Digital nomads: Προκλήσεις και tips για νέους ψηφιακούς νομάδες

Digital nomads

Πώς θα αποφύγεις τις κακοτοπιές και θα απολαύσεις την εμπειρία

Σκέφτεσαι να γίνεις digital nomad, ή ψηφιακός νομάς, όπως είναι γνωστός ο όρος στα ελληνικά; Επιθυμείς να ταξιδεύεις σε όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα δουλεύεις;

Η αλήθεια είναι ότι η μετάβαση από την καθημερινότητα στο γραφείο στην καθημερινότητα ενός digital nomad φαίνεται τρομακτική με την πρώτη ματιά. Μπορεί το lifestyle ενός ψηφιακού νομά να προσφέρει πολύ μεγάλη ευελιξία και ελευθερία, όμως κρύβει αρκετές δυσκολίες και προκλήσεις.

Παρακάτω, μοιραζόμαστε μαζί σου μερικά tips για να αποφύγεις, όσο είναι δυνατόν, τις κακοτοπιές και να απολαύσεις την εμπειρία ως digital nomad στο έπακρο. Πάμε να τα δούμε!

Συγκέντρωσε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες

Πριν επισκεφθείς μια χώρα ως digital nomad, θα πρέπει να έχεις συγκεντρώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την κουλτούρα της, καθώς και το πώς είναι η καθημερινότητα εκεί. Αυτό είναι απαραίτητο, ώστε να σιγουρευτείς ότι η χώρα ή η πόλη αυτή σου ταιριάζει και να αποφύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις.

Επιπλέον, καλό είναι να κανονίσεις εγκαίρως και τα διαδικαστικά: Πού θα μείνεις; Σε συμφέρει η ενοικίαση αυτοκινήτου με το μήνα ή είναι καλύτερο να κινείσαι με τα μέσα; Είναι το μέρος αρκετά ήσυχο, ώστε να μπορείς να συγκεντρώνεσαι στη δουλειά σου; Πόσο κοστίζουν τα ενοίκια στην περιοχή που σε ενδιαφέρει; Όσο πιο νωρίς συλλέξεις αυτές τις πληροφορίες, τόσο το καλύτερο!

Εξασφάλισε τη νέα σου δουλειά

Για να γίνεις ψηφιακός νομάς, δε χρειάζεται απλά να παραιτηθείς από τη δουλειά σου και να ξεκινήσεις να ταξιδεύεις σε όλο τον κόσμο -τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα! Ακόμα κι αν είσαι ένα αυθόρμητο άτομο που διψά για περιπέτεια, είναι σοφό να έχεις κανονίσει τα πάντα σχετικά με τη νέα σου δουλειά, πριν αναχωρήσεις. Θα είσαι ελεύθερος επαγγελματίας ή θα δουλεύεις για κάποια επιχείρηση; Αυτή είναι μία από τις πρώτες αποφάσεις που θα πρέπει να πάρεις πριν ξεκινήσεις τη νέα σου ζωή ως digital nomad.

Αν σκοπεύεις να εργαστείς ως ελεύθερος επαγγελματίας, θα πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν βγάζουν κέρδη για αρκετό καιρό μετά την έναρξή τους. Οπότε, δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να ξεκινήσεις να εργάζεσαι ως ελεύθερος επαγγελματίας αφού εγκατασταθείς σε μία νέα χώρα ή πόλη. Αντιθέτως, θα πρέπει να έχεις ξεκινήσει ενώ ακόμα βρίσκεσαι σπίτι, ώστε να έχεις το χρόνο να χτίσεις μια βάση από πελάτες και να λύσεις τα όποια διαδικαστικά προβλήματα προκύψουν!

Βρες τα έγγραφα που χρειάζεσαι

Όταν ετοιμάζεσαι για ένα οποιοδήποτε ταξίδι, τσεκάρεις ότι έχεις όλα τα έγγραφα που χρειάζεσαι και ότι είναι όλα έγκυρα. Το βήμα αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό αν σκοπεύεις να εγκατασταθείς σε μια άλλη χώρα για να δουλέψεις εξ’ αποστάσεως. Κάτι το οποίο πρέπει να ελέγξεις είναι η ημερομηνία λήξης των εγγράφων σου -δε θέλεις να λήξουν όσο βρίσκεσαι στο εξωτερικό, καθώς θα είναι πιο δύσκολο να τα ανανεώσεις!

Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να ελέγξεις τις ημερομηνίες λήξης του διαβατηρίου σου, των χρεωστικών και πιστωτικών σου κρατών, καθώς και την ημερομηνία λήξης του διπλώματος οδήγησης που έχεις. Επιπλέον, θα πρέπει να τσεκάρεις αν χρειάζεσαι διεθνή άδεια οδήγησης για να μπορείς να νοικιάσεις αμάξι και να οδηγήσεις στη χώρα όπου σκοπεύεις να πας.

Διαχώρισε τη δουλειά από τη χαλάρωση

Όταν ταξιδεύεις δουλεύοντας παράλληλα, μπορεί να είναι δύσκολο να βρεις την ισορροπία μεταξύ της δουλειάς και της χαλάρωσης ή της διασκέδασης. Σε μια επίσκεψη σε μια ξένη χώρα είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείς από το νέο σκηνικό, έτσι είναι πολύ πιθανό να ξεχάσεις το λόγο για τον οποίο βρίσκεσαι εκεί, δηλαδή για δουλειά.

Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να βάλεις όρια, ώστε και να ολοκληρώνεις τη δουλειά που έχεις αναλάβει να κάνεις την κάθε ημέρα, αλλά και να έχεις χρόνο να απολαύσεις και να εξερευνήσεις το νέο τόπο στον οποίο βρίσκεσαι. Μπορεί να σε βολεύει καλύτερα να χωρίσεις τις μέρες σου σε μέρες δουλειάς και μέρες διασκέδασης ή να κάνεις λίγο και από τα δύο κάθε μέρα!

Η ζωή ενός digital nomad είναι μια συναρπαστική εμπειρία, η οποία έχει πολλά να σου δώσει τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Με καλή οργάνωση, προγραμματισμό και διάθεση για περιπέτεια το να γίνεις ψηφιακός νομάς μπορεί να γίνει πιο εύκολο από ότι νομίζεις!