Επιστροφές φόρου: Πότε θα γίνουν οι πρώτες πληρωμές

ευρώ επίδομα επιδόματα συντάξεις

Πως θα καταβάλλονται με διαδικασίες εξπρές

Από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα γίνουν την φετινή χρονιά επιστροφές φόρου εξπρές.

Όσοι σπεύσουν μάλιστα να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις και έχουν να … λάβουν και όχι να πληρώσουν φόρο τότε θα δουν τα ποσά που τους αναλογούν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς από τα τέλη του τρέχοντος μήνα.

Προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι επαγγελματίες καθώς τα εισοδήματά τους είναι πλέον προσυμπληρωμένα, αλλά και εκείνοι οι 18άρηδες που υποχρεώνονται φέτος να υποβάλλουν δήλωση.

Να… προσελκύσει φορολογούμενους ώστε να καταθέσουν άμεσα τη δήλωσή τους επιχειρεί η Εφορία: Δέλεαρ οι άμεσες επιστροφές φόρου καθώς η ΑΑΔΕ υπόσχεται πιστώσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς ανά εβδομάδα ή άμεσους συμψηφισμούς των επιστροφών με άλλες υφιστάμενες φορολογικές υποχρεώσεις.

Πώς θα καταβάλλονται με διαδικασίες εξπρές οι επιστροφές φόρου

Η πλατφόρμα του Taxis είναι ενεργή προκειμένου όσοι ενδιαφέρονται να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις. Φέτος, εκτιμάται ότι κίνητρο για την ταχεία εκκαθάριση των δηλώσεων και επιστροφή των φόρων (είτε με απευθείας κατάθεση, είτε με συμψηφισμούς) μπορεί να καταστεί ισχυρό.

Σε ποιους και με ποιους τρόπους λοιπόν θα καταβάλλονται τα ποσά που… υπόσχεται η Εφορία;

Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.

Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου.

Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΥΟ

Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.

Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Τι ισχύει για τους 18άρηδες που υποβάλλουν πρώτη φορά δήλωση

«Τρέχει» λοιπόν η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων και εκείνοι που πρέπει να δείξουν προσοχή είναι οι 18άρηδες: Όσοι θα υποβάλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση θα πρέπει να αποκτήσουν κωδικούς πρόσβασης.

Οι νέοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους το 2022 και απέκτησαν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα υποβάλλουν τη δική τους φορολογική δήλωση. Οι 18αρηδες ενηλικιώνονται και φορολογικά και αποκτούν την πρώτη τους επαφή με την Εφορία εφόσον:

Δεν συγκατοικούν στο ίδιο σπίτι με τους γονείς τους αλλά διαμένουν σε κατοικία στην οποία κατέχουν έστω ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κατοικία που τους παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς τους ή από κάποιον φίλο τους.

Κατέχουν οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης, όπως αυτοκίνητο.

Απέκτησαν εντός του 2022 οποιασδήποτε μορφής εισόδημα, όπως από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.

Ίδρυσαν εντός του 2022 επιχείρηση στο όνομά τους.

Προχώρησαν εντός του 2022 σε έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος.

Είναι έγγαμοι τη στιγμή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Εξαίρεση από την τελευταία υποχρέωση υποβολής δήλωσης, έχουν μόνον όσοι 18αρηδες, το προηγούμενο έτος δεν είχαν καθόλου εισοδήματα, ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κ.λπ.), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων ή είναι φοιτητές και λόγω σπουδών διαμένουν με ενοίκιο σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία ζουν οι γονείς τους.

Τι άλλαξε φέτος για τους επαγγελματίες

Οι κωδικοί για το βασικό έντυπο της εφορίας σχεδόν στο σύνολό τους παραμένουν αμετάβλητοι: Το νέο στοιχείο της φετινής φορολογικής δήλωσης είναι ότι το έντυπο Ε3 θα είναι προσυμπληρωμένο με τα έσοδα και τα έξοδα που έχουν δηλώσει επιχειρήσεις και επαγγελματίες στα ηλεκτρονικά βιβλία τα myData.

Οι προσυμπληρωμένοι κωδικοί δεν θα είναι κλειδωμένοι αλλά ανοιχτοί ώστε οι φορολογούμενοι να έχουν τη δυνατότητα διορθώσεων στα ποσά που έχουν προσυμπληρωθεί.

Τα εισοδήματα με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών από μισθούς και συντάξεις καθώς και οι φόροι που αναλογούν και παρακρατήθηκαν είναι προσυμπληρωμένα και δυνατότητα διόρθωσης δεν υπάρχει.

Πηγή: enikos.gr