Πως δε θα μείνετε από μπαταρία στις διακοπές σας με ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας που ο περισσότερος κόσμος φεύγει για τις καλοκαιρινές διακοπές του και έτσι πρέπει να φροντίσει για όλα τα απαιτούμενα.

Πλέον, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μπει στη ζωή μας και έτσι υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού μας το πρόβλημα του που θα φορτίζουμε το όχημα μας.

Ένας ειδικός της Seat δίνει 5 συμβουλές για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε ταξιδέψουμε με το ηλεκτρικό μας αυτοκίνητο και να μην μείνουμε από μπαταρία.

1. Προγραμματίστε το ταξίδι σας. Είναι σημαντικό να προετοιμαστείτε έγκαιρα. Μελετήστε τις διαδρομές που θα κάνετε και σιγουρευτείτε ότι γνωρίζετε που βρίσκονται οι σταθμοί φόρτισης. «Επιλέξτε μερικούς για πιθανές στάσεις κατά τη διαδρομή, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις ανάγκες ξεκούρασης του οδηγού όσο και τις ανάγκες φόρτισης του αυτοκινήτου» συνιστά ο Josep Bons, επικεφαλής Ηλεκτρικής και Ηλεκτρονικής Ανάπτυξης της ισπανικής μάρκας Είναι καλύτερα να εντοπίσετε περισσότερους από έναν σταθμό σε περίπτωση που η πρώτη επιλογή έχει πολύ κόσμο ή είναι εκτός λειτουργίας.

2. Προετοιμάστε τον κλιματισμό του αυτοκινήτου σας. Το σύστημα κλιματισμού ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου καταναλώνει ενέργεια από την μπαταρία, το οποίο σημαίνει ότι η βέλτιστη διαχείριση του κλιματισμού του αυτοκινήτου θα έχει σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερη αυτονομία. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να διατηρείτε μία σταθερή θερμοκρασία 22ºC μέσα στο αυτοκίνητό σας. Πριν ξεκινήσετε, καλό θα ήταν να κατεβάσετε τα παράθυρα για λίγα λεπτά για να αεριστεί το αυτοκίνητο. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, διατηρώντας τα παράθυρα κλειστά θα βελτιστοποιήσετε την αυτονομία εξασφαλίζοντας καλύτερη αεροδυναμική απόδοση. «Ανεβάστε τα πριν ξεκινήσετε και ενεργοποιήστε τον κλιματισμό σταδιακά μέχρι να φτάσει τους 22°C» λέει ο μηχανικός. «Αυτή η συμβουλή θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε διάρκεια ζωής της μπαταρίας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού» προσθέτει.

3. Φορτίστε το πλήρως. Ξεκινήστε από το σπίτι με πλήρως φορτισμένη μπαταρία. Ωστόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, συνιστούμε το επίπεδο φόρτισης να κυμαίνεται πάντα μεταξύ 30% και 80%. «Αυτό θα σας εξοικονομήσει χρόνο στον σταθμό καθώς το τελευταίο στάδιο φόρτισης είναι το πιο χρονοβόρο», λέει ο Josep.

4. Οδηγήστε αποδοτικά. Η αποδοτική οδήγηση συνιστάται πάντα για μία βιώσιμη οδηγική εμπειρία, αλλά επίσης θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε ενέργεια από τη μπαταρία. «Η χαλάρωση του γκαζιού και η αποφυγή απότομου φρεναρίσματος θα βοηθήσει ώστε η φόρτιση της μπαταρίας να διαρκεί περισσότερο».

5. Αξιοποιήστε στο έπακρο τον ελεύθερο χρόνο σας. Η επαναφόρτιση δε χρειάζεται να είναι βαρετή. Σύμφωνα με τον Josep, «ανάλογα με τον φορτιστή, μπορεί να διαρκέσει μόλις 20 λεπτά. Με αργούς φορτιστές, θα χρειαστούν 6 με 8 ώρες» αλλά το κλειδί είναι να εκμεταλλευτείτε αυτόν τον χρόνο. Ανάλογα με την επιλογή που θα επιλέξετε και με τον εκ των προτέρων προγραμματισμό της διαδρομής, κατά τη διάρκεια της επαναφόρτισης μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο για να απολαύσετε ένα παγωτό, να κάνετε περιηγήσεις στα αξιοθέατα ή να περάσετε χρόνο με φίλους, οικογένεια ή συνταξιδιώτες. Μπορεί επίσης να είναι μια καλή ευκαιρία να αφήσετε την μπαταρία να επαναφορτιστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ ξεκουράζεστε στο ξενοδοχείο.