Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάστηκε το σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο – στολίδι της ΕΥΑΘ (ΦΩΤΟ)

νέο κτίριο ΕΥΑΘ Θεσσαλονίκη

Κόστισε 4 εκατομμύρια ευρώ

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του ανακατασκευασμένου, ενεργειακού κτιρίου διοίκησης της Εταιρείας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης.

Το συγκεκριμένο κτίριο αποτελεί την εμβληματική έδρα της ΕΥΑΘ, που έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια εργασιών, παραδόθηκε και λειτουργεί σε ένα σύγχρονο, βιοκλιματικό κτίριο, με σχεδόν μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα. Πρόκειται για ένα στολίδι και σημείο αναφοράς για το κέντρο της πόλης.

Τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος ενώ στα εγκαίνια παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) Στάθης Κωνσταντινίδης, ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ο νέος πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Καράογλου και Δημήτρης Κούβελας, ο γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου και εκπρόσωποι φορέων της Εταιρείας

Εγκαίνια ανακαινισμένου κτιρίου ΕΥΑΘ Θεσσαλονίκη

Το κτήριο είναι σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης, διαθέτει φωτοβολταϊκά πλαίσια ισχύος 5,25 ΚWp στο δώμα του για αυτοπαραγωγή net metering, που καλύπτουν περίπου ένα 5-10% των αναγκών. Το κέλυφός του είναι γυάλινο, με κινητές περσίδες και η κατασκευή του βασίζεται στις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής ενώ είναι αυτόνομο και διαθέτει γεννήτρια ρεύματος. Παράλληλα, διαθέτει φωτισμούς LED, διευκολύνσεις για ΑμΕΑ, αίθουσα εκδηλώσεων, σύγχρονα συστήματα αυτοματισμού και ελέγχου.

Α. Παπαδόπουλος: “Σηματοδοτεί τη μετάβαση στο μέλλον εδώ δίπλα στα ανατολικά βυζαντινά τείχη της πόλης”

«Είναι μια ιδιαίτερη μέρα για την εταιρεία αλλά και για την πόλη. Τον συνδυασμό ιστορικής συνέχειας και οράματος συμβολίζει η ανακατασκευή του κτιρίου με εξαιρετικές συνθήκες εσωτερικού περιβάλλοντος και ξεχωριστή αρχιτεκτονική άποψη σηματοδοτεί τη μετάβαση στο μέλλον εδώ δίπλα στα ανατολικά βυζαντινά τείχη της πόλης», υπογράμμισε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος ΕΥΑΘ Άγις Παπαδόπουλος.

νέο κτίριο ΕΥΑΘ Θεσσαλονίκη

Ο διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού, Έργων & Ανάπτυξης Αλέξανδρος Μεντές επισήμανε πως «είναι ένα κτίριο το οποίο όπως ήδη γνωρίζετε, έχει σχεδόν μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα και αποτελεί ένα οροθέσιο στην περιοχή. Από το 1968, όταν και είχε κτιστεί εξαρχής το κτίριο δεν αλλοιώθηκε στους ορόφους του και τα τετραγωνικά, έχει όμως αλλάξει όσον αφορά την εξωτερική του εμφάνιση που τη βλέπετε από μακριά και είναι αναγνωρίσιμο από όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης».

Ο σχεδιασμός του κτιρίου με βάση τους καινούριους στατικούς κανονισμούς τεχνολογίας σκυροδέματος, όπως επισήμανε ο ίδιος, καθιστά στατικά το κτίριο πλέον κατάλληλο για τα επόμενα 50 χρόνια. Ενώ ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα του κτιρίου είναι η αυτονομία του, η οποία καλύπτεται είτε από τα φωτοβολταϊκά πάνελ που έχουμε εγκατεστημένα στην ταράτσα του κτιρίου, είτε από την προστασία που παρέχουν οι γυάλινες κινητές περσίδες, οι οποίες φαίνονται και από μακριά.

Διαβάστε επίσης  Εκτακτες διακοπές νερού σε περιοχή της Θεσσαλονίκης

Εγκαίνια ανακαινισμένου κτιρίου ΕΥΑΘ Θεσσαλονίκη

Συγκεκριμένα στην ταράτσα του κτιρίου υπάρχουν φωτοβολταϊκά πάνελ που καλύπτουν περίπου το 10% των ενεργειακών αναγκών. Ο φλοιός του κτιρίου προσομοιάζει στην αρχική κατασκευή του ’70 και συνδυάζει αμμοβολισμένους υαλοπίνακες με ημιδιαφανείς γυάλινες κινητές περσίδες για άρτιο φωτισμό και παράλληλη ηλιοπροστασία, προκειμένου επιτευχθεί το μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα.

«Χαιρόμαστε διότι βλέπουμε αυτό το πανέμορφο έργο, ένα έργο πολιτισμού που φανερώνει πως όπου υπάρχει καλή και αγαθή παρέμβαση, γίνονται θαύματα», σημείωσε ο Παναγιώτατος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, που τέλεσε τον αγιασμό.

Εγκαίνια ανακαινισμένου κτιρίου ΕΥΑΘ Θεσσαλονίκη

Κόστισε 4 εκατομμύρια ευρώ

Στο υπερσύγχρονο κτίριο, που κόστισε τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, μπορούν να εργάζονται μέχρι 200 άτομα συνολικά από τις διοικητικές, οικονομικές, νομικές υπηρεσίες καθώς και το τμήμα μηχανοργάνωσης. «Στους υπόγειους χώρους του κτιρίου υπάρχει ένα εξελιγμένο σύστημα πυρόσβεσης. Γεννήτριες για αυτονομία του κτιρίου και φυσικά όλες οι ηλεκτρικές συνδέσεις και οι αυτοματισμοί που το καθιστούν αυτόνομο. Υπάρχει επίσης μια πολύ μεγάλη δεξαμενή νερού σε περίπτωση έκτακτων αναγκών πυρόσβεσης καθώς και το Κέντρο Ελέγχου του SCADA, το οποίο σήμερα αποτυπώνει το κομμάτι όλης της λειτουργίας των δικτύων και εγκαταστάσεων της ύδρευσης της πόλης μας», εξήγησε ο Μεντές.

Ο ίδιος αναφερόμενος στον πρωτοποριακό εξωτερικό σχεδιασμό του κτιρίου είπε: «Εμφανισιακά, νομίζω ότι θα μπορούσε κανείς να το προσομοιάσει με το νερό, το οποίο έχει μια αέναη κίνηση καθημερινά. Έτσι λοιπόν και το λευκό κομμάτι των U glass των λευκών γυαλιών του κτιρίου που θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο παφλασμός του νερού που ανακατεύεται με τον αέρα και δημιουργεί το κύμα και από κει και πέρα οι κινητές περσίδες με τις γωνιακές τους διατάξεις, μας προσομοιάζουν ένα κυματισμό κάτι το οποίο η ΕΥΑΘ αν μη τι άλλο θα μπορούσε να δώσει στο περιβάλλον της Πλατείας Σιντριβανιού».

νέο κτίριο ΕΥΑΘ Θεσσαλονίκη

«Τις επόμενες ημέρες θα βγει διαγωνισμός για την κατασκευή του ημιτελούς κτιρίου στην Τούμπα στα πλαίσια επέκτασης της εταιρείας μας», υπογράμμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης και ανακοίνωσε ότι «τις προσεχείς ημέρες θα υπογράψουμε τα διμερή συμβόλαια όπου θα καλύψουμε ανάγκες 100 γιγαβατώρες ανά έτος από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, γεγονός που σημαίνει πως θα πέσει πολύ το κόστος της ενέργειας και θα πάρουμε και το πράσινο πιστοποιητικό για να μπορούμε να βγούμε και σε έργα στο εξωτερικό. Όλα αυτά τα οφέλη θα τα δώσουμε στους καταναλωτές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ