Πότε θα αλλάξει η ώρα το 2024 από χειμερινή σε θερινή

αλλαγή ώρας ρολόι ώρες κοινής ησυχίας

H απόφαση που δεν εφαρμόστηκε ποτέ

Την Κυριακή 31 Μαρτίου θα γίνει η πρώτη αλλαγή ώρας για το 2024 και από την χειμερινή θα περάσουμε στην θερινή.

Έτσι, όλοι θα πρέπει μα πάμε τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά.

Υπενθυμίζεται ότι πάντα η αλλαγή ώρας για την θερινή περίοδο γίνεται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και όπου όταν το ρολόι δείξει 03:00 τα ρολόγια πάνε μία ώρα μπροστά, δηλαδή 04:00.

Γιατί δεν εφαρμόστηκε η απόφαση

Το Μάρτιο του 2019 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ψηφιστεί ο τερματισμός της αλλαγής ώρας στα ρολόγια, αυτό θα ίσχυε από το 2021.

Αυτό στην πράξη όμως δεν εφαρμόστηκε ποτέ για διάφορους λόγους, καθώς ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού αλλά και πόλεμος στην Ουκρανία από την Ρωσία.

Προς το παρόν παραμένει άγνωστο αν τελικά αυτή η απόφαση θα εφαρμοστεί στο μέλλον.

Ποια είναι η ιστορία της θερινής ώρας

Η πρώτη αναφορά που υπάρχει για χρησιμοποίηση της θερινής ώρας ήταν από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο (Benjamin Franklin) σε γράμμα του που δημοσιεύθηκε σε γαλλική εφημερίδα. Σε αυτό το γράμμα δεν υπάρχει αναφορά για αλλαγή της ώρας αλλά πρόταση να ξυπνούν οι άνθρωποι μία ώρα νωρίτερα.

Η πρώτη φορά που προτάθηκε το ζήτημα σοβαρά ήταν από τον Γουίλιαμ Γουίλετ (William Willet) στο άρθρο του «Waste of Daylight» που δημοσιοποιήθηκε το 1907 αλλά τελικά δεν κατάφερε να πείσει την Βρετανική κυβέρνηση. Αρχικά εφαρμόστηκε από την γερμανική κυβέρνηση κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από 30 Απριλίου ως 1η Οκτωβρίου του 1916. Λίγο μετά το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε εφαρμόζοντας τη θερινή ώρα από 21 Μαΐου ως 1η Οκτωβρίου 1916. Αργότερα, στις 19 Μαρτίου του 1918, το Αμερικανικό Κογκρέσο καθιέρωσε την τυπική χρήση των χρονικών ζωνών και επισημοποίησε την αλλαγή της θερινής ώρας για όλον τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Το μέτρο αυτό όμως καταργήθηκε αμέσως, λόγω της δυσαρέσκειας του κόσμου.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της θερινής ώρας

Οι υποστηρικτές της θερινής ώρας γενικά υποστηρίζουν ότι εξοικονομεί ενέργεια, προωθεί την υπαίθρια δραστηριότητα τα καλοκαιρινά βράδια και είναι, επομένως, ευεργετική για τη σωματική και ψυχολογική υγεία, μειώνει τα τροχαία ατυχήματα, μειώνει το έγκλημα και λειτουργεί θετικά για τις επιχειρήσεις.

Οι διαφωνούντες υποστηρίζουν ότι η πραγματική εξοικονόμηση ενέργειας δεν είναι ξεκάθαρη, ότι η θερινή ώρα αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία, όπως είναι ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή, ότι μπορεί να διαταράξει τις πρωινές δραστηριότητες και ότι η αλλαγή των ρολογιών δύο φορές το χρόνο προκαλεί οικονομική και κοινωνική αναστάτωση και ακυρώνει τυχόν οφέλη. Οι αγρότες τείνουν γενικά να αντιτίθενται στη θερινή ώρα.

Η συνεχής αλλαγή της ώρας είναι επιζήμια για την υγεία και τη διάθεση, αφού επηρεάζει τον κιρκαδικό ρυθμό.