5 κανόνες για να προφυλάξετε τα νεφρά σας

νεφρά υγεία

Τα σημάδια που «χτυπούν» καμπανάκι

Τα νεφρά μας είναι υπερπολύτιμα για τον οργανισμό μας γι’ αυτό και εμείς πρέπει να τα προσέχουμε ώστε να κρατήσουμε μακριά τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Οπως εξηγεί η καθηγήτρια Νεφρικής Υγείας από το Πανεπιστήμιο London South Bank, Nicola Thomas, σε άρθρο της στο The Conversation, τα νεφρά, «εκτός από το να απομακρύνουν τα απόβλητα του σώματος μέσω της ούρησης, εμπλέκονται στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, διατηρώντας τον αριθμό των αιμοσφαιρίων σε υψηλά επίπεδα, και προστατεύουν την υγεία των οστών».

5 tips για υγιή νεφρά 

Παρακάτω μας παρουσιάζει 5 απλές καθημερινές συνήθειες που θα συμβάλλουν στην υγεία των νεφρών μας.

1. Φροντίδα για επαρκή ενυδάτωση

«Βεβαιωθείτε ότι πίνετε επαρκή ποσότητα υγρών καθημερινά». Το νερό είναι ο καλύτερος τρόπος να παραμένουν οι νεφροί ενυδατωμένοι, ωστόσο και άλλα ποτά ή ροφήματα όπως τσάι ή χυμοί καλύπτουν τις ανάγκες σε υγρά. Η Thomas προτείνει ως στόχο τα οκτώ ποτήρια κάθε μέρα.

2. Προσέξτε το αλάτι

Η υπερβολή στο αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Η συνεχώς αυξημένη αρτηριακή πίεση με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στους νεφρούς. «Βάλτε στόχο να καταναλώνετε λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι κάθε μέρα» συστήνει και εφιστά προσοχή στο αλάτι που δεν περνά από τον έλεγχό μας παρά «κρύβεται» συχνά στα τρόφιμα όπως «τα μπιφτέκια, τα λουκάνικα, το μπέικον, το τυρί, τα καπνιστά ψάρια και τα πατατάκια, τα έτοιμα γεύματα, οι σως και οι συσκευασμένες σάλτσες, καθώς και οι κύβοι ζωμού και καρυκευμάτων».

3. Πείτε όχι στο κάπνισμα

Η Thomas προειδοποιεί ότι «το κάπνισμα βλάπτει καθώς στενεύει τα αγγεία που αιματώνουν τους νεφρούς και αυξάνει την αρτηριακή πίεση».

4. Ναι στην άσκηση

Δεν απαιτεί συνδρομή στο γυμναστήριο ή βαρύ εξοπλισμό. «Φροντίστε να κάνετε την καρδιά σας να χτυπάει δυνατά κάθε μέρα περπατώντας γρήγορα ή ανεβαίνοντας σκάλες» συστήνει.

5. Διατηρήστε το φυσιολογικό βάρος σας

Η καθηγήτρια προτείνει ένα γνωστό κόλπο που αποκαλύπτει αν το βάρος έχει φύγει εκτός ασφαλών ορίων: θα πρέπει η περιφέρεια μέσης να είναι μικρότερη από το μισό του ύψους σας. «Αυτό θα σας πει πόσο λίπος έχετε συγκεντρώσει στην περιοχή της μέσης σε σχέση με άλλα σημεία του σώματός σας. Χρησιμοποιήστε απλώς ένα κομμάτι σπάγκο. Μετρήστε το ύψος σας με τον σπάγκο και, στη συνέχεια, κόψτε τον στη μέση. Αν δεν φτάνει για να τον φέρετε γύρω από τη μέση σας, τότε έχετε αυξημένο λίπος».

Δείτε επίσης: Πως θα “καθαρίσετε” τα νεφρά σας σε δύο ημέρες

Τα σημάδια που μαρτυρούν πρόβλημα στα νεφρά

Οι διαταραχές στην υγεία των νεφρών δεν θα γίνουν άμεσα αντιληπτές, με τα συμπτώματα να εκδηλώνονται συνήθως όταν η βλάβη έχει προχωρήσει. «Η βλάβη των νεφρών περνά από πέντε στάδια, με χείριστο το στάδιο 5. Δεν είναι παρά στο 4ο στάδιο που οι άνθρωποι μπορεί να παρατηρήσουν ότι αισθάνονται εντονότερη από το συνηθισμένο κόπωση» εξηγεί η καθηγήτρια. Πιθανά συμπτώματα είναι ο πονοκέφαλος και η θολή όραση, μπορεί όμως να οφείλονται σε υπέρταση. Σε μεταγενέστερα στάδια της νεφρικής βλάβης, είναι συχνή η ναυτία ή η απώλεια όρεξης.

Ακριβώς επειδή δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί ο κίνδυνος, η ίδια συστήνει για τα άτομα με διαβήτη, υπέρταση, καρδιακά προβλήματα ή οικογενειακό ιστορικό τη διενέργεια μιας αιματολογικής και ουρολογικής εξέτασης που θα υποδείξουν αν υπάρχει ανάγκη για τακτικό έλεγχο ή έναρξη φαρμακευτικής αγωγής.