών είναι εκδηλώσεις μίσους απέναντι στο λαό μας και τους αγώνες του. Είναι εκδηλώσεις μίσους, γιατί μιλάμε για την περίοδο των πιο άγριων τρομακτικών διώξεων, ενάντια σε κάθε αγωνιστή και αγωνίστρια που δε δεχόταν να είναι κυνηγημένοι και βασανισμένοι, ενάντια σε όσους δεν δέχονταν μεταπολεμικά, αντί να δικαιώνεται ο λαός μας και η πάλη του, να δικαιώνονται οι συνεργάτες των ναζί και οι απόντες από τον αγώνα».

Όπως είπε η νίκη της άρχουσας τάξης «στέριωσε πάνω στη Μακρόνησο και στις σφαγές στο Α’ Τάγμα, καθώς και στα απροκάλυπτα λόγια: “Στρατηγέ ιδού ο στρατός σας”!!! Στον όρκο υποταγής δηλαδή στους ιμπεριαλιστές συμμάχους της, που έριξαν βόμβες ναπάλμ ενάντια στον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό».

«Αυτά τα λόγια ντροπής, βέβαια, δείχνουν ότι η εξουσία του κεφαλαίου, μόνο ως «στάχτη στα μάτια του λαού» χρησιμοποιεί τα εθνικά-πατριωτικά συνθήματα. Ότι η αστική τάξη της Ελλάδας ήταν πάντα «νύχι- κρέας» με τον βρετανικό και αμερικάνικο ιμπεριαλισμό» πρόσθεσε.

“Η άλλη πλευρά…”

«Η άλλη πλευρά της διαστρέβλωσης – πιο κομψή, εξίσου όμως επικίνδυνη – είναι να παριστάνουν πως τιμούν τον ΔΣΕ, αυτοί που έχτισαν πολιτική και ιδεολογική καριέρα, λοιδορώντας την πάλη του ΔΣΕ, δηλαδή ο εγχώριος οπορτουνισμός και η αμαρτωλή σοσιαλδημοκρατία, όπως εκφράζεται σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί το πολιτικό ρεύμα που σήμερα εκπροσωπείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν αυτό που ιστορικά έριξε το ανάθεμα στον αγώνα του ΔΣΕ, επειδή τότε το ΚΚΕ προτίμησε την ένοπλη αναμέτρηση, αντί να στρογγυλοκαθίσει στις καρέκλες της καπιταλιστικής εξουσίας, προδίδοντας αξίες, ιδανικά, τα ίδια τα συμφέροντα του ελληνικού λαού» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Ανέφερε ότι δίπλα στον πρωτόγονο αντικομμουνισμό «έρχεται να κολλήσει κι ένας δήθεν προοδευτικός «συμφιλιωτισμός», που αποτελεί ασέλγεια, σε βάρος όλων των αγωνιστών του Δημοκρατικού Στρατού, αλλά και των εξόριστων της περιόδου».

Απαντώντας στις «πιο ψύχραιμες αστικές πένες» που καλούν σε «υπέρβαση του διχασμού» και «απευθύνονται προς το ΚΚΕ για να ρίξει νερό στο κρασί του» είπε ότι «τον διχασμό στην ελληνική κοινωνία δεν τον δημιουργεί το ΚΚΕ. Ο διχασμός στην ελληνική κοινωνία είναι ανάμεσα σε αυτούς που με το μυαλό και τα χέρια τους παράγουν τα πάντα και σε αυτούς, τους λίγους, που ιδιοποιούνται, εκμεταλλεύονται αυτά που παράγουν άλλοι.»

«Αυτός ο διχασμός θα πάψει να υπάρχει όταν ο καπιταλισμός μπει στο μουσείο της κοινωνικής ιστορίας, όπως έγινε πριν με τη φεουδαρχία και τη δουλοκτησία και θα στεριώσει το νέο, ανώτερο κοινωνικό σύστημα, του σοσιαλισμού – κομμουνισμού» τόνισε.

“Να μην διχάζουμε”

Όπως είπε, όσοι «δήθεν καλοπροαίρετα μας προτρέπουν να μην «διχάζουμε», εννοούν σε απλά ελληνικά, να το βουλώσουμε. Για να παραμένει και να διευρύνεται χωρίς εμπόδια, το χάσμα ανάμεσα στους πολλούς που υφίστανται την εκμετάλλευση και στους λίγους εκμεταλλευτές».

«Η δράση του ΔΣΕ δεν ήταν διχαστική, γιατί εξέφραζε αντικειμενικά τα συμφέροντα της λαϊκής πλειοψηφίας. Το κάλεσμα του ΚΚΕ είναι ενωτικό, γιατί απευθύνεται στην μεγάλη πλειοψηφία του λαού» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Χαρακτήρισε ψευδεπίγραφη «μια «ουδέτερη», «χωρίς πάθη» ή «ισόρροπη» στάση απέναντι στην ιστορία της περιόδου 1940-1949» γιατί «προσπαθεί να αποκρύψει ότι ενδιαφέρονται για το παρελθόν, βλέποντας το παρόν και το μέλλον από συγκεκριμένη ταξική σκοπιά».

Όπως εξήγησε, «ανησυχούν για την εργατική-λαϊκή αντίδραση στις συνέπειες της δικής τους αντιφατικής αντιλαϊκής πολιτικής».

«Τους ενδιαφέρει ο λαός μας να παρακολουθεί ως θεατής την εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ για λογαριασμό των κερδών των μονοπωλίων κι από την άλλη να αποδέχεται το παζάρι για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, στο όνομα μιας δήθεν ειρηνικής συμφωνίας συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» πρόσθεσε.

«Ο συμβιβασμός με την συνεκμετάλλευση προετοιμάζει την επόμενη σύγκρουση, τα επόμενα πολεμικά επεισόδια, με θύματα όλους τους λαούς της περιοχής, προφανώς και τον ελληνικό» τόνισε.

Είπε ότι τους ενδιαφέρει «να μην υψωθεί τώρα κίνημα διεκδίκησης για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας, των δικαιωμάτων των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και την ουσιαστική θωράκιση και ενίσχυση του δημόσιου τομέα υγείας».

«Τα νέα τερατουργήματα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στα εργασιακά, στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, στην επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης της υγείας κι άλλων κοινωνικών παροχών, στεριώνουν πάνω σε όλο το αντιλαϊκό νομοθετικό οπλοστάσιο που διαμορφώθηκε από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε.

“Δύο μεγάλες αλήθειες”

Είπε ότι οι εξελίξεις φέρνουν στο προσκήνιο δύο μεγάλες αλήθειες με πρώτη «την ευθυγράμμιση όλων των αστικών κομμάτων στη στρατηγική του κεφαλαίου που αφενός μεταφράζεται στη μεταφορά του βάρους της κρίσης στον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία και αφετέρου αφορά στην αναβαθμισμένη εμπλοκή της Ελλάδας για λογαριασμό της άρχουσας τάξης στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ στην περιοχή μας».

«Η δεύτερη αλήθεια», τόνισε, είναι ότι «εμπόδια στην σημερινή βαρβαρότητα μπορεί να βάλει μόνο το εργατικό-λαϊκό κίνημα, με ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας όλων όσων σήμερα πλήττονται από την εξουσία των καπιταλιστών, με ενίσχυση του προσανατολισμού ρήξης με το κεφάλαιο, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που τους υπηρετούν, με ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής – αντιμονοπωλιακής γραμμής πάλης».

“Κάλεσμα με την ΚΝΕ”

Απηύθυνε κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, υπογραμμίζοντας «τώρα, μέσα στις πυκνές και επικίνδυνες εξελίξεις πρέπει συνεχώς να θέτουμε στον λαό το ερώτημα: Με την Ελλάδα των κροίσων και των μονοπωλιακών κολοσσών ή με την Ελλάδα των εργαζομένων, των φτωχών επαγγελματιών, της νεολαίας που ζει μέσα στην ανασφάλεια;».

«Μακρονησιώτες σύντροφοί μας που εδώ περάσατε τα πάνδεινα αλλά βγήκατε όρθιοι. Δε σας ξεχνάμε! Σας τιμάμε κάθε μέρα με την πάλη μας! Καμία θυσία δεν πήγε χαμένη! Γιατί η σπορά που αφήσατε είναι πολύ δυνατή και είναι σήμερα εδώ» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Η ΚΕ του ΚΚΕ και από αυτό το βήμα, ευχαριστεί τον γλύπτη Μάρκο Γεωργιλάκη, ο οποίος φιλοτέχνησε το μνημείο που σήμερα όλοι και όλες καμαρώνουμε, τις “Σκιές” που περπατάνε νύχτα και μέρα πάνω στην Μακρόνησο, ζητώντας δικαίωση.

Ευχαριστούμε και τιμάμε τον Θάνο Μικρούτσικο, την Καντάτα του οποίου θα ακούσουμε στη συνέχεια, σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και με τη συμβολή σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Κώστας Θωμαΐδης, σε καλλιτεχνική διεύθυνση και επιμέλεια του Θύμιου Παπαδόπουλου.

Υποστηρίζουμε τις προτάσεις της ΠΕΚΑΜ για την ανάδειξη και προστασία της Μακρονήσου ως ιστορικού τόπου, οι οποίες μέχρι τώρα δεν έχουν υλοποιηθεί.

Τιμή και δόξα στους χιλιάδες αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για τα υψηλότερα ιδανικά που γνώρισε έως σήμερα η ανθρωπότητα. Ζήτω το ηρωικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας!».κατέληξε στην ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *