Ταχιάος: «Τον Δεκέμβριο θα απομακρυνθεί το εργοτάξιο του Μετρό από την Εγνατία»

Θεσσαλονίκη Βενιζέλου

Πότε θα ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης

Οτι η Εγνατία θα απελευθερωθεί από τα εργοτάξιο του Μετρό στα μέσα του Δεκέμβρη ξεκαθάρισε από το Αμαξοστάσιο Πυλαίας ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος.

Ο κ. Ταχιάος ανακοίνωσε ακόμη πως το ενιαίο εισιτήριο που θα ισχύει για όλα τα αστικά μέσα συγκοινωνίας στη Θεσσαλονίκη θα είναι φθηνότερο έναντι αυτού στο Μετρό της Αθήνας, που είναι 1,20 ευρώ, και κοντά στην σημερινή τιμή του εισιτηρίου του ΟΑΣΘ, ήτοι ένα ευρώ, ενώ η βασική γραμμή του Μετρό στην πόλη αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στο δεύτερο εξάμηνο του 2024. Η δε επέκταση του μετρό της Καλαμαριάς θα ακολουθήσει έξι μήνες μετά την εμπορική λειτουργία της βασικής γραμμής.

Το πρωί, στο Αμαξοστάσιο Πυλαίας βρέθηκε σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, υπό τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα. Το «παρών» έδωσαν επίσης η υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου, οι γενικοί γραμματείς Γιάννης Ξιφαράς και Κώστας Μαγουλάς, ο υφυπουργός Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικό Μετρό Νίκος Κουρέτας και εκπρόσωποι της εταιρείας.

Για τη βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης, ο κ. Ταχιάος επισήμανε ότι ανέρχεται στο 1,5 δισ. ευρώ η κατασκευή της μαζί με τις συμπληρωματικές συμβάσεις για τα αρχαιολογικά και τόνισε ότι έχουν γίνει όλα τα έργα πολιτικού μηχανικού και μένουν ορισμένα μόνο «φινιρίσματα» στα αρχιτεκτονικά και η ενσωμάτωση των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων.

Τόνισε, δε, ότι στα μέσα του ερχόμενου Δεκεμβρίου θα έχει κατασκευαστεί η πλάκα οροφής στον Σταθμό Βενιζέλου και θα μπορούν να ξεκινήσουν οι δοκιμαστικές διαδρομές των συρμών, σε όλο το μήκος της βασικής γραμμής καθώς έχουν ήδη εγκατασταθεί στις αποβάθρες και οι θύρες ασφαλείας (PSD). Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, η Ελληνικό Μετρό αποσύρει τις τελευταίες εργοταξιακές καταλήψεις και μέχρι τα μέσα του φετινού Δεκεμβρίου θα απελευθερωθεί και η οδός Εγνατία, σε όλο της το πλάτος, στο ύψος του σταθμού Βενιζέλου.

Σε εκκρεμότητα μένει η κατασκευή του Σταθμού Μετεπιβίβασης στη Νέα Ελβετία, είπε ο κ. Ταχιάος και διευκρίνισε ότι η ανάθεση του έργου στην Ελληνικό Μετρό ΑΕ αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα, με νόμο που θα περάσει από τη Βουλή. Γνωστοποίησε, επίσης, ότι θα ξεκινήσει και ο διαγωνισμός για το ενιαίο εισιτήριο.

Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Υποδομών ανέφερε ότι στο αμαξοστάσιο του Μετρό στην Πυλαία βρίσκονται ήδη 18 συρμοί και αναμένονται άλλοι 15 επισημαίνοντας ότι με τη λειτουργία του έργου, τα τρένα που θα ελέγχονται από το κέντρο ελέγχου θα περνούν κάθε ενάμισι λεπτό. «Θα υπάρχουν 40 τρένα την ώρα ανά κατεύθυνση σε ώρα αιχμής που θα εξυπηρετούν 18.000 επιβάτες επίσης ανά κατεύθυνση» σημείωσε χαρακτηριστικά.