ΕΝΦΙΑ: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι μειώσεων (ΒΙΝΤΕΟ)

ΕΝΦΙΑ

Μέχρι πότε θα μπορούν να διορθώσουν λάθη οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Στα τέλη του Απρίλη αναμένεται να αναρτηθούν στο taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, σε περίπου επτά επτά εκατομμύρια ΑΦΜ.

Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε δέκα δόσεις και η πρώτη δόση θα πληρωθεί τέλος Μαΐου. Όσον αφορά την τελευταία δόση αυτή θα πληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2024.

Αν κάποιος θέλει να πληρώσει όλο το ποσό εφάπαξ θα έχει 3% έκπτωση στο ποσό είπε στην ΕΡΤ η φοροτεχνικός Αθανασία Στολάκη.

Περίπου ένα εκατ. φορολογούμενοι, είτε δεν θα πληρώσουν καθόλου ΕΝΦΙΑ, είτε θα πληρώσουν μειωμένο κατά 50%, είπε, και αναφέρθηκε αναλυτικά στις εκάστοτε προϋποθέσεις.

Σημειώνεται ότι με το που θα βγουν τα εκκαθαριστικά υπάρχει το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες ακινήτων για να κάνουν διορθώσεις τυχόν λαθών – χωρίς πρόστιμο – έως τις 30 Ιουνίου. Αν διαπιστώσουν δηλαδή ότι ο ΕΝΦΙΑ έχει υπολογιστεί λάθος θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα του Ε9 για να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις.

Όσον αφορά στις φορολογικές δηλώσεις, είπε ότι έχουν ήδη υποβληθεί 170.000 και υπενθύμισε ότι η φορολόγηση από μισθούς, επιχειρηματική δραστηριότητα και συντάξεις είναι κλιμακωτή και αναφέρθηκε αναλυτικά στις ισχύουσες κλίμακες.

Το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα επιβαρύνεται με προκαταβολή 55%, ενώ τα εισοδήματα από ενοικιάσεις ακινήτων φορολογούνται αυτοτελώς, είπε.

Για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, εφόσον συγκεντρώνονται ηλεκτρονικές δαπάνες ίσες με το 30%, διαμορφώνεται ένα αφορολόγητο εισόδημα που ξεκινάει από 777 ευρώ για τον άγαμο και φτάνει στα 1340 ευρώ για οικογένεια με 4 παιδιά.