Επίδομα θέρμανσης: Oι αλλαγές που έρχονται

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

Οι αποφάσεις των διυλιστηρίων και λοιπών εμπλεκόμενων στην διακίνηση των καυσίμων για την εμπορική τους πολιτική ως προς την χορήγηση ή μη εκπτώσεων στο πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικά η διακύμανση των διεθνών τιμών και ισοτιμιών είναι οι παράγοντες που θα προσδιορίσουν την τιμή του καυσίμου κατά την έναρξη της περιόδου θέρμανσης, στα μέσα Οκτωβρίου.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς προς το παρόν αναφέρουν ότι η τιμή του πετρελαίου στην έναρξη της περιόδου θέρμανσης (15 Οκτωβρίου) θα κυμαίνεται κοντά στο 1,5 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο το διάστημα που μεσολαβεί είναι μεγάλο και η τιμή που θα διαμορφωθεί τότε εξαρτάται από την διακύμανση των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας ευρώ / δολαρίου. Υπενθυμίζεται ότι η τιμή εκκίνησης το 2022 ήταν 1,41 ευρώ (δηλαδή όχι πολύ μακριά από τις εκτιμήσεις για εφέτος) και προέκυψε μετά από την κρατική οριζόντια επιδότηση ύψους 0,2 ευρώ ανά λίτρο συν ΦΠΑ και την πρόσθετη επιδότηση 7,5 σεντς ανά λίτρο από τα διυλιστήρια.

Τι θα γίνει με την κρατική επιδότηση στην αντλία

Φέτος δεν προβλέπεται οριζόντια επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, μένει όμως να ανακοινωθεί ενδεχόμενη έκπτωση από τα διυλιστήρια.

Πάντως το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ενδέχεται να ανακοινώσει εντός Οκτωβρίου επιδότηση στην αντλία του πετρελαίου θέρμανσης εάν οι τιμές του πετρελαίου συνεχίσουν να καλπάζουν προς τα 100 δολάρια το βαρέλι. Εάν γίνει αυτό τότε αναμένεται το ποσό της επιδότησης στην αντλία να είναι αντίστοιχο με αυτό της περσινής -20 λεπτά ανά λίτρο ( ή 25 λεπτά μαζί με τον ΦΠΑ).

Επίδομα θέρμανσης 2023-2024: Τι αλλάζει φέτος

Το επίδομα θέρμανσης της χειμερινής περιόδου 2023-2024 παραμένει στα περυσινά επίπεδα (350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με βαθμο-ημέρες) αλλά με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια για τις οικογένειες με παιδιά. Συγκεκριμένα, το εισοδηματικό όριο παραμένει το ίδιο για τον άγαμο (16.000 ευρώ) και τον έγγαμο (24.000 ευρώ), αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Και η αξία της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να είναι έως 200.000 ευρώ για τους άγαμους.

Ποιες είναι οι αλλαγές

Αλλαγές που γίνονται φέτος στο επίδομα θέρμανσης είναι μεταξύ άλλων οι εξής:

Η αξία της ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους – μονογονεϊκές οικογένειες αυξάνεται σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή ανέρχεται έως 300.000 ευρώ (από 250.000 ευρώ που ήταν πέρυσι).
Δεν θα δοθεί φέτος διπλή επιδότηση στους δικαιούχους που θα καταναλώσουν για πρώτη φορά πετρέλαιο και υγραέριο, έναντι φυσικού αερίου, όπως είχε δοθεί

Πηγή: enikonomia.gr