Δουλειά από το σπίτι και σπονδυλική στήλη

Αυτή την περίοδο, πολλοί αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε από το σπίτι και αυτό σίγουρα έχει επιπτώσεις στην σπονδυλική μας στήλη.

Είναι γεγονός πως η δουλειά από το σπίτι μπορεί να είναι ιδιαίτερα επίπονη για την σπονδυλική μας στήλη.

Το πρόβλημα της στάσης του σώματος και της μέσης δεν ήταν κάτι καινούριο – όποιος έχει δουλέψει ποτέ σε γραφείο το ξέρει καλά αυτό. Το νέο πλαίσιο, όμως, της δουλειάς από το σπίτι, έχει φέρει νέους τρόπους που δεν είχαμε υπολογίσει για να εμφανιστούν αυτά τα προβλήματα, άρα το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να μένουμε ενήμεροι και να μην ξεχνάμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας.

Οι πολλές ώρες δουλειάς μπροστά από τον υπολογιστή μπορεί να γίνει ακόμη πιο προβληματική, όταν ειδικά είστε σπίτι, επειδή είναι πολύ εύκολο να ξεχνάμε την σωστή στάση του σώματος, αλλά και να καμπουριάζουμε.

Ετσι αυξάνεται ο κίνδυνος να έχουμε πόνους στη μέση, αλλά και να βλάψουμε τη σπονδυλική μας στήλη. Αν το συνδυάσουμε αυτό με το στρες της πανδημίας και τη γενικότερη έλλειψη σταθερού προγράμματος γυμναστικής, τότε τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά.

Τι πρέπει να κάνουμε για να βοηθήσουμε την σπονδυλική μας στήλη

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να καταλάβουμε πώς μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο κάποιου τραυματισμού στην σπονδυλική μας στήλη. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι:

1. Καθόμαστε πάντα σε καρέκλα

Οχι στο πάτωμα. Οχι στον καναπέ. Οχι στο κρεβάτι. Το ότι βρισκόμαστε σπίτι δεν σημαίνει ότι είναι καλό να δουλεύουμε από όποια περιοχή φτάνει το ασύρματο ίντερνετ. Πρέπει να έχουμε ένα χώρο εργασίας που να θυμίζει όσο το δυνατόν περισσότερο το γραφείο μας.

Τα πόδια μας πρέπει να είναι και τα δύο στο πάτωμα, και η οθόνη του υπολογιστή πρέπει να βρίσκεται σε τέτοιο ύψος που να μην χρειάζεται να καμπουριάζουμε για να την βλέπουμε. Ιδανικά, θα πρέπει να είναι στο οπτικό μας πεδίο, ώστε να έχουμε το πιγούνι μας ίσιο όταν την κοιτάμε.

Επειτα, το να δουλεύουμε σε γραφείο βοηθά να μπούμε σε διάθεση “εργασίας” και να τελειώσουμε πιο αποτελεσματικά τις δουλειές μας, με αποτέλεσμα να μην περνάμε όλη την ημέρα μας μπροστά στην οθόνη, καταπονώντας τη μέση αλλά και τα μάτια μας. Και, προς Θεού, ποτέ μα ποτέ μην κάνετε δουλειά έχοντας πάρει το λάπτοπ στο κρεβάτι και έχοντας ξαπλώσει: είναι η απόλυτη συνταγή για καταστροφή της μέσης και του αυχένα.

Δείτε επίσης: 5 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να επισκεφτείς τον οφθαλμίατρο

2. Ψηλά το πιγούνι ψηλά

Εφόσον έχετε βρει την κατάλληλη θέση για την οθόνη του υπολογιστή, μην ξεχνάτε να κρατάτε τη σπονδυλική σας στήλη ίσια. Σε αυτό βοηθά να ισιώσετε τον λαιμό και να κρατάτε το πιγούνι σας ψηλά.

Διαφορετικά, η πίεση που θα ασκείται στον αυχένα θα είναι τεράστια και μετά από λίγο καιρό θα αρχίσετε να βλέπετε τα αποτελέσματα. Επιπλέον, η κακή οπτική γωνία απέναντι στην οθόνη μπορεί να προκαλέσει πιο εύκολα πονοκέφαλο, συνεπώς έχουμε άλλον ένα λόγο να προσέχουμε.

3. Διαλείμματα και διατάσεις

Επειδή ακόμα και αν έχουμε βρει την τέλεια στάση σώματος, με την πιο εργονομική καρέκλα, το να καθόμαστε για πολλές ώρες στην ίδια θέση είναι κακό για το σώμα μας. Πρέπει να κινηθούμε και να τεντώσουμε τα άκρα μας. Κάντε συχνά-πυκνά διαλείμματα, μερικές απλές διατάσεις και μια μικρή βόλτα στο σπίτι – αν μπορείτε να κάνετε και λίγο μεγαλύτερο διάλειμμα, κάντε μια βόλτα στη γειτονιά, για να σας δει και λίγο ο ήλιος.

Η σπονδυλική μας στήλη – όπως και κάθε οστό και μυς του σώματος – χρειάζεται κίνηση για να είναι υγιής. Βέβαια, αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, επειδή όταν δουλεύουμε από το σπίτι μπορούμε να χάσουμε την αίσθηση του χρόνου. Συνεπώς…

4. Βάζουμε ειδοποιήσεις

Μπορούμε να βάλουμε ένα επαναλαμβανόμενο ξυπνητήρι στο κινητό μας κάθε ώρα, ώστε να μας θυμίζει πως ήρθε η ώρα για χαλάρωση και να τεντωθούμε λίγο. Επίσης, είναι μια καλή ευκαιρία για να θυμίζετε στον εαυτό σας την στάση του σώματος, και να τσεκάρετε αν χάλασε όσο σας είχε απορροφήσει η δουλειά.

Πηγή: iatronet.gr
Πηγή φώτο: Pixabay

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *