Κορονοϊός: Παραμένει στον οργανισμό ακόμη και όταν ο ασθενής αναρρώσει

σύμπτωμα Κορονοϊός

Τι αναφέρουν νέες μελέτες

Ο κορονοϊός παραμένει στον οργανισμό ακόμη και όταν ο ασθενής αναρρώσει.

Ειδικότερα, σε ένα νέο συμπέρασμα κατέληξαν ξένοι επιστήμονες σύμφωνα με το οποίο ο κορονοϊός δεν εξαφανίζεται από τον οργανισμό μόλις αναρρώσει ένας ασθενής αλλά παραμένει και μεταδίδεται για χρονικό διάστημα αρκετών ημερών.

Οι επιστήμονες που έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα προειδοποιούν πως αυτό σημαίνει ότι απαιτείται πρόσθετη καραντίνα για τους ασθενείς που αναρρώνουν, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα διασπείρουν περαιτέρω τον ιό.

Τι έδειξε η μελέτη

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 16 εθελοντές από το Πεκίνο που παρουσίασαν τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός. Οι ασθενείς νοσηλεύθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο του Πεκίνου μεταξύ 28 Ιανουαρίου και 9 Φεβρουαρίου 2020. Οι περισσότεροι ήταν άνδρες και νέοι (η μέση ηλικία τους ήταν τα 35,5 έτη).

Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσίασαν ήπια λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό. Ένας ασθενής όμως χρειάσθηκε υποστήριξη της αναπνευστικής λειτουργίας και διασωλήνωση.

Μετά το εξιτήριό τους από το νοσοκομείο οι ασθενείς μπήκαν σε καραντίνα στο σπίτι. Στη διάρκειά της έδιναν σε τακτά χρονικά διαστήματα δείγματα για να ελέγχεται η πορεία της υγείας τους.

«Το πιο σημαντικό εύρημα της μελέτης μας ήταν ότι ο κορονοϊός ήταν ανιχνεύσιμος στους μισούς από αυτούς έως και 8 ημέρες μετά την ανάρρωσή τους», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr Lokesh Sharma, διδάσκων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Γέηλ.

Όπως εξήγησε, «παρότι είχαν πάψει να έχουν συμπτώματα, ο κορονοϊός παρέμενε στον οργανισμό τους και μπορούσε να μεταδοθεί ». Επιπλέον, «οι ασθενείς είχαν μέτριας βαρύτητας λοίμωξη», πρόσθεσε. «Ενδέχεται εκείνοι με πιο σοβαρή λοίμωξη, να είναι μεταδοτικοί για περισσότερο καιρό».

Κορονοϊός: Να συνεχιστεί η καραντίνα και μετά την ανάρρωση λένε οι επιστήμονες

«Η καραντίνα στο σπίτι πρέπει να είναι παρατεταμένη για τους ασθενείς που αναρρώνουν», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Lixin Xie, από το Γενικό Νοσοκομείο του Πεκίνου. «Ακόμα κι αν έχουν ήπια ή μέτρια συμπτώματα, πρέπει να παρατείνουν την αυτοαπομόνωσή τους για δυο εβδομάδες μετά την εξαφάνιση των συμπτωμάτων τους. Είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουν ότι ο κορονοϊός Covid-19 δεν θα μολύνει άλλα άτομα».

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ασθενείς είχαν παρουσιάσει συμπτώματα 5 ημέρες μετά την εκτιμώμενη μόλυνσή τους από τον κορονοϊός. Η μέση διάρκεια των συμπτωμάτων τους ήταν οκτώ ημέρες. Ωστόσο ήσαν μεταδοτικοί για άλλες μία έως οκτώ ημέρες.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 68.000 οι νεκροί παγκοσμίως

Η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού συνεχίζεται στον πλανήτη, με τους νεκρούς και τα κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά σε 190 χώρες και εδάφη του κόσμου.

Σύμφωνα με την μέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής, οι νεκροί από τον κορονοϊό είχαν φτάσει τις 68.413 παγκοσμίως και τα κρούσματα σε 1.260.104

Ιταλία : Εκκλήσεις για καμία χαλάρωση

Η Ιταλία, που κατέγραψε τον πρώτο θάνατο από τον κορονοϊό στα τέλη Φεβρουαρίου, είναι η πλέον πληγείσα χώρα σε αριθμό νεκρών με 15.887 θανάτους και 128.948 κρούσματα. Μόνο το τελευταίο 24ωρο έχασαν την ζωή τους 525 ασθενείς και καταγράφηκαν 4.316 νέα κρούσματα.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού περιορίζεται αισθητά (κατά 489 κρούσματα το τελευταίο εικοσιτετράωρο), όπως και η αύξηση των νεκρών, με 96 λιγότερα θύματα. Όλοι οι κρατικοί και δημοτικοί ιθύνοντες, όμως, καλούν τους Ιταλούς να μην «χαλαρώσουν» και να μην αρχίσουν να βγαίνουν από το σπίτι, για τουλάχιστον άλλες τρεις εβδομάδες.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, υπάρχουν περιπτώσεις στο Βορρά, όπως στο Μιλάνο (400 κρούσματα σε ένα εικοσιτετράωρο) αλλά και σε μεγάλες περιοχές του Νότου, στις οποίες η φάση ανώτατης διάδοσης δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί.

Μετρά τις πληγές της η Ευρώπη

Μετά την Ιταλία, η πλέον πληγείσα χώρα είναι η Ισπανία, που κατέγραψε 674 θανάτους από τον κορονοϊό κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου, αριθμός που μειώνεται για τρίτη συνεχή ημέρα, όπως μειώνεται και η πίεση στα νοσοκομεία που έχουν κατακλυστεί από ασθενείς.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται σε 12.418, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, και είναι ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων παγκοσμίως μετά την Ιταλία.

Οι αρχές εκτιμούν ότι σταθεροποίησαν την εξάπλωση του ιού. Αλλά για να καταφέρουν την υποχώρηση της πανδημίας, η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει μέχρι τις 25 Απριλίου τα μεσάνυχτα τον αυστηρό περιορισμό στο σπίτι που επέβαλε στα 46,6 εκατομμύρια των Ισπανών από τις 14 Μαρτίου.

Η Γαλλία μετρά 8.078 νεκρούς από την αρχή της επιδημίας του κορονοϊού, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται 5.889 που κατέληξαν σε νοσοκομεία και 2.189 σε οίκους ευγηρίας και άλλα κέντρα φροντίδας και κοινωνικά ιδρύματα.

Στη Βρετανία ο απολογισμός των νεκρών από τον νέο κορονοϊό αυξήθηκε κατά 621 και ανέρχεται πλέον σε 4.934 (έως τις 19.00 ώρα Ελλάδας της 4ης Απριλίου), έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας.

Στη Γερμανία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονoϊού, αυξήθηκαν κατά 5.936 τις τελευταίες 24 ώρες και μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής ανέρχονται σε 91.714, με τον ρυθμό αύξησής τους να καταγράφει για τρίτη συνεχόμενη ημέρα πτώση, σύμφωνα με τα στοιχεία από το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *