Θεσσαλονίκη: Ο Φρανσουά Ολάντ εγκαινίασε έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο (ΦΩΤΟ)

Ολάντ

Με τίτλο «Από τον Σαρλ Ντε Γκολ στο σήμερα. 1963-2023 -Το Λυσέ: μια διαδρομή»

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ εγκαινίασε σήμερα (9/9) στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης έκθεση με τίτλο «Από τον Σαρλ Ντε Γκολ στο σήμερα. 1963-2023 -Το Λυσέ: μια διαδρομή».

Τον πρώην πρόεδρο υποδέχθηκε η Γενική Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, κυρία Σαντρίν Μουσέ και στη συνέχεια τον ξενάγησε στην έκθεση που περιλαμβάνει
φωτογραφικό και αρχειακό υλικό καθώς και αντικείμενα από τη μόνιμη συλλογή του Ινστιτούτου. Πρόκειται για μια έκθεση-πρόδρομο με αφορμή την προσεχή 60ή επέτειο της αξιομνημόνευτης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Ντε Γκολ στο Λυσέ της Θεσσαλονίκης, στις 19 Μαΐου 1963. Η έκθεση ανατρέχει στην εμβληματική διαδρομή αυτού του ιδρύματος, το οποίο είναι γνωστό στους κατοίκους της πόλης από τότε που η Γαλλική Λαϊκή Αποστολή ίδρυσε εδώ το πρώτο της σχολείο στο εξωτερικό, το 1906 και στη συνέχεια ανέπτυξε ένα πολιτιστικό ινστιτούτο στα τέλη της δεκαετίας του 1940.

«Αυτή η έκθεση επιβεβαιώνει τους ισχυρούς φιλικούς δεσμούς ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα, που πολλοί άνθρωποι έχουν καλλιεργήσει και εξακολουθούν να
καλλιεργούν», τόνισε ο κ. Ολάντ, ευχαριστώντας την κυρία Μουσέ που του έδωσε την ευκαιρία να ακολουθήσει τα βήματα του στρατηγού Ντε Γκολ, κάτι που δεν παρέλειψε να σημειώσει και στο βιβλίο επισκεπτών του Λυσέ.

«Επιλέξαμε 60 εμβληματικές λέξεις, στα γαλλικά και τα ελληνικά, που αποδίδουν τις κοινές αξίες και τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζει το Λυσέ στην ενίσχυση των ανταλλαγών μεταξύ των δύο πολιτισμών, εδώ και δεκαετίες», εξήγησε από την πλευρά της η Γενική Πρόξενος, προσθέτοντας ότι «θα επανέλθουμε σε αυτές τις 60 λέξεις κατά τη διάρκεια των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που σχεδιάζουμε για το 2023 προκειμένου να γιορτάσουμε αυτήν την επέτειο».
Το «παρών» στα εγκαίνια έδωσε και ο πρόεδρος της Γαλλικής Λαϊκής Αποστολής (MLF), Φρανσουά Περέ, ο οποίος επισήμανε την ιδιαίτερη συναισθηματική σύνδεση
που έχει η MLF με τη Θεσσαλονίκη και αυτό το ίδρυμα.

Διαβάστε επίσης  Εγκαινίασε την Athens International Jewellery Show η Ελενα Ράπτη (ΦΩΤΟ)

Συνέντευξη στους μαθητές του Γαλλικού Σχολείου

Στη συνέχεια, ο Φρανσουά Ολάντ επισκέφθηκε μία τάξη του Γαλλικού Σχολείου και δέχτηκε ερωτήσεις από μικρούς δημοσιογράφους της τετάρτης και πέμπτης δημοτικού. Οι μικροί μαθητές ρώτησαν τον κ. Ολάντ για το πόσο εύκολο είναι να γίνει κανείς πρόεδρος, ποια ήταν η καλύτερη και η χειρότερη στιγμή της προεδρίας του, αν μπορεί ένας πρόεδρος να κάνει ό,τι θέλει και σε πόσες χώρες έχει ταξιδέψει. Ο πρώην Πρόεδρος απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις τους με προθυμία ενώ και ο ίδιος θέλησε να μάθει λεπτομέρειες για τη ζωή τους στο σχολείο και εντυπωσιάστηκε όταν διαπίστωσε ότι εκτός από Γάλλους και Έλληνες μαθητές υπήρχαν παιδιά από την Ουκρανία, την Τουρκία, το Μαρόκο, τη Ρουμανία κ.α.

Πληροφορίες για την έκθεση

Η έκθεση «Από τον Σαρλ Ντε Γκολ στο σήμερα. 1963-2023 -Το Λυσέ: μια διαδρομή» θα ανοίξει για το κοινό την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου στις 19:30.
Αίθουσα Allatini-Dassault
Ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης:
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 17:00-21:00
Σάββατο, Κυριακή : 11:00-16:00
Είσοδος ελεύθερη

Ολάντ

Ολάντ

Ολάντ