ΑΑΔΕ: Σημαντικές αλλαγές στην εφαρμογή «appodixi»

Η νέα έκδοση της εφαρμογής «appodixi» έχει τεθεί σε λειτουργία εδώ και λίγο χρονικό διάστημα.

Ειδικότερα παρέχει στους φορολογούμενους τη δυνατότητα να ελέγξουν τη γνησιότητα των αποδείξεων, που λαμβάνουν στις συναλλαγές τους και να καταγγείλουν παρατυπίες και παρανομίες.

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη στο Google Play και το Apple Store.

Σημειώνεται πως η νέα έκδοση διαθέτει βελτιωμένο περιβάλλον χρήστη και παρέχει διευκολύνσεις για τη συμπλήρωση και υποβολή αναφορών από τον πολίτη, ενώ ταυτόχρονα εμπλουτίζονται και ελέγχονται τα υποβαλλόμενα στοιχεία, ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

ΑΑΔΕ

Ειδικότερα, η νέα έκδοση της εφαρμογής περιλαμβάνει τις ακόλουθες νέες λειτουργίες:

Βελτιωμένο περιβάλλον χρήστη και διευκολύνσεις για τη συμπλήρωση και υποβολή αναφορών από τον πολίτη.
Έλεγχος και εμπλουτισμός των στοιχείων των αναφορών για βελτίωση της αξιοπιστίας τους και καλύτερη αξιοποίησή τους από τις ελεγκτικές υπηρεσίες.
Προσθήκη νέων κατηγοριών στην υποβαλλόμενη αναφορά και δυνατότητα υποβολής αναφοράς με δυνατότητα επιλογής περισσότερων του ενός λόγων αναφοράς (multiple check box).
Ενεργοποίηση ελέγχων για την αποτροπή πολλαπλών αναφορών για την ίδια υπόθεση και άλλες καταχρηστικές συμπεριφορές από τους χρήστες.
Αναβαθμίσεις τεχνικής φύσεως και ασφάλειας.

Διαβάστε επίσης  Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση για την υποβολή από νομικά πρόσωπα

«Εσύ σκανάρεις, όλοι κερδίζουμε»

Υπενθυμίζεται πως με την συγκεκριμένη εφαρμογή της ΑΑΔΕ ο καταναλωτής μπορεί να σαρώνει την απόδειξη που παραλαμβάνει και να ταυτοποιεί αν τα στοιχεία της επιχείρησης και τα ποσά που αναγράφονται συμφωνούν με αυτά που έχουν αποσταλεί στην ΑΑΔΕ μέσω myDATA, όπως και εάν η ταμειακή είναι δηλωμένη στην Αρχή.

Με αυτό τον τρόπο οι πολίτες μπορούν να αναλάβουν τον ρόλο… του εφοριακού και να ελέγχουν τη νομιμότητα των αποδείξεων που λαμβάνουν με ένα απλό σκανάρισμα, ενώ μπορούν να παίρνουν και «μπόνους» για τις καταγγελίες τους.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η απόδειξη είναι «μαϊμού», τότε ο φορολογούμενος θα μπορεί να καταγγείλει επώνυμα ή ανώνυμα την επιχείρηση.

Υπενθυμίζεται πως η οικονομική αποζημίωση για όσους συμβάλλουν στην αποκάλυψη φοροδιαφυγής, μπορεί να φτάσει έως και τα 2.000 ευρώ ή το δεκαπλάσιο της αξίας της.

Αξίζει να σημειωθεί πως η «appodixi» είναι ένα από τα τρία ηλεκτρονικά «όπλα», μαζί με το «Eispraxis» και το «ΈλεγχοςLive» που περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τα οποία θα την επιτρέψουν να διαπιστώνει και να πιστοποιεί άμεσα τυχόν παραβάσεις, για την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.