ΕΥΑΘ: Ξεκινάει και πάλι τον καθαρισμό του Θερμαϊκού με το πλωτό “Αλκίππη”

Θερμαϊκός Θεσσαλονίκη

Πόσες μέρες της εβδομάδας θα ρίχνεται στη “μάχη”

Την πρωτοβουλία να καθαρίσει τον Θερμαϊκό Κόλπο από τα σκουπίδια πήρε και φέτος τον Αύγουστο η ΕΥΑΘ ΑΕ, βάζοντας στην προσπάθεια το πλωτό “Αλκίππη”.

Συγκεκριμένα, η διαδικασία για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού θα γίνεται πέντε φορές την εβδομάδα, επί ένα εξάωρο κάθε φορά, για ένα καθαρό θαλάσσιο, για τους πολίτες τη Θεσσαλονίκης και τους επισκέπτες της εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Το ειδικό πλωτό μέσο «Αλκίππη», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΥΑΘ ΑΕ, αποπλέει από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε ώρες κατά τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις κι ενημέρωση για φόρτο απορριμμάτων στην περιοχή και κινείται κατά μήκος του παραλιακού μετώπου μέχρι την περιοχή του Μεγάρου Μουσικής.

Σε περίπτωση ανάγκης το σκάφος μπορεί να εκτελέσει εργασίες μέχρι την Αγία Τριάδα και γύρω από τα Δέλτα του Αξιού και του Αλιάκμονα, ενώ είναι εξοπλισμένο με ειδικά διαμορφωμένους κάδους για ποσότητες απορριμμάτων πλέον των 15 m3.

Διαβάστε επίσης  Εκτακτη διακοπή νερού σε περιοχή της Θεσσαλονίκης

Η τελική διάθεση των αποβλήτων που συλλέγονται γίνεται ανάλογα με το είδος τους και έτσι -μεταξύ άλλων- τα στερεά απορρίμματα διατίθενται προς εναλλακτική διαχείριση σε εγκεκριμένους φορείς και τα απόβλητα λιπαντικών ελαίων οδηγούνται σε εγκεκριμένα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης προς περαιτέρω αξιοποίηση.

«Η εταιρεία μας πρωτοστατεί ήδη από το 2010 στις δράσεις καθαρισμού του κόλπου από επιπλέοντα αντικείμενα και τυχόν φαινόμενα επιφανειακής ρύπανσης, σταθερή στη δέσμευσή της για “επιστροφή” προστιθέμενης αξίας στην τοπική κοινωνία, βιώσιμη ανάπτυξη του αστικού περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιείται και υποστήριξη όλων των επιμέρους δράσεων κυκλικής οικονομίας», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΕΥΑΘ ΑΕ.