Μεγάλη δημοσκόπηση: Τι λένε οι πολίτες για τα αρχαία στο μετρό, οι απόψεις για Τζιτζικώστα, Ζέρβα και τους βουλευτές (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Μεγάλη δημοσκόπηση δημοσιεύει σήμερα η “Μακεδονία της Κυριακής” και σε αυτή παρουσιάζονται ενδιαφέροντα στοιχεία για τα προβλήματα στην Θεσσαλονίκη και στις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ως μείζον έργο για τη Θεσσαλονίκη ιεραρχείται εκείνο της κατασκευής του Μετρό, ενώ ακολουθεί πολύ μακριά η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου.

Στην έρευνα αποτυπώνονται οι θετικές και οι αρνητικές γνώμες για τον Κωνσταντίνο Ζέρβα και τους τέσσερις Περιφερειάρχες αλλά και η δημοφιλία του πολιτικού προσωπικού του νομού σε επίπεδο βουλευτών της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

δημοσκόπηση

Ως το σημαντικότερο έργο για την πόλη ιεραρχούν οι πολίτες την ολοκλήρωση του Μετρό Θεσσαλονίκης (71%). Ακολουθεί με μεγάλη διαφορά από το πρώτο η αξιοποίηση- ανάπτυξη του θαλάσσιου μετώπου του Θερμαϊκού κόλπου (11%) και η κατασκευή νέας υπερυψωμένης λεωφόρου στην εσωτερική περιφερειακή (fly over) με 8%.

Η ανάπλαση της ΔΕΘ λαμβάνει το 3% των απαντήσεων και ακολουθεί επίσης με 3% η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στους χώρους του Γ’ Σώματος Στρατού και της ΔΕΘ, η αναβάθμιση της ΒΙΠΕ Καλοχωρίου με 2% και η κατασκευή τεχνολογικού πάρκου στην Περαία (ThessINTEC) με 1%. Δεν ξέρω- δεν απαντώ επιλέγει το 1% των ερωτηθέντων.

Ειδικότερα για την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό οι δυο στους τρεις πολίτες απαντούν πως επιθυμούν κατασκευή του σταθμού με διατήρηση των αρχαιοτήτων στη θέση τους (in situ), ενώ ένας στους τρεις επιλέγει την λύση της απόσπασης των αρχαιοτήτων και της επανατοποθέτησής τους μετά την κατασκευή του σταθμού. Σημειώνεται πως την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας το ΣτΕ είχε «ανάψει το πράσινο φως» σε ό,τι αφορά την απόσπαση και την επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, ωστόσο η απόφαση δεν είχε καθαρογραφεί.

δημοσκόπηση

Επίσης, το 57% συμφωνεί- μάλλον συμφωνεί με την δημιουργία μητροπολιτικού δήμου για όλο το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης

Δημοσκόπηση: Για τον Κωνσταντίνο Ζέρβα

Σε ποσοστό 46% οι Θεσσαλονικείς απαντούν πως έχουν θετική γνώμη για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, με το 29% να εκφράζει αρνητική- μάλλον αρνητική άποψη και το 23% να δηλώνει ουδέτερο.

δημοσκόπηση

Σε ό,τι αφορά το έργο του στον δήμο Θεσσαλονίκης τα τελευταία δυο χρόνια οι γνώμες διίστανται, καθώς το 48% δηλώνει ικανοποιημένο από το έργο του, και το 44% «όχι».

δημοσκόπηση

Διχασμένοι εμφανίζονται οι Θεσσαλονικείς και σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επανεκλογής του κ. Ζέρβα το 2023. Το 44% απαντά «ναι – μάλλον ναι» και το 41% «όχι – μάλλον όχι», ενώ το 15% των ερωτηθέντων «δεν ξέρει και δεν απαντά».

Από τους βουλευτές της ΝΔ, πρώτη σε θετικές γνώμες στο σύνολο των ερωτηθέντων και όχι αποκλειστικά στους ψηφοφόρους της ΝΔ και παρακάτω του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται η Έλενα Ράπτη με 30% και ακολουθούν: Κώστας Γκιουλέκας με 28%, Σταύρος Καλαφάτης με 24%, Δημήτρης Κούβελας με 22%, Στράτος Σιμόπουλος με 12% και Άννα Ευθυμίου με 12%. Αντίστοιχα, από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης, πρώτος σε θετικές γνώμες έρχεται ο Γιάννης Αμανατίδης με 22%. Ακολουθούν οι: Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Χρήστος Γιαννούλης και ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης με 16%, ενώ τελευταίος έρχεται ο Κώστας Ζουράρις με ποσοστό 15% θετικών ή μάλλον θετικών γνωμών.

Στη Β’ Θεσσαλονίκης πρώτος σε θετικές γνώμες από τη ΝΔ έρχεται ο Θεόδωρος Καράογλου με ποσοστό 26%. Ακολουθεί ο Σάββας Αναστασιάδης με 17% και ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος με 14%. Μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος προηγείται με 26% και ακολουθεί η Δώρα Αυγέρη με 17% θετικές και μάλλον θετικές γνώμες.

Η παραπάνω ιεράρχηση δεν αποτελεί πρόθεση ψήφου.

δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση: Κυρίαρχος ο Τζιτζικώστας

Μεγάλη είναι η αποδοχή του έργου του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως τουλάχιστον αυτό αποτυπώνεται στις απαντήσεις των πολιτών της περιοχής. Ιδιαίτερα ψηλά οι ερωτηθέντες τοποθετούν το πρόβλημα των αστικών συγκοινωνιών και των μεταφορών το οποίο μετά την ανεργία αποτελεί το νούμερο δυο πρόβλημα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα αναφορικά με τα σημαντικότερα προβλήματα της περιοχής τους οι πολίτες απαντούν ως εξής: ανεργία (43%), συγκοινωνίες- μεταφορές (26%), χαμηλοί μισθοί- συνθήκες εργασίας (23%), εγκληματικότητα- δημόσια ασφάλεια (21%), οικονομική ανάπτυξη (21%), υγεία- περίθαλψη (21%), έλλειψη παραγωγικών επενδύσεων (19%), προσφυγικό- μεταναστευτικό (16%), φτώχεια- κοινωνικός αποκλεισμός (13%), πανδημία COVID-19 (13%), Παιδεία- Σχολεία (13%) ρύπανση περιβάλλοντος (12%), ερημοποίηση- μετανάστευση νέων (11%), λειτουργία δημοσίου- γραφειοκρατία (10%), ρατσισμός και ξενοφοβία (5%).

Ένας στους δυο πολίτες έχουν θετική ή μάλλον θετική γνώμη για τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ενώ αρνητική γνώμη έχει μόλις το 17% του δείγματος. Ουδέτερη άποψη δηλώνει πως έχει το 30% των ερωτηθέντων.

Διαβάστε επίσης  Δημοσκόπηση Alco: Αυτοί είναι οι πέντε πιο επιτυχημένοι υπουργοί

Το 55% δηλώνει ικανοποιημένο από το έργο του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

Τέλος, ένας στους δυο πολίτες σε ποσοστό 51% απαντά πως ο Απόστολος Τζιτζικώστας πρέπει να επανεκλεγεί στην θέση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, σε αντίθεση με το 33% που εκτιμά όχι δεν πρέπει να εκλεγεί ξανά.

δημοσκόπηση

Τα σημαντικότερα προβλήματα στη Βόρεια Ελλάδα

Τα σημαντικότερα προβλήματα στις περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, αλλά και την ικανοποίηση των πολιτών των περιοχών αυτών από το έργο των κατά τόπους περιφερειαρχών καταγράφει η έρευνα «Βαρόμετρο της Βόρειας Ελλάδας (Northern Greece Insights- NGI)» της Populus Strategy and Insights.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα σημαντικότερα προβλήματα, έτσι όπως τα ιεραρχούν οι πολίτες είναι κοινά σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Πρώτο πρόβλημα σε ποσοστό 48% αναδεικνύεται η ανεργία. Ακολουθεί η οικονομική ανάπτυξη σε ποσοστό 24% και οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας σε ποσοστό 23%.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

δημοσκόπηση

Ειδικότερα για την περιφέρεια Ηπείρου ένας στους δυο πολίτες (49%) απαντά πως θεωρεί ως το σημαντικότερο πρόβλημα της περιοχής του την ανεργία. Το 28% απαντά ως δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα την οικονομική ανάπτυξη. Ακολουθούν για την Περιφέρεια Ηπείρου: οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας, η έλλειψη παραγωγικών επενδύσεων, η φτώχεια- κοινωνικός αποκλεισμός, η ερημοποίηση και η μετανάστευση των νέων, η πανδημία COVID-19, το προσφυγικό- μεταναστευτικό, η παιδεία- σχολεία, η υγεία- περίθαλψη, οι συγκοινωνίες- μεταφορές, η λειτουργία δημοσίου- γραφειοκρατία, η ρύπανση περιβάλλοντος, η εγκληματικότητα και δημόσια ασφάλεια. Ακολουθούν με 3% όσοι απαντούν αυθόρμητα «δεν έχω γνώμη», ο ρατσισμός και ξενοφοβία και «άλλο».

Ένας στους δυο πολίτες, σε ποσοστό 51% έχει θετική και μάλλον θετική γνώμη για τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, το 27% «ουδέτερη ή δεν έχει γνώμη» και το 19% «αρνητική ή μάλλον αρνητική». Το 3% των ερωτηθέντων απαντά πως «δεν τον γνωρίζει».

Σχεδόν έξι στους τέσσερις σε ποσοστό 58% απαντούν πως είναι ικανοποιημένοι από το έργο του Περιφερειάρχη, ενώ ένας στους δυο σε ποσοστό 49% δηλώνει πως πρέπει να επανεκλεγεί στις εκλογές του 2023.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας πρώτο πρόβλημα αναδεικνύεται η ανεργία με συντριπτικό ποσοστό 65% και ακολουθούν η οικονομική ανάπτυξη και η έλλειψη παραγωγικών επενδύσεων με 31%. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η ρύπανση του περιβάλλοντος σε αντίθεση με άλλες περιφέρειες λαμβάνει ποσοστό 16%.

Ένας στους τρεις απαντά πως έχει «θετική ή μάλλον θετική γνώμη» για τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Κασαπίδη. Οι πολίτες σε ποσοστό 28% απαντούν πως έχουν αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη ενώ το 36% δεν έχει γνώμη.

Αναφορικά με το έργο του κ. Κασαπίδη ικανοποιημένο δηλώνει το 37%, δυσαρεστημένο το 46% και το 18% των ερωτηθέντων δεν ξέρει ή δεν απαντά. Επίσης, σχεδόν ένας στους δυο, σε ποσοστό 46%, απαντά πως ο κ. Κασαπίδης δεν πρέπει να επανεκλεγεί Περιφερειάρχης.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ

δημοσκόπηση

Ανεργία, έλλειψη παραγωγικών επενδύσεων και οικονομική ανάπτυξη είναι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης.

Μόλις ένας στους τέσσερις πολίτες έχει θετική ή μάλλον θετική γνώμη για τον Περιφερειάρχη της περιοχής, Χρήστο Μέτιο. «Ουδέτερη γνώμη ή δεν έχουν γνώμη» οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 38%, ενώ «αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη» έχει το 26%. Το 48% των ερωτηθέντων απαντά πως δεν είναι ικανοποιημένο από το έργο του Περιφερειάρχη με τις θετικές γνώμες να ανέρχονται σε 33%. Σχεδόν ένας στους δυο ερωτηθέντες, θεωρεί ότι ο κ. Μέτιος δεν πρέπει να επανεκλεγεί το 2023. «Ναι ή μάλλον ναι» απαντά το 28% και «δεν ξέρει- δεν απαντά» το 28%.

Το Βαρόμετρο της Βόρειας Ελλάδας (Northern Greece Insights- NGI) πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Populus Strategy and Insights και διενεργήθηκε από την εταιρία Palmos Analysis, το διάστημα 14 Ιουνίου 2021- 01 Ιουλίου 2021 με την μέθοδο 51% των τηλεφωνικών συνεντεύξεων με σύστημα Computer Assisted Telephone Interviewing και 49% με online ερωτηματολόγια μέσω πιστοποιημένων online panels. Ερωτήθηκαν 2015 άτομα, άνδρες και γυναίκες, άνω των 17 ετών, με αναλογική κατανομή στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου. Το δείγμα σταθμίστηκε εκ των υστέρων ως προς το φύλο, την ηλικία και τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2019. Το μέγιστο σφάλμα είναι ±2,2% με διάστημα εμπιστοσύνης 95%.

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *