Ηλεκτρικό ρεύμα: H άνοιξη θα φέρει σημαντική πτώση στις τιμές

ΔΕΗ τιμολόγιο

Τι είναι αυτό που τις επηρεάζει

Οι τιμές στο φυσικό επηρεάζουν τους λογαριασμούς που πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Πιο συγκεκριμένα, το ευρωπαϊκό συμβόλαιο αερίου TTF επηρεάζει την χονδρική τιμή του ηλεκτρισμού στη χώρα μας με καθυστέρηση ενός μήνα

Στη συνέχεια η χονδρική καθορίζει τις τιμές της λιανικής ρεύματος που πληρώνουμε όλοι μας. Καθώς η τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε αισθητά από τα 30 – 35 ευρώ στα 28 ευρώ τον Ιανουάριο, η ελληνική χονδρική στο ηλεκτρικό ρεύμα ακολουθεί πτωτική πορεία τον Φλεβάρη.

Ενδεικτικό είναι ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα έπεσε από τα 93 ευρώ του Ιανουαρίου κοντά στα 67 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αν η μέση τιμή του μήνα βρεθεί σε αυτό το επίπεδο για όλο το Φεβρουάριο, τότε το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ αναμένεται να κινηθεί το Μάρτιο κοντά στα 9 – 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα, από 12,8 προηγουμένως. Αυτό μάλιστα είναι χωρίς την όποια έκπτωση μπορεί να προσφέρει η επιχείρηση, ενώ αντίστοιχοι υπολογισμοί μπορούν να φέρουν χαμηλότερα και τις τιμές των υπολοίπων προμηθευτών.

Tι αποτελεί ερώτημα

Πέραν των πράσινων τιμολογίων, ερώτημα αποτελεί μέχρι που θα φτάσουν τα κίτρινα (κυμαινόμενα), τα μπλε (σταθερά) και τα νέα «ημι-σταθερά» που πρόσθεσαν οι προμηθευτές στη φαρέτρα τους. Δεν αποκλείεται σε ορισμένες κατηγορίες να δούμε ακόμα και τιμές που να αρχίζουν από 8 λεπτά.

Τα καλά νέα για τους καταναλωτές, όμως, συνεχίζονται και πέραν του Μαρτίου. Το TTF έπεσε ακόμα περισσότερο τις τελευταίες ημέρες, κοντά στα επίπεδα των 25 ευρώ. Κατ’ επέκταση, υπάρχει η ελπίδα ότι και οι τιμές του ηλεκτρισμού τον Απρίλιο ίσως να φτάσουν ακόμη χαμηλότερα από ότι θα είναι το Μάρτιο.

Σε κάθε περίπτωση, η έλευση της άνοιξης φαίνεται πως θα επαναφέρει το τελικό κόστος ρεύματος στα επίπεδα που ίσχυαν προ της ενεργειακής κρίσης, δηλαδή ως το 2020 – 2021.

Κάτι τέτοιο θα ήταν μεγάλη ανακούφιση για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανίες, αλλά και για τους αγρότες. Παράλληλα, θα απομακρύνει ένα μεγάλο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση που εδώ και τρία χρόνια αντιμετωπίζει έντονο πολιτικό κόστος εξαιτίας της ακριβής ενέργειας.

Ερώτημα είναι, πάντως, πόσο θα κρατήσει αυτή η νηνεμία ή αν μας περιμένουν αρνητικές εκπλήξεις στο εξής που μπορούν να ανατρέψουν τη θετική εικόνα.

Πηγή: newsit.gr

Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi