Εγνατία Οδός: Οι νέες αυξημένες τιμές στα διόδια που ισχύουν από σήμερα

Νέες τιμές σε 18 σταθμούς διοδίων στην Εγνατία Οδό, μετά και την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης, ανακοίνωσε η παραχωρησιούχος εταιρεία.

Ειδικότερα, οι νέες τιμές που θα ισχύουν από αύριο στα διόδια της Εγνατίας Οδού, διαμορφώνονται ως εξής:

Τύριας 2,70 ευρώ,

Παμβωτίδας 1,55 ευρώ,

Μαλακασίου, Σιάτιστας, Πολυμύλου, Στρυμονικού και Προμαχώνα 1,90 ευρώ,

Μαλγάρων 0,90 ευρώ,

Θεσσαλονίκης 0,55 ευρώ,

Ανάληψης 2,35 ευρώ,

Ασπροβάλτας 1,10 ευρώ,

Μουσθένης 2,15 ευρώ,

Καβάλας 1,85 ευρώ,

Ιάσμου 1,80 ευρώ,

Μέστης 2,20 ευρώ,

Αρδανίου 1,60 ευρώ,

Ιεροπηγής 1,85 ευρώ

Ευζώνων 2,40 ευρώ.

Όσον αφορά τους πλευρικούς σταθμούς διοδίων στην Εγνατία Οδό, οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

τιμές διόδια Εγνατία Οδός

Με την υπογραφή της σύμβασης της παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου και των τριών κάθετων αξόνων «οι τιμές στα διόδια επί της Εγνατίας Οδού θα είναι αυξημένες σε ποσοστό 33%, αφού θα χρεώνεται κατά τέσσερα λεπτά το χιλιόμετρο, από τρία/χιλιόμετρο», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της εταιρείας «Εγνατίας Οδός ΑΕ» (ΣΕΤΕΟ), Σταύρος Σάκος.

Υπενθυμίζεται πως, η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, που αφορά τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητοδρόμου και των τριών κάθετων αξόνων (με αναβάθμιση των τελευταίων), για περίοδο 35 ετών υπογράφηκε εν μέσω αντιδράσεων την Παρασκευή 20 Μαρτίου.

Δείτε επίσης: “Επεσαν” οι υπογραφές για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού Α.Ε.

Το αντίτιμο που θα καταβάλει ο παραχωρησιούχος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ. Η σύμβαση παραχώρησης υπεγράφη μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και του Υπερταμείου – μέλος του οποίου είναι και το ΤΑΙΠΕΔ που εκτελεί την εκχώρηση – και της εταιρείας ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. ως παραχωρησιούχου και των αρχικών μετόχων, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και EGIS PROJECTS S.A..

Οπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΔΕΠ, η υπογραφή για την Εγνατία Οδός Α.Ε. πραγματοποιήθηκε έναντι προσφοράς ύψους 1.496.100.000 ευρώ, η οποία θα επαναϋπολογιστεί με βάση τις προβλέψεις της σύμβασης παραχώρησης κατά την ημερομηνία έναρξης παραχώρησης.

Με την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης ολοκληρώνεται σχετικό διαγωνισμό που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ και τίθεται σε τροχιά ολοκλήρωσης η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και των τριών καθέτων οδικών αξόνων. Κατόπιν πλήρωσης των προβλεπόμενων αναβλητικών αιρέσεων, ο παραχωρησιούχος, με τις εγγυήσεις των αρχικών μετόχων και τη εποπτεία του Ελληνικού Δημοσίου, θα αναλάβει για 35 έτη το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού και των τριών καθέτων οδικών αξόνων.