Κορονοϊός: Δες τι μάσκα φοράς και πόσο σε προστατεύει

κορονοϊός

Η αποτελεσματικότητα κάθε μάσκας ξεχωριστά

Κορονοϊός: Η Wall Street Journal, σε άρθρο της ασχολείται με το ζήτημα της διαφορετικής “συμπεριφοράς” των μασκών, σχετικά με την αποτελεσματικότητα που αυτές έχουν ανάλογα με το είδος τους.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά οι υφασμάτινες μάσκες μονής ύφανσης, τις οποίες πολλοί χρησιμοποιούν για άνεση και στιλ, μπορούν να μπλοκάρουν μεγάλα σταγονίδια που περιέχουν τον ιό. Ωστόσο, δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικές με αερολύματα (aerosol) ή μικρότερα σωματίδια που περιέχουν τον ιό.

Οι μάσκες KN95, των οποίων η χρήση συστήνεται πλέον στην Ελλάδα κατά την είσοδο σε ΜΜΜ και σούπερ μάρκετ, έχουν στρώση φίλτρου από πολυπροπυλένιο, που είναι ένας τύπος πλαστικού, και είναι αποτελεσματικές στο να «παγιδεύουν» μικρά σωματίδια. Η έξτρα επίστρωση δίνει υψηλό βαθμό προστασίας απέναντι στον κορονοϊό, συγκριτικά με τις υφασμάτινες και τις χειρουργικές μάσκες.

Σύμφωνα με τον πίνακα της σχετικής έρευνας του αμερικανικού CDC, που δημοσιεύει η WSJ, αν κανείς από τους δύο δεν φορά μάσκα τότε είναι πολύ πιθανό να κολλήσουν μέσα σε 15 λεπτά. Αν ο ένας φορά υφασμάτινη και ο δεύτερος καμία μάσκα, τότε η μετάδοση γίνεται σε 20 λεπτά. Στην περίπτωση που και οι δύο φορούν χειρουργικές μάσκες τότε χρειάζεται μία ώρα για να μεταδώσουν. Αν, ωστόσο, και οι δυο φορούν KN95 (N95) μπορεί να χρειαστούν 25 ώρες ώστε να κολλήσει ο ένας από τον άλλον.

Διαβάστε επίσης
Κορονοϊός: Οδηγίες για να επιλέξετε την κατάλληλη μάσκα FFP2/ΚΝ95

Πηγή: Real.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *