Εκδικάσθηκαν οι αιτήσεις στο ΣτΕ για το Flyover – Υπεριδιπλάσια η έκταση που θα υλοτομηθεί

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας συζητήθηκαν χθες οι δύο αιτήσεις αναστολής εργασιών κατασκευής του flyover, που κατέθεσαν ο Σύνδεσμος Κατοίκων Συνοικισμού Κωνσταντινοπολιτών, η Επιτροπή Προστασίας Σέιχ Σου και ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας.

Οπως αναφέρει το makthes.gr, μπορεί από τη χθεσινή διαδικασία να μην προέκυψε απόφαση για το flyover, βγήκε όμως «είδηση» μέσα από έγγραφο του δασαρχείου: η προς υλοτόμηση έκταση είναι τελικά υπερδιπλάσια αυτής που αρχικά είχε υπολογιστεί, 187 στρέμματα αντί για 82 στρ.

Η χθεσινή συζήτηση στο ΣτΕ επικεντρώθηκε στην έννοια του δημόσιου συμφέροντος σύμφωνα με τον νόμο και της ανεπανόρθωτης βλάβης που προκαλείται τόσο κατά τη διάρκεια των εργασιών όσο και κατά τη λειτουργία του Flyover. Τα επιχειρήματα που ανέπτυξε η πλευρά του ελληνικού δημοσίου είναι ότι πλέον το έργο είναι μη αναστρέψιμο, καθώς ο περιφερειακός έχει πάρει την εργοταξιακή μορφή που θα έχει στη συνέχεια του έργου. Από την πλευρά τους οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι, όπως κάθε τεχνικό έργο, είναι αναστρέψιμο, ενώ η υλοτόμηση των δέντρων θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη λόγω της αύξησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σημειώνοντας ότι σε απόσταση 150 μέτρων λειτουργούν σχολεία. Από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα οι κάτοικοι του συνοικισμού Κωνσταντινοπολιτών εκτιμούν ότι έχουν υλοτομηθεί περί τα 45 στρέμματα για να εξυπηρετηθούν δέντρα για τους εργοταξιακούς χώρους κατά μήκος του περιφερειακού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι φορείς που είναι αντίθετοι με την κατασκευή του έργου, «αποκαλυπτικό ήταν το γεγονός ότι, ενώ στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, βάσει της οποίας ξεκίνησε να εκτελείται το έργο, αναφέρεται ότι η προς υλοτόμηση δασική έκταση είναι εμβαδού 82.000 τετραγωνικών μέτρων, το δασαρχείο σε πολύ πρόσφατο έγγραφό του ενημέρωσε το ΣτΕ ότι η πραγματική έκταση που θα υλοτομηθεί είναι τελικά 187.000 τετραγωνικά μέτρα. Επίσης, προκάλεσε εύλογες νομικές απορίες η δήλωση του πληρεξουσίου δικηγόρου της εργολάβου εταιρίας ότι η διαφορά έγκειται σε λανθασμένους τεχνικούς υπολογισμούς της αρχικής μελέτης προς επιδιόρθωση της οποίας κατατέθηκε ήδη αίτηση τροποποίησης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, γεγονός το οποίο επιβεβαιώθηκε και από τη νομική σύμβουλο του Υπουργείου Περιβάλλοντος».

Διαβάστε επίσης  Μάτι: Βίντεο ντοκουμέντο από τις φωνές, τις κατάρες και τις πεταμένες καρέκλες στη δικαστική αίθουσα

«Το ερώτημα είναι πώς προχωρούν τα έργα βάσει μιας μελέτης που είχε λάθος τεχνικούς υπολογισμούς και θα τροποποιηθεί; Στη μελέτη του 2020 προβλεπόταν δίδυμη σήραγγα 600 μέτρων, με τη μελέτη του 2023 πήγαμε στη διαπλάτυνση της υπάρχουσας χωρίς να δοθεί επαρκής εξήγηση. Οι σύμβουλοι του ΣτΕ μας ρωτούσαν αν θέλουμε να μην γίνει το έργο. Εμείς είπαμε ότι είμαστε εναντίον του πρόχειρου και επικίνδυνου έργου» σημειώνει ο δικηγόρος Αλέξανδρος Αδαμίδης που εκπροσωπεί τον Σύνδεσμο των κατοίκων

Οι δύο πλευρές- δηλαδή οι προσφεύγοντες και το υπουργείο Περιβάλλοντος- κατέθεσαν όλα τα σχετικά έγγραφα και υπομνήματα, και η απόφαση σχετικά με τη συνέχιση ή μη των εργασιών μέχρι την εκδίκαση της κύριας υπόθεσης αναμένεται να εκδοθεί σύντομα, ίσως και μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι με δύο προσωρινές διαταγές τις οποίες εξέδωσε την περασμένη Δευτέρα η πρόεδρος του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαργαρίτα Γκορτζολίδου, οι εργασίες έχουν σταματήσει έως ότου βγει η απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα. Όμως ο κ. Αδαμίδης αναφέρει στο makthes.gr ότι έγινε αποδέκτης πολυάριθμων καταγγελιών συνοδεία σχετικών βίντεο ότι η δικαστική απόφαση δεν τηρείται και ότι συνεχίζονται οι εργασίες. Αυτό τέθηκε υπόψιν του ΣτΕ και σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη η πρόεδρος του ΣτΕ προέτρεψε τους προσφεύγοντες να απευθυνθούν στην εισαγγελλεία για την εφαρμογή της προσωρινής διαταγής.

Όποια και αν είναι η απόφαση του ΣτΕ για την αναστολή εργασιών ο κ. Αδαμίδης εκτιμά ότι δεν αποτελεί πρόκριμα για την έκβαση της κύριας υπόθεσης, που είναι η αίτηση ακύρωσης του έργου.. Οι δύο αιτήσεις ακύρωσης, τόσο του Συνδέσμου κατοίκων συνοικισμού Κωνσταντινοπουλιτών όσο και της Επιτροπής Προστασίας του Σέιχ Σου και των Δρομέων Υγείας επρόκειτο να εξεταστούν σήμερα αλλά λόγω μη εμπρόθεσμης κατάθεσης φακέλου από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος η ημερομηνία μετατέθηκε για τις 22 Μαΐου.