Κορονοϊός: 533 νέα κρούσματα σήμερα στην Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη κορονοϊός

Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων

Κορονοϊός: Εγινε γνωστή η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων.

Κορονοϊός: Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τις τελευταίες 24 ώρες στην Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 533 νέα κρούσματα.

Αναλυτικά:

πίνακας

Κορονοϊός – ΠΟΥ: Ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα+

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκφράζει ανησυχία που διατυπώνει ζοφερές προβλέψεις για παράταση της υγειονομικής κρίσης και το 2022 με τον κορονοϊό να μας απασχολεί για αρκετούς ακόμα μήνες.

Την ίδια ώρα οι ειδικοί εμφανίζονται προβληματισμένοι λόγω υποστελέχους της πολύ μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, του λεγόμενου στελέχους Δέλτα +.

Το ΑΥ.4.2, είναι το στέλεχος που αντιστοιχεί περίπου στο 8% του συνόλου των ακολουθιών του κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι η προτροπή του δρα Σκοτ Γκότλιμπ, πρώην επιτρόπου της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) που επεσήμανε την ανάγκη διεξαγωγής «κατεπείγουσας έρευνας».

«Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι είναι σημαντικά πιο μεταδοτικό το υποστέλεχος αυτό της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα για να διαπιστώσουμε τα χαρακτηριστικά του σε σχέση με άλλες νέες παραλλαγές», εξήγησε ο δρ Γκότλιμπ.

Τι γνωρίζουμε για υποστέλεχος που «φουντώνει» την ανησυχία

Το ΑΥ.4.2 είναι ένα υποστέλεχος της μετάλλαξης Δέλτα, παρακλάδι του ΑΥ.4, που είναι κι αυτό υποστέλεχος της ίδιας μετάλλαξης. Όσο ο κορονοϊός δημιουργεί αντίγραφα του εαυτού του, συμβαίνουν ορισμένα μικρά λάθη που οδηγούν σε μικρές παραλλαγές, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση υποστελεχών, εξηγεί ο λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημίου UCSF Πίτερ Τσιν-Χονγκ. Όπως αναφέρεται στο Outbreak.info, η μετάλλαξη Δέλτα έχει αυτή τη στιγμή 55 υποστελέχη, περιλαμβανομένου και του ΑΥ.4.2.

Διαβάστε επίσης
Κορονοϊός: "Δεν εξετάζεται κανένα ενδεχόμενο επιβολής lockdown και επιπλέον μέτρα στους εμβολιασμένους"

Τα τελευταία 24ωρα το υποστέλεχος αυτό εμφανίζεται από το πουθενά λέει ο Τσιν-Χονγκ και παρά το γεγονός πως ελάχιστα είναι τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ, χρήζει ιδιαίτερης παρατήρησης και προσοχής.

«Το μόνο που γνωρίζουμε προς το παρόν είναι ο ρυθμός εξάπλωσής του, δεν έχουμε και τόσα βιολογικά στοιχεία για τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει. Όσο υπάρχουν ανεμβολίαστοι, ο ιός θα εξελίσσεται και πρέπει να επαγρυπνούμε και να εντοπίζουμε όλες τις μεταλλάξεις και τα υποστελέχη τους», σημειώνει.

Το παραπάνω υποστέλεχος της μετάλλαξης Δέλτα εξαπλώνεται στη Βρετανία, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας της χώρας. Διαθέτει δύο σημαντικές μεταλλάξεις, την Α222V και την Y145Η στην πρωτεΐνη ακίδα και είναι μεταξύ των παραλλαγών που παρακολουθεί η υπηρεσία αυτή.Σύμφωνα με τον Φρανσουά Μπαγιού, διευθυντή του ινστιτούτου UCL Genetics στο Λονδίνο το υποστέλεχος για την ώρα δεν είναι υποψήφιο για να χαρακτηριστεί «παραλλαγή ανησυχίας», που σημαίνει ότι έχει αυξημένη μεταδοτικότητα και ικανότητα να διαπερνά τις άμυνες του ανοσοποιητικού και «χρήζει αυξημένης παρακολούθησης». Από την άλλη ο Τσιν Χονγκ σημειώνει πως οι ειδικοί δεν θεωρούν αυτή τη στιγμή ότι το υποστέλεχος ΑΥ.4.2 της μετάλλαξης Δέλτα «θα είναι πολύ πιο μεταδοτικό, θα καθιστά λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια και τα μονοκλωνικά αντισώματα ή ότι θα νοσούν βαρύτερα όσοι το κολλούν». Κι αυτό λόγω του τρόπου που λειτουργούν οι πρωτεΐνες ακίδες, που επιτρέπουν στον ιό να προσκολλάται σε ένα ανθρώπινο κύτταρο και να εισβάλλει –αλλά οι δύο σημαντικότερες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα του ΑΥ.4.2 δεν είναι στο σημείο όπου ο ιός προσκολλάται στον υποδοχέα, τονίζει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *