Κορονοϊός: Οι κίνδυνοι που δύναται να επιφέρει η λοίμωξη στους εμβολιασμένους

κορονοϊός Merck Γερμανία Pfizer Covid-19

Το συμπέρασμα μιας νέας αμερικανικής επιστημονικής μελέτης

Κορονοϊός: Οι λεγόμενες ως breakthrough ή με απλά λόγια, οι λοιμώξεις Covid-19 που συμβαίνουν σε πλήρως εμβολιασμένους δεν είναι εντελώς ακίνδυνες σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

Όπως ξέρουμε, στην περίπτωση που ένας πλήρως εμβολιασμένος προσβληθεί από κορονοϊό είναι θεωρητικά πιο ασφαλής και έχει περισσότερες πιθανότητες να το βιώσει ήπια σε σχέση με κάποιον ανεμβολίαστο. Ωστόσο, μία νέα επιστημονική μελέτη υποστηρίζει ότι μία “breakthrough” λοίμωξη δεν είναι πάντα ακίνδυνη, καθώς μερικές φορές μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατοπινών προβλημάτων υγείας ή και θανάτου.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο “Research Square”, ανέλυσαν δεδομένα για 16.035 λοιμώξεις σε εμβολιασμένους, 48.536 σε ανεμβολίαστους και σχεδόν 3,6 εκατομμύρια άτομα που δεν είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό.

Διαπιστώθηκε ότι, έξι μήνες μετά την λοίμωξη, οι εμβολιασμένοι άνθρωποι με λοίμωξη breakthrough είχαν λιγότερα προβλήματα υγείας και μικρότερη πιθανότητα θανάτου σε σχέση με τους ανεμβολίαστους ασθενείς με Covid-19. Όμως, συγκριτικά με όσους δεν είχαν ποτέ αρρωστήσει λόγω κορονοϊού ή όσους είχαν αρρωστήσει με εποχική γρίπη, οι εμβολιασμένοι που είχαν περάσει Covid-19, είχαν 53% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου και 59% μεγαλύτερη πιθανότητα τουλάχιστον μιας ιατρικής πάθησης, ιδίως στους πνεύμονες, αλλά και άλλα προβλήματα υγείας τους επόμενους μήνες (καρδιαγγειακές διαταραχές, πήξης του αίματος, γαστρεντερικές, νεφρικές, ψυχικές, νευρολογικές, μεταβολικές, μυοσκελετικές, κόπωση κ.ά.).

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι «οι εμβολιασμένοι άνθρωποι που δεν νοσηλεύθηκαν στη διάρκεια των πρώτων 30 ημερών μετά τη διάγνωση με Covid-19, παρουσιάζουν μια μικρή αλλά όχι ασήμαντη αύξηση του κινδύνου θανάτου και προβλημάτων υγείας μετά την πάροδο της οξείας φάσης της λοίμωξης. Οι κίνδυνοι είναι περαιτέρω αυξημένοι στους εμβολιασμένους ανθρώπους που νοσηλεύθηκαν στη διάρκεια της οξείας φάσης της νόσου».

Διαβάστε επίσης
Kορονοϊός: Που θα γίνουν αύριο (8/8) δωρεάν rapid test

Ακόμη και όταν οι λοιμώξεις Covid-19 σε εμβολιασμένους δεν απαιτούν νοσηλεία, οι αυξημένοι στη συνέχεια κίνδυνοι για μακρόχρονα προβλήματα υγείας ή και θάνατο «δεν είναι αμελητέοι», σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι δεν αποκλείουν ότι «το συνολικό βάρος από άποψη θανάτων και παθήσεων μετά από breakthrough λοιμώξεις Covid-19 πιθανώς θα είναι σημαντικό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.