10 ιστορικοί δρόμοι στη Θεσσαλονίκη: Από που πήραν το όνομά τους (ΦΩΤΟ)

Οι δρόμοι έχουν τη δική τους ιστορία θέμα ιστορικοί δρόμοι στη Θεσσαλονίκη οδοί

Κάνουμε τη βόλτα μας και… ταξιδεύουμε στο αρχαίο παρελθόν αυτής της πόλης

Τη δική της ιστορία ανά αιώνες έχει γράψει η Θεσσαλονίκη. Η πόλη που ιδρύθηκε στην αρχαιότητα, διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στα Ρωμαϊκά και Βυζαντινά χρόνια, γεγονός που αποτυπώνεται στους μεγάλους δρόμους και τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα καθώς και στις σπουδαίες προσωπικότητες που πέρασαν από αυτήν.

Κάθε δρόμος της πόλης «κρύβει» μία ιστορία αιώνων και φέρνει στο «φως» τα γεγονότα που συνέβησαν εκείνη την εποχή. Μέσα από τις ονομασίες τους αποκαλύπτεται το παρελθόν που καθρεπτίζει την πραγματική τους σημασία.

Κάνοντας μία βόλτα στο κέντρο και περπατώντας στους μεγάλους και μικρούς δρόμους, στα γραφικά και ήσυχα στενά της πόλης… έχετε αναρωτηθεί από που έχουν πάρει τα ονόματά τους; Ποιο πρόσωπο στάθηκε η αφορμή για να ονομαστούν έτσι;

Τα ονόματα των δρόμων δίνουν ταυτότητα και «ζωντανεύουν» τον χώρο στον οποίο βρίσκονται και συχνά λειτουργούν ως ιστορική πυξίδα για την πόλη.

Δείτε επίσης: Οι δρόμοι έχουν τη δική τους ιστορία… (ΦΩΤΟ)

Το Thes.gr έχει συγκεντρώσει 10 γνωστούς δρόμους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έχουν πάρει το όνομά τους από εξέχουσες προσωπικότητες που στιγμάτισαν την ιστορία της και σας ξεναγεί στα βάθη των αιώνων.

Οδός Πτολεμαίων

Οδός Πτολεμαίων Θεσσαλονίκη

Η οδός Πτολεμαίων βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και είναι παράλληλη με την Εγνατία οδό. Κατά μήκος της υπάρχουν παλιά μαγαζιά τα οποία έχουν ξαναζωντανέψει από κόσμο και αλλά έχουν μείνει στη σκιά των χρόνων.

Η οδός Πτολεμαίων πήρε το όνομά της από τους Πτολεμαίους, οι οποίοι ήταν δυναστεία Μακεδόνων βασιλέων της Αιγύπτου, κατά την Ελληνιστική περίοδο.

Πτολεμαίων Θεσσαλονίκη

Κυβέρνησαν από το 305 μέχρι το 30 π.Χ. Ιδρυτής της ήταν ο Πτολεμαίος Α΄, ο οποίος ήταν στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τελευταία βασίλισσα ήταν η Κλεοπάτρα. Πρωτεύουσα του βασιλείου τους ήταν η Αλεξάνδρεια.

Οδός Αντιγονιδών

Οδός Αντιγονιδών Θεσσαλονίκη

Η οδός Αντιγονιδών, με τη γνωστή πλατεία βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Ο συγκεκριμένος δρόμος καθημερινά “φιλοξενεί” κόσμο που κατεβαίνει προς το κέντρο της πόλης είτε για να πάει στην δουλεία του, είτε για να κάνει βόλτα στο κέντρο.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Η πολυσύχναστη πλατεία Αντιγονιδών, οι τέσσερις οδοί και η ονομασία της (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Η ονομασία της οδού Αντιγονιδών οφείλεται στους απογόνους του στρατηγού του Μ. Αλεξάνδρου, Αντίγονου, που τον διαδέχτηκαν στο βασίλειό του και το κυβέρνησαν μέχρι το 168 π.Χ. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας τους, η Μακεδονία γνώρισε περιόδους στρατιωτικής δύναμης και οικονομικής ανάπτυξης.

Αντιγονιδών δρόμος Θεσσαλονίκη

Οδός Εγνατία

οδός Εγνατία Θεσσαλονίκη

Από τους σημαντικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης είναι η οδός Εγνατία, η οποία αποτελεί βασική αρτηρία της πόλης. Καθημερινά εξυπηρετεί χιλιάδες πολίτες που θέλουν να κατευθυνθούν από τη μία πλευρά της πόλης στην άλλη. Είναι διπλής κατεύθυνσης, κάνοντας έτσι την κυκλοφορία των οχημάτων ευκολότερη.

Εγνατία δρόμος Θεσσαλονίκη

Η Εγνατία οδός (Via Egnatia) ήταν ιστορική εμπορική και στρατιωτική οδική αρτηρία που διανοίχτηκε από τους Ρωμαίους, μεταξύ του 146 και 120 π.Χ. και ένωνε τη Ρώμη με τις κτήσεις της που βρίσκονταν στην Ανατολή.

Δείτε επίσης: Αγία Φωτεινή & Αγία Ανυσία: Τα «δίδυμα» εκκλησάκια που στέκονται δίπλα δίπλα και η συγκλονιστική ιστορία τους (ΦΩΤΟ)

Οδός Αγίου Δημητρίου

Οδός Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκη

Η οδός Αγίου Δημητρίου είναι κεντρικός οδικός άξονας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κι ένας από τους σημαντικότερους σε όλη την πόλη. Αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μήκος λεωφόρο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ξεκινάει από την Ξηροκρήνη στο ύψος της Λεωφόρου Λαγκαδά Ξηροκρήνης και διασχίζοντας όλο το βόρειο τμήμα του κέντρου της πόλης καταλήγει στην Πλατεία Διογένους στην Τούμπα.

Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκη

Διασταυρώνεται -από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά- με σημαντικούς άξονες όπως οι οδοί Αρκαδιουπόλεως, Ηφαιστίωνος, Καραολή και Δημητρίου, Ελευθέριου Βενιζέλου, Αγίας Σοφίας, Εθνικής Αμύνης, 3ης Σεπτεμβρίου και Κατσιμίδη. Επί της οδού βρίσκεται ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου, από τον οποίο έχει λάβει το όνομά της.

Ο Άγιος Δημήτριος και Μεγαλομάρτυρας, γεννήθηκε το 280 μ.Χ. και έγινε αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού. Συνελήφθη, βασανίστηκε και μαρτύρησε για την πίστη του. Η μνήμη του συνδέθηκε στενά με την ιστορία της πόλης. Τιμάται ως Μυροβλύτης, Θαυματουργός και πολιούχος της Θεσσαλονίκης

Διαβάστε επίσης  Δήμος Θεσσαλονίκης: Από σήμερα η επιστροφή των πινακίδων για το Πάσχα

Οδός Κασσάνδρου

Οδός Κασσάνδρας Θεσσαλονίκη

Η οδός Κασσάνδρου βρίσκεται πάνω από την Αγίου Δημητρίου και κάτω από την Ολυμπιάδος. Είναι φοιτητική περιοχή, καθώς έχει γρήγορη πρόσβαση στα πανεπιστήμια και σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Το όνομά της το πήρε από τον Κάσσανδρο, ο οποίο υπήρξε διοικητής της Μακεδονίας, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Μεγάλου Αλέξανδρου στην Ανατολή. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή της περιοχής μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Μακεδονίας το 306 π.Χ.

Κασσάνδρας δρόμος Θεσσαλονίκη

Θέλοντας να αναδείξει τη μεγάλη σημασία που είχε για αυτόν η νέα πόλη, της έδωσε το όνομα της γυναίκας του, Θεσσαλονίκης, κόρη του Φιλίππου Β’.

Οδός Αριστοτέλους

Οδός Αριστοτέλους Θεσσαλονίκη

Η οδός Αριστοτέλους, με την πιο διάσημη πλατεία της Ελλάδας, την πλατεία Αριστοτέλους, αποτελεί το πιο πολυσύχναστο σημείο της Θεσσαλονίκης. Οποια στιγμή της ημέρας και αν περάσετε θα δείτε αρκετό κόσμο να απολαμβάνει τη βόλτα του.

Το όνομά της το πήρε από τον Αριστοτέλη, ο οποίος ήταν σπουδαίος αρχαίος φιλόσοφος (384-322 π.Χ.).

πλατεία Αριστοτέλους Θεσσαλονίκη

Ο Αριστοτέλης γεννήθηκε στα Στάγειρα της Χαλκιδικής, ήταν μαθητής του Πλάτωνα και υπήρξε διδάσκαλος του Μ. Αλεξάνδρου. Στην Αθήνα ίδρυσε το “Λύκειο” ή “Περιπατητική Σχολή”.

Ήταν πολυγραφότατος, με τεράστια απήχηση των ιδεών του και θεωρείται θεμελιωτής της Λογικής και πολλών ακόμα επιστημών.

Οδός Φιλίππου

Οδός Φιλίππου Θεσσαλονίκη

Η οδός Φιλίππου βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και πήρε το όνομά της από τον Φίλιππο Β΄ (383 ή 382-336 π.Χ.), ο οποίος ήταν βασιλιάς της Μακεδονίας. Ο δρόμος ξεκινά από την Ροτόντα και φτάνει μέχρι την Ρωμαϊκή Αγορά στο κέντρο της πόλης.

Οδός Φιλίππου Θεσσαλονίκη

Ο Φίλιππος οργάνωσε και επεξέτεινε το βασίλειό του και μετά τη μάχη της Χαιρώνειας επέβαλε την κυριαρχία του σχεδόν σε ολόκληρη υπόλοιπη Ελλάδα. Πραγματοποίησε την πρώτη εκστρατεία στη Μικρά Ασία. Δολοφονήθηκε και τον διαδέχτηκε στον θρόνο ο γιος του, Αλέξανδρος.

Οδός Αρριανού

Οδός Αρριανού Θεσσαλονίκη

Η οδός Αρριανού ξεκινά λίγο πιο πάνω από την Εγνατία, διασχίζει τη Φιλίππου και κατευθύνεται προς την οδό Ολύμπου. Το όνομά της το πήρε από τον Αρριανό που ήταν ιστορικός, φιλόσοφος, γεωγράφος και πολιτικός, καταγόμενος από τη Νικομήδεια (περίπου 95-180 μ.Χ.). Έγραψε, μεταξύ άλλων τα έργα: “Αλεξάνδρου Ανάβασις” και “Εγχειρίδιο του Επίκτητου”.

Στα έργα του είναι εμφανής η επίδραση του Ξενοφώντα. Όταν έγινε Ρωμαίος πολίτης ονομάστηκε Φλάβιος Αρριανός.

Οδός Αρριανού Θεσσαλονίκη

Οδός Σελευκιδών

Οδός Σελευκιδών Θεσσαλονίκη

Μέσα σε στενό και ανάμεσα σε μικρά μαγαζάκια ξεπροβάλει η οδός Σελευκιδών. Ο συγκεκριμένος δρόμος συνορεύει με την οδό Πτολεμαίων και κατευθύνεται προς την πλατεία Αντιγονιδών.

Σελευκιδών Θεσσαλονίκη

Η οδός Σελευκιδών πήρε την ονομασία από τους Σελευκίδες που ήταν δυναστεία βασιλιάδων μακεδονικής καταγωγής, που κυβέρνησαν από το 312 μέχρι το 64 π.Χ. ένα ελληνιστικό κράτος που εκτεινόταν, με αυξομειώσεις, από τα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας ως την Ινδία. Πρωτεύουσα του βασίλειού τους ήταν η Αντιόχεια της Συρίας.

Οδός Ολυμπιάδος

Οδός Ολυμπιαδός Θεσσαλονίκη

Η Ολυμπιάδος είναι μία ήσυχη γειτονιά της Θεσσαλονίκης που βρίσκεται πάνω από την οδό Κασσάνδρου και λίγο πιο κάτω από την περιοχή της Άνω Πόλης. Τα μικρά στενά και οι δρόμοι της μαρτυρούν την ιστορία που καβαλάει μέσα στους αιώνες.

Ολυμπιάδος δρόμος Θεσσαλονίκη

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι και η οδός Ολυμπιάδος είναι φοιτητική περιοχή, αφού πολλοί νέοι φοιτητές την επιλέγουν, γιατί έχει εύκολη πρόσβαση στα πανεπιστήμια και στο κέντρο της πόλης. Το όνομά της το πήρε από την Ολυμπιάδα τη μητέρα του Μ. Αλεξάνδρου.

Η Ολυμπιάδα ήταν Ελληνίδα πριγκίπισσα των Μολοσσών της Ηπείρου, κόρη του Βασιλιά Νεοπτολέμου B´, σύζυγος του Βασιλιά των Μακεδόνων, Φιλίππου Β´ και μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου των Μακεδόνων. Γεννήθηκε στην Αρχαία Πασσαρώνα το έτος 373 π.Χ., και μεγάλωσε στο Αρχαίο Όρραον.

Η μητέρα του Μ. Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα, δολοφονήθηκε με λιθοβολισμό στην Πύδνα του Θερμαϊκού Κόλπου με εντολή του Κασσάνδρου (στρατηγού και επιμελητή του Μακεδονικού θρόνου) το έτος 316 π.Χ.

Ιστορικές πηγές: wikipedia, thessalonikiguide.gr, thessaloniki.gr