Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκε η έρευνα του ανακριτή για τον θάνατο του 16χρονου από αστυνομικά πυρά

δικαστήρια Θεσσαλονίκη

Ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάστηκε σε εισαγγελέα

Πέρυσι τον Δεκέμβριο ένας 16χρονος Ρομά έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικού κατά την διάρκεια καταδίωξης στην Θεσσαλονίκη.

Εννέα μήνες μετά, ο Α τακτικός ανακριτής Θεσσαλονίκης που χειρίστηκε την υπόθεση, ολοκλήρωσε την έρευνα και ο φάκελος διαβιβάστηκε σε εισαγγελέα, προκειμένου να ακολουθήσει η πρότασή του προς το αρμόδιο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών το οποίο θα αποφανθεί – με βούλευμα – περί της παραπομπής σε δίκη.

Δείτε επίσης: Παράσυρση Εμμας: Ο δράστης μιλάει για πρώτη φορά μέσα από τη φυλακή

Εκτός από την απολογία του 35χρονου, τις καταθέσεις συναδέλφων του και αυτοπτών μαρτύρων, το υλικό από κάμερες ασφαλείας, τα εγκληματολογικά και ιατροδικαστικά ευρήματα, η δικογραφία περιλαμβάνει τα πορίσματα δύο ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων που ορίστηκαν από τον ανακριτή.

Μέσα από τις πραγματογνωμοσύνες τους, οι δύο μηχανολόγοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα που είχαν τεθεί από τους δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, όταν αυτοί κλήθηκαν να λύσουν τη διαφωνία ανάμεσα σε ανακριτή και εισαγγελέα ως προς την προφυλάκιση ή μη του 35χρονου κατηγορούμενου μετά την απολογία του (αφέθηκε τελικώς ελεύθερος με περιοριστικό όρο).

Διαβάστε επίσης  Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε για ενδοοικογενειακή απειλή ο 41χρονος που παρέσυρε την εν διαστάσει σύζυγό του με αυτοκίνητο

Τα ερωτήματα αυτά αφορούσαν τα τελευταία δευτερόλεπτα της καταδίωξης και συνδέονταν αφενός με την πορεία που ακολούθησε το αγροτικό αυτοκίνητο του ανηλίκου και τις αντιδράσεις του και αφετέρου με το σημείο απ’ όπου πυροβόλησε ο αστυνομικός με το υπηρεσιακό του όπλο (μία βολή πέτυχε διαδοχικά το όχημα και το κεφάλι του θύματος και μία άλλη «σφηνώθηκε» στην είσοδο παρακείμενου ξενοδοχείου).

Ο 35χρονος κατηγορείται για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, ενώ μετά την εμπλοκή του στην υπόθεση είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα. Η καταδίωξη ξεκίνησε, όταν αστυνομικοί ενημερώθηκαν ότι ο 16χρονος έβαλε καύσιμα σε βενζινάδικο χωρίς να πληρώσει το αντίτιμο των 20 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ