Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική έρευνα μετά από δημοσίευμα για “πυρηνικό ριφιφί” στο ΑΠΘ

Αστυνομία ΑΠΘ

Ο διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζήτησε να διεξαχθεί ποινική έρευνα

Προκαταρκτική έρευνα παρήγγειλε ο εισαγγελέας για το δημοσίευμα περί απόπειρας επίθεσης, με αλυσοπρίονο, από κουκουλοφόρους στον χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας.

Με εντολή προς τον εισαγγελέα ποινικής δίωξης, ο διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Σμυρνής ζήτησε να διεξαχθεί ποινική έρευνα από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης της ΕΛΑΣ.

Τα διερευνώμενα αδικήματα, σύμφωνα με την ίδια παραγγελία, αφορούν τα εξής: διακεκριμένη φθορά πράγματος που χρησιμοποιείται για κοινό όφελος, κοινώς επικίνδυνη βλάβη (κατά συναυτουργία) από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους και σοβαρή διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας (κατά συναυτουργία).

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Κουκουλοφόροι μπήκαν με αλυσοπρίονο σε χώρο με πυρηνικό αντιδραστήρα στο ΑΠΘ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ανακοίνωση νωρίτερα εξέδωσαν οι Πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, στην οποία αναφέρουν ότι δεν υπήρξε παραβίαση και ούτε επιχειρήθηκε να παραβιαστεί ο χώρος όπου φυλάσσεται η πυρηνική διάταξη στο Τμήμα Φυσικής.

Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή τους τονίζουν τα εξής: «Στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ λειτουργεί μικρής κλίμακας πυρηνική διάταξη, η οποία χρησιμοποιείται καθαρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Δεν τίθεται θέμα διαρροής ραδιενεργού υλικού, ούτε ανάφλεξης, διότι δεν μπορεί να φτάσει ποτέ λόγω φύσης σε κατάσταση κρισιμότητας.

Διαβάστε επίσης  Θεσσαλονίκη: 30χρονος ζητούσε 5.000 ευρώ από γυναίκα για δήθεν δάγκωμα από το σκύλο της

Υπόκειται σε όλους τους απαραίτητους ρυθμιστικούς ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές, με ετήσιους επιτόπιους ελέγχους για την πληρότητα των προδιαγραφών λειτουργίας και χρήσης.

Τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας και φυλάσσεται σε χώρο ο οποίος έχει θωρακισμένη πόρτα και υπάρχει συναγερμός. Ουδέποτε παραβιάστηκε ή επιχειρήθηκε να παραβιαστεί ο χώρος όπου φυλάσσεται η διάταξη αυτή».

Ο Πρύτανης του Ιδρύματος για το περιστατικό, υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε θέμα διαρροής ραδιενέργειας ή ανάφλεξης και ότι τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας. Σύμφωνα με τον ίδιο ο αντιδραστήρας φυλάσσεται σε χώρο με θωρακισμένη πόρτα και συναγερμό.

“Πρόκειται για έναν υποκρίσιμο πυρηνικό αντιδραστήρα ο οποίος χρησιμοποιείται καθαρά για εκπαιδευτικούς λόγους από το 1974“, τόνισε ο ίδιος. “Πριν ενάμιση μήνα βρέθηκε σπασμένο λουκέτο πόρτας που οδηγεί στο υπόγειο. Δεν υπήρξε καμία άλλη παραβίαση.

Δεν υπήρξε διαρροή ούτε υπάρχει δυνατότητα διαρροής, καθώς χρησιμοποιείται μόνο για εκπαιδευτικούς λόγους. Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενταθεί για προληπτικούς λόγους“, υπογράμμισε ο κ. Φείδας όντας καθησυχαστικός για το συμβάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ