ΕΟΔΥ: Τι να προσέχουμε με τα τρόφιμα και τις συσκευασίες

σούπερ μάρκετ

Οι καλές πρακτικές υγιεινής που συστήνονται

Ακόμα πιο αυστηρά μέτρα λαμβάνουν οι υγειονομικές Αρχές των χωρών στον πλανήτη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Την ίδια στιγμή, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εξέδωσε ένα νέο οδηγό για τον κορονοϊό με 14 συμβουλές για μια σειρά δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων.

Ο ΙΣΑ, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι στην είσοδο κάθε επιχείρησης θα πρέπει να υπάρχει συσκευασία απολυμαντικού (αντισηπτικού), καθώς και ότι για τις οικονομικές συναλλαγές θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κάρτες -έναντι των μετρητών και νομισμάτων- οι οποίες στη συνέχεια θα πρέπει να απολυμαίνονται.

Μπορεί ο κορονοϊός να μεταδοθεί από συσκευασίες τροφίμων και προϊόντων;

Ένα από τα ερωτήματα που δεν έχουν ακόμη απαντηθεί αφορά στη δυνατότητα μετάδοσης του κορονοϊού από τις συσκευασίες τροφίμων και προϊόντων ή και από επαφή με τα τρόφιμα.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) περιέλαβαν την εν λόγω ερώτηση στο ερωτηματολόγιο που έχουν αναρτήσει για τον κορονοϊό. Στο ερώτημα αν υπάρχει δυνατότητα μετάδοσης του κορονοϊού από συσκευασίες τροφίμων – προϊόντων ή μέσω επαφής με τρόφιμα απαντούν:

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις που να δείχνουν μετάδοση του κορονοϊού μέσω τροφίμων ή συσκευασιών τροφίμων. Όπως άλλοι ιοί, είναι πιθανό ο ιός (σ.σ. κορονοϊός) που προκαλεί το COVID-19 να επιβιώνει πάνω σε επιφάνειες ή αντικείμενα. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι ύψιστης σημασίας να ακολουθούνται τα τέσσερα βήματα για την ασφάλεια τροφίμων: καθαρίστε, ξεχωρίστε, μαγειρέψτε, συντηρείστε»

Οι 8 οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα τρόφιμα

Με βάση τις ίδιες πηγές (CDC, WHO) δομήθηκε και ο σχετικός οδηγός για τον κορωνοϊό του ΕΟΔΥ, ο οποίος επισημαίνει ότι «με βάση τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα αποτελούν πηγή ή δίοδο μετάδοσης του νέου ιού. Επιστήμονες και αρχές σε όλο τον κόσμο, που παρακολουθούν την εξάπλωση του ιού, δεν έχουν αναφέρει περιπτώσεις μετάδοσης του ιού μέσω των τροφίμων».

Οι καλές πρακτικές υγιεινής που συστήνει ο ΕΟΔΥ είναι οι εξής:

Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν, κατά την διάρκεια και μετά την προετοιμασία φαγητού
Επιμελές πλύσιμο των χεριών κατά την εναλλαγή χειρισμού ωμού και μαγειρεμένου φαγητού
Αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια κατά την παρασκευή του φαγητού
Επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν την κατανάλωση φαγητού
Χρήση διαφορετικών μαχαιριών και ξύλων κοπής για τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα
Καλό μαγείρεμα των τροφίμων, ειδικά του κρέατος και των προϊόντων του
Καλός καθαρισμός επιφανειών και σκευών ιδιαίτερα μετά τον χειρισμό ωμών τροφίμων (όπως κρέας, πουλερικά, θαλασσινά)
Δεν καταναλώνουμε άρρωστα ζώα ή ζώα που έχουν πεθάνει από κάποια ασθένεια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *