Θεσσαλονίκη: Κύκλωμα παρασκεύαζε συνθετική κάνναβη – Στην φυλακή πέντε άτομα

Θεσσαλονίκη Νικηφόρος Δράμας φυλακές νικηφόρου δράμα δήμος παρανεστίου, προφυλακιστέος, Κηφισιά, αστυνομικός τρομοκρατία Χρυσή Αυγή κορονοϊός

Αρνήθηκαν τις κατηγορίες

Προφυλακιστέα κρίθηκαν τα πέντε άτομα για συμμετοχή σε κύκλωμα που παρασκεύαζε σε αυτοσχέδιο εργαστήριο στην Θεσσαλονίκη, μεγάλες ποσότητες συνθετικής κάνναβης.

Μάλιστα, τις ταχυδρομούσαν με δέματα σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, όπου παραλαμβάνονταν από τους πελάτες τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι παραγγελίες γίνονταν σε ειδική πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, οι δε συναλλαγές μέσω ηλεκτρονικών πορτοφολιών – κρυπτονομισμάτων.

Οι πέντε κατηγορούμενοι, τέσσερις Έλληνες κι ένας Αλβανός (ηλικίας 29, 35, 58, 39 και 28 ετών, αντιστοίχως) απολογήθηκαν σήμερα στην 4η ειδική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης και με σύμφωνη εισαγγελέα κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι. Εις βάρος τους είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη περίπτωση κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών, όπως επίσης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κ.ά.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι δύο πρώτοι, κατηγορούνται ως «εγκέφαλοι» του κυκλώματος, καθώς τους αποδίδεται ότι δέχονταν τις παραγγελίες και παρασκεύαζαν τα ναρκωτικά στο εργαστήριο που στεγαζόταν σε δώμα στην ταράτσα πολυκατοικίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι υπόλοιποι ήταν «μεταφορείς» και μεταξύ αυτών ένας κούριερ.

Στις απολογίες τους, κατά πληροφορίες, αρνήθηκαν τις βαρύτατες κατηγορίες που τους αποδίδονται. Ανάλογα με τον ρόλο του καθενός, οι δύο πρώτοι, μεταξύ άλλων, φέρεται να απολογήθηκαν ότι προμηθεύονταν νόμιμα – μέσω διαδικτύου – τις πρώτες ύλες και πως αυτές δεν εμπίπτουν στον κατάλογο των απαγορευμένων ναρκωτικών. Οι υπόλοιποι ισχυρίστηκαν ότι δεν γνώριζαν το περιεχόμενο των δεμάτων που μετέφεραν.

Διαβάστε επίσης  Φρέντι Μπελέρης: Αναβλήθηκε η δίκη για την αποφυλάκιση του

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η κατάσχεση προ διμήνου στη Λιθουανία οκτώ ταχυδρομικών δεμάτων – προερχόμενων από τη Θεσσαλονίκη – που περιείχαν συνθετικές ναρκωτικές ουσίες κινητοποίησε τις ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές. Ακολούθησαν έρευνες στις οποίες συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Γενικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης, ενώ συνέδραμαν Λιθουανοί συνάδελφοί τους, η EUROPOL, όπως επίσης η Αμερικανική Δίωξη Ναρκωτικών (D.E.A. Αθηνών) και υπάλληλοι του Χημείου του Κράτους.

Κατασχέθηκαν ναρκωτικά, όπλα και 126.000 ευρώ.

Στο αυτοσχέδιο και καλά οργανωμένο εργαστήριο όπως επίσης και σε αποθήκη (στην περιοχή της Τριανδρίας) καθώς και σε άλλους χώρους που ερευνήθηκαν εντοπίστηκαν 43 κιλά και 254 γραμμάρια συνθετικής κάνναβης σε στέρεη μορφή, πάνω από 6 λίτρα συνθετικής κάνναβης σε υγρή μορφή, περίπου 2 κιλά κατεργασμένης κάνναβης σε μορφή σοκολάτας, 92,2 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και 17 ναρκωτικά δισκία.

Ακόμη, κατασχέθηκαν δύο πυροβόλα πιστόλια, ένα πιστόλι κρότου – αερίου, φυσίγγια, αβολίδοτα φυσίγγια κρότου – αερίου, τρία ηλεκτρονικά πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων, 11 κινητά τηλέφωνα, αντικείμενα και εξοπλισμός εργαστηρίου παραγωγής συνθετικών ναρκωτικών και το χρηματικό ποσό των 126.220 ευρώ.

Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζονται για να διακριβωθεί όλο το εύρος των παράνομων δραστηριοτήτων της εγκληματικής οργάνωσης και τυχόν διασυνδέσεων με άλλα παρόμοια δίκτυα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ