ΥΠΕΞ: Οργή για την παράταση της προφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη

Η απόφαση για την παράταση της κράτησης του ομογενούς και εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη προκάλεσε την οργή του υπουργείου Εξωτερικών.

Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η κράτηση του κ.Μπελέρη δεν συνάδει με τις πρόνοιες του κράτους δικαίου και παράλληλα δεν συνιστά δίκαιη μεταχείριση ενός εκλεγμένου εκπροσώπου της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μάλιστα, το ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι τίθενται ερωτήματα για την ύπαρξη πολιτικής σκοπιμότητας πίσω από την απόφαση και καταλήγει τονίζοντας ότι θα συνεχίσει να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί τη διεθνή κοινότητα και, ιδίως, τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς η Αλβανία είναι υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

“Η σημερινή απόρριψη της έφεσης του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, κατά της συνέχισης της προφυλάκισής του, δεν προκύπτει ότι συνάδει με τις πρόνοιες του κράτους δικαίου, ενώ δεν συνιστά δίκαιη μεταχείριση ενός εκλεγμένου εκπροσώπου της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθότι, όπως προκύπτει από Ανακοίνωση της Ειδικής Εισαγγελίας της Αλβανίας, είναι ο μόνος προφυλακισμένος σε σύνολο 31 καταγγελιών για εκλογικά αδικήματα.

Επίσης, δημιουργεί ερωτηματικά ως προς την ύπαρξη πολιτικής σκοπιμότητας για τη διατήρηση της κράτησης, αφού εγείρει ουσιαστικά προσκόμματα στην ανάληψη των καθηκόντων του Φ. Μπελέρη, ως Δημάρχου.

Διαβάστε επίσης  Θεσσαλονίκη: 53χρονος πέταξε τραπεζάκι και τραυμάτισε τη ξαδέρφη του στην κοιλιά

Η συνεχιζόμενη προφυλάκιση του Φ. Μπελέρη ήταν το θέμα σημερινής συνομιλίας του Υπουργού Εξωτερικών, Βασίλη Κασκαρέλη με την Αλβανή ομόλογό του, Olta Xhaçka, στο Όσλο, στο περιθώριο της άτυπης Υπουργικής Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών διατηρεί το θέμα πολύ ψηλά στις προτεραιότητές του και, πέραν της διμερούς διάστασης του ζητήματος, θα συνεχίσει να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί τη διεθνή κοινότητα και, ιδίως, τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς η Αλβανία είναι υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ”.